Szukaj
Obiektyw w Rx-ie mógłby być lepszy, ale moim zdaniem nie jest zły - widać to przy cropowaniu fotek lub używaniu tzw zoomu cyfrowego, wg moich oczu jest lepszy od 18-105 Nikona, który jest całkiem niezłym obiektywem (poza rogami na F1.8, które w Rx-ie są nieco rozmyte)
MISTER
------------------------------------
Dopóki światła jest na tyle dużo, że w kompakcie nie trzeba używać wysokiego ISO (czyli ponad 400), a nie trzeba bo jest obiektyw jaśniejszy o prawie 2eV (LX5, EX1, XZ-1) lub nawet prawie 3eV (LX7, EX2) to mając bezlustrowca czy lustrzankę APS-C z kitem nie mamy jakiejś wielkiej przewagi. A jak oglądamy fotki na TV HD czy odbitkach to już wcale.
Oczywiście po podpięciu jakiegoś jaśniejszego obiektywu sytuacja się zmienia. Jak komuś zależy na kompaktowości, to zaawansowany kompakt z jasnym obiektywem warto brać pod rozwagę. Sam byłem sceptycznie nastawiony, ale po 2 latach użytkowania LX5 (vs. lustrzanka i vs. bezlustrowiec) nie dam złego słowa powiedzieć na aparat typu LX5. Obecnie zdecydowanie najwięcej fotek robię przy użyciu LX5.
Obiektyw w RX100 mógłby być lepszy, bo jak wytłumaczyć fakt, że bardziej upakowana matryca RX100 uzyskuje mniejszą rozdzielczość niż mniej upakowana matryca NEX5n?
Tyle, że lepszy obiektyw w RX100 = większy obiektyw -> większy korpus ...
Ostatnio edytowane przez koniecpolska ; 05-09-2012 o 11:44
Słuchajcie, głupie pytanie początkującego w NEXach - jak odpiąć adapter Nex-Nikkor od obiektywu? Podłączyłem N50/1.8 do NEXa, wszystko fajnie, ale teraz nie mogę odłączyć adaptera od szkiełka. Przejściówka taka jak tu, z jakąś odkręcaną śrubeczką:
to be a rock and not to roll
EDIT - ok, już po sprawie. Śrubeczkę trzeba było przesunąć w dół, wcisnąć się nie da![]()
Ostatnio edytowane przez drdln ; 05-09-2012 o 12:35
to be a rock and not to roll
Zrobiłem KNNTKPS! (Kolejny Nic Nie Wnoszący Test koniecpolska Style)
http://dl.dropbox.com/u/851793/temp/IMG_0664.jpg
http://dl.dropbox.com/u/851793/temp/IMG_1065.JPG
kto zgadnie? kto zgadnie?
(oczywiście foty dobrze zmniejszone i kompresowane)
kompakt i EOS 550d
gavin, jak należy nazwać kogoś kto robi zgadywanki fotograficzne i nie usuwa exifa z fotki ??? hahahahahaha
Skontaktuj się z nami