Close

Strona 13 z 57 PierwszyPierwszy ... 3111213141523 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 566

Wątek: D90 czy D7000

Oszczędny w słowach Awatar eBarciu
    Miasto
    Galway / Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez IcyMan Zobacz posta
    Dodam tylko, że sprzedawcy w dwóch lubelskich sklepach potwierdzili, że teraźniejsze egzemplarze są pozbawione wad, o których można przeczytać w postach wyżej. Zreszta mocna przesadzonych. To w tej chwili tyle ode mnie. pozdrawiam
    śledzę watki o D7000 od początku ponieważ tylko dzięki nim nie kupiłem D7000. Pamiętam jak ponad rok temu sprzedawcy wmawiali mi, że te wady są przesadzone. Ja im nie uwierzyłem, uwierzyło za to paru forumowiczów, którzy najpierw wypisywali swoje ahh i ehhy, zarzucali innym "malkontentom" nieumiejętność robienia zdjęć aż przyszedł moment, że zaczęli płakać bo wady ujawniły się po jakimś czasie. Mój kumpel też uwierzył i po paru wizytach w serwisie puścił puchę do "Żyda" - ja kupiłem D5100 i mam go do dzisiaj.
    tak więc polecam trochę więcej ostrożności z ferowaniem wyroków.
    zawsze jest czas żeby zacząć marnować swoje życie
    D5100 + N18-105. N35 f/1,8. N50 f/1.8G

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eBarciu Zobacz posta
    I wzajemnie, szczególnie, gdy temat zna się z opowieści a nie z autopsji.

Domyślnie

@eBarciu

Racja. Tego się obawiam. Kupię D7k bo nowszy zrobię z tys fotek, a potem będzie lipa :/

Przecież nie chcę wyrzucić kasy w błoto. Gdybym np. miała taki D7k dostać w prezencie - to sure thing można ryzykować (czyjąś kasą hehehe ) ale nie własną .

obejrzę D7k , zobaczę co mówią sprzedawcy w sklepach itd .. ale akurat do sprzedawców nie można mieć zaufania - nie w Polsce przynajmniej - zawsze będą polecać to co im się nie sprzedaje ,albo to czego mają najwięcej na stanie ,albo to co jest najdroższe - nie zawsze najlepsze .

Tylko jeden sprzedawca mnie na pozytyw zadziwił (w Saturnie na Targówku) gdzie otwarcie powiedział,ze robili testy D90vsD7000 i nie było takiej różnicy aby np. robić upgrade do d7k i przepłacać za nowość itd. Jeszcze wtedy nie wiedziałam (a było to w zeszłym roku) że D7000 jest tak niedopracowany ,że są z tym modelem takie harce .

Koleś polecał mi własnie d5100 jeśli już koniecznie chce coś nowego (w zamian do D90,bo powiedziałam,ze D90 już mam)
    ale sam ma Pentaxa i to najbardziej polecał. Gdzie indziej usłyszałam (Saturn Arkadia) że Najlepszą lustrzanką na rynku jest Sony - począwszy od a57 ,gdy a65 jest to najlepszy aparat na rynku

Ale ponieważ nie kupię sobie za 3,5 tys nowego wynalazku sony z półprzezroczystym lustrem i wizjerem elektronicznym (chociaż w domu wsio mam sony) gdzie cena tego nowego cacuszka jest dokładnie taka sama jak to 4 letnie już D90 . Trzyma się w cenie ,szok. Pamiętam jak juuż były po 2900 18-105kit
    Pewnie tak się skończy, szczególnie że mam już zamówionego D90 i do odbioru prawdopodobnie jutro (choc d7k też będzie na mnie czekał )

Wszystko fajnie ,ale gdyby NIKON nie wyprodukował z jakimiś wadami i to poważnymi - D7000 to decyzja byłaby prosta . Gdyby NIKON postępował tak jak np. Apple gdzie jak trafisz na iPada z zażółconym ekranem retina to wymieniają do skutku na nowy egzemplarz- to można kupować d7k . Chodzą co prawda słuchy że wymieniają też i na refurbished jak się trafi ale po wszystkich wymianach - i jest ok .
    Ostatnio edytowane przez Akasha66 ; 14-07-2012 o 10:09

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Akasha66 Zobacz posta
    @eBarciu

Racja. Tego się obawiam. Kupię D7k bo nowszy zrobię z tys fotek, a potem będzie lipa :/

Przecież nie chcę wyrzucić kasy w błoto. Gdybym np. miała taki D7k dostać w prezencie - to sure thing można ryzykować (czyjąś kasą hehehe ) ale nie własną .

obejrzę D7k , zobaczę co mówią sprzedawcy w sklepach itd .. ale akurat do sprzedawców nie można mieć zaufania - nie w Polsce przynajmniej - zawsze będą polecać to co im się nie sprzedaje ,albo to czego mają najwięcej na stanie ,albo to co jest najdroższe - nie zawsze najlepsze .

Tylko jeden sprzedawca mnie na pozytyw zadziwił (w Saturnie na Targówku) gdzie otwarcie powiedział,ze robili testy D90vsD7000 i nie było takiej różnicy aby np. robić upgrade do d7k i przepłacać za nowość itd. Jeszcze wtedy nie wiedziałam (a było to w zeszłym roku) że D7000 jest tak niedopracowany ,że są z tym modelem takie harce .

Koleś polecał mi własnie d5100 jeśli już koniecznie chce coś nowego (w zamian do D90,bo powiedziałam,ze D90 już mam)
    ale sam ma Pentaxa i to najbardziej polecał. Gdzie indziej usłyszałam (Saturn Arkadia) że Najlepszą lustrzanką na rynku jest Sony - począwszy od a57 ,gdy a65 jest to najlepszy aparat na rynku

Ale ponieważ nie kupię sobie za 3,5 tys nowego wynalazku sony z półprzezroczystym lustrem i wizjerem elektronicznym (chociaż w domu wsio mam sony) gdzie cena tego nowego cacuszka jest dokładnie taka sama jak to 4 letnie już D90 . Trzyma się w cenie ,szok. Pamiętam jak juuż były po 2900 18-105kit
    Pewnie tak się skończy, szczególnie że mam już zamówionego D90 i do odbioru prawdopodobnie jutro (choc d7k też będzie na mnie czekał )

Wszystko fajnie ,ale gdyby NIKON nie wyprodukował z jakimiś wadami i to poważnymi - D7000 to decyzja byłaby prosta . Gdyby NIKON postępował tak jak np. Apple gdzie jak trafisz na iPada z zażółconym ekranem retina to wymieniają do skutku na nowy egzemplarz- to można kupować d7k . Chodzą co prawda słuchy że wymieniają też i na refurbished jak się trafi ale po wszystkich wymianach - i jest ok .
    ze Sprzedawcami z reguły jest tak ostatnio kupowałem laptopa 1 co się dowiedziałem ,żeby broń Boże nie słuchać głupot którzy ludzie wypisują na forach

w FJ nagminne polecany jest sony i tylko to nieważne jakie ale sony (mają prowizję )

w innych sklepach albo się nie znają albo własnie polecaja to co na topie , co zalega w magazynie itd
    Sabinki dwie, Nikony dwa ,nikkory dwa ,tamrony dwa i ryba

WWW-makro widoki itd [/COLOR]

Domyślnie

niestety Ale w niektórych sieciach taki jest SYSTEM. A z systemem nie wygrasz. Chodzi o system prowizji sprzedawany. Trzeba zbierać punkty. Im więcej punktów tym większą wypłata. Niestety najwięcej punktów mają towary stare na rynku. Towary zalegające. To nie sprzedawca jest zły tylko system. Sprzedawca ma rodzinę i dzieci które chce utrzymać na określonym poziomie.
    Z8 | S 24 1.4 ART | 35+50+135 1.8 S | FTZ II | SB700
    Było D90 | D7100 | 2 x D750 | Z6 II

Miasto
    Galway / Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez panoramix Zobacz posta
    I wzajemnie, szczególnie, gdy temat zna się z opowieści a nie z autopsji.
    Poznałem temat organoleptycznie bardzo dokładnie, wiele czasu spędziłem nad puszką wspomnianego kolegi więc myślę, że komentarz był zbędny.

Domyślnie

Puszka kolegi, a bardzo dokładnie, to chyba trochę niewspólgra. Do niedawna posiadałem d7000 i zrobiłem nim każde z 24.850 klatek jakie zostały zarejestrowane na nim. Nie miałem ŻADNEJ z przypadłości o jakiej tu "się pisze". Przeżył pustynne piaski i reportaż w komorze ogniowej JRG. Fotografowałem w deszczu, w upałach i na mrozie. Numer 613. Mogę powiedzieć, że znam ten model dość dobrze, ale nie będę mówił, że bardzo dokładnie... Za to na 100% z autopsji i ponad rocznej pracy na nim - dzień w dzień.

Zbędne to są komentarze typu "nie wiem, nie znam się, słyszałem - ale się wypowiem" - bez przytyku do Ciebie.
    Ostatnio edytowane przez panoramix ; 14-07-2012 o 13:28

Miasto
    Galway / Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez panoramix Zobacz posta
    Puszka kolegi, a bardzo dokładnie, to chyba trochę niewspólgra. .... Mogę powiedzieć, że znam ten model dość dobrze, ale nie będę mówił, że bardzo dokładnie... Za to na 100% z autopsji i ponad rocznej pracy na nim - dzień w dzień.
    Czy prawo do wypowiedzi mają tylko osoby z prawem własności do rzeczy? tak się składa, że kolega ze względu na miejsce zamieszkania scedował na mnie swoje prawa i na czas utarczek z serwisem to ja wysyłałem, testowałem jego sprzęt przed i po serwisach. Zatem czy według Ciebie mam prawo zabrać głos na forum jako osoba zaznajomiona z tematem czy nie?
    Poza tym jeśli jeszcze raz ze zrozumieniem przeczytasz mój post to zauważysz, że nie napisałem że znam puszkę bardzo dobrze tylko temat. Może nie wyraziłem się precyzyjnie ale można to było wywnioskować po moich obu postach, pisząc temat chodzi o problem z tymi puszkami.
    Co do Twojej puszki ciesze się razem z Tobą, że Twoja jest perfekcyjna ale wyobraź sobie, że znalazło się "kilku malkontentów", którzy nie mieli tyle szczęścia co Ty.

Myślę, że wystarczy tych off topów.

Domyślnie

Poza tym jeśli jeszcze raz ze zrozumieniem przeczytasz mój post to ...
    i vice versa

Myślę, że wystarczy tych off topów.
    Też tak myślę, bo zaczyna być ślisko.
    W temacie tego modelu więcej jest "wydaje mi się" niż "pewne jest".
    Ostatnio edytowane przez panoramix ; 14-07-2012 o 14:12

Domyślnie

śledzę watki o D7000 od początku ponieważ tylko dzięki nim nie kupiłem D7000. Pamiętam jak ponad rok temu sprzedawcy wmawiali mi, że te wady są przesadzone. Ja im nie uwierzyłem, uwierzyło za to paru forumowiczów, którzy najpierw wypisywali swoje ahh i ehhy, zarzucali innym "malkontentom" nieumiejętność robienia zdjęć aż przyszedł moment, że zaczęli płakać bo wady ujawniły się po jakimś czasie. Mój kumpel też uwierzył i po paru wizytach w serwisie puścił puchę do "Żyda" - ja kupiłem D5100 i mam go do dzisiaj.
    Ja napiszę tak: Kupiłem d5100 myśląc że mi starczy, matryca ta sama co d7000, nowy model, wszystko gra....
    jednak okazało się w boju że wizjer i jego wielkość to jakaś porażka, już bylem gotów zmienić na system konkurencji, kosztem jakości chociażby iso, i innych, na korzyść większego wizjera, ( nie lubię patrzeć w tunel)

Dziś mam d7000, seria 634, i chociaż matryca ta sama to co w d5100 to chyba jednak z d7000 ten jpg jest dużo lepszy, ogólnie praca z aparatem lepsza, ergonomia, funkcje, trzymanie, przewidywalność ekspozycji...zaryzykowałem, dołożyłem, nie żałuje...
    W d5100 na sd 16 Gb pokazywało mi 1,6k zdjęć, w d7000 na tym samym sd'ku pokazuje 1.0k zdjęć, coś w tym musi być
    Ostatnio edytowane przez woit ; 14-07-2012 o 22:25
    Nikon....No more ever

moje gnioty

Strona 13 z 57 PierwszyPierwszy ... 3111213141523 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów