Close

Strona 11 z 57 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 566

Wątek: D90 czy D7000

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Akasha66 Zobacz posta
    ...
    Wg. testu z optyczne.pl D7000 wypada wg. mnie tragicznie , w porównaniu do D90 ,nie mówiąc już o D300s !nie wiem czy tylko mi się wydaje ,ale obraz wygląda na zamydlony ,a to test o który mi chodzi D7000 i jakość w JPEG ---> http://www.optyczne.pl/150.6-Test_ap...razu_JPEG.html
    ...
    Proponuję dokładnie przeczytać ten tekst, bo ja nie widzę żadnego podobnego wniosku do twojego. Dodatkowo w podsumowanie można przeczytać:
    "Rozdzielczość
    Nikon D7000 ma 16-megapikselową matrycę CMOS formatu DX. Jest to analogiczny czujnik jak w Sony A580 i Pentaksie K-5. Rozdzielczość MTF50 mierzona na zdjęciach RAW z nowego Nikona osiąga poziom 56 lpmm i jest to nieco wyższy wynik niż w przypadku A580. W porównaniu do Nikona D90 i D300s także widać zdecydowaną poprawę. "

Obydwa aparaty są świetne i skoro używasz d90 i Ci odpowiada to możliwe że jest to najlepsze rozwiązanie dla Ciebie.

Domyślnie

Ech wiem,że D7000 ma lepszą matrycę ,ale na zdjęciach poglądowych z tego testu ja widzę co innego,że mimo że ma lepszą matrycę efekt jest gorszy niż przy D300s .
    Matryca ta sama co D7000 jest tez np i w Sony A57 -bo to matryca soniaka .
    Wczoraj już byłam zdecydowana kupić to D90 i mieć problem z głowy.Ale rozsądek podpowiada mi aby skonsultować sprawę z ludźmi mądrzejszymi ode mnie ,mającymi rozeznanie w temacie. Za D7000 przemawia głownie to ,że jest nowszy i cały czas w produkcji w przeciwieństwie do D90.
    Prosiłam o pomoc ,bo osoby które posiadają te modele mogą najlepiej ocenić czy warto dopłacać do tych 16 mln pikseli .

Domyślnie

a na jakie obiektywy pozwoli Ci budżet po zakupie body i w dalszej kolejności?
    AMATOR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Akasha66 Zobacz posta
    Prosiłam o pomoc ,bo osoby które posiadają te modele mogą najlepiej ocenić czy warto dopłacać do tych 16 mln pikseli .
    Posiadałem..... Jeśli jesteś pewien, że trafisz na w 100% sprawnego D7000 to moim zdani8em lepiej zainwestować własnie w to body.
    Co do ostrości -sam oceń:

http://img338.imageshack.us/img338/4397/d7kdsc1473.jpg
    Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/

Domyślnie

Kurcze czyli nadal można trafić na te spieprzone egzemplarze? ... z moim pechem od razu taki mi się trafi !

Ale na serio,NIKON nadal nie rozwiązał problemu z tym chlapaniem na matryce? tego się obawiam,a co jeszcze nawala w tym modelu? (on niedopracowany jakiś??)

Jestem amatorem nie mam doświadczenia jeszcze więc na początek myślałam o obiektywie jak ten kitowy z d90 18-105mm .Na początek wezmę od siostry taki ,a potem sobie kupię. Taki Nikkor to jeszcze wydatek do przeżycia ,po zrujnowaniu się na to body d7000

Za D90 przemawia to,że kupuję body z obiektywem za tą kasę . A tak to będę miała body a na obiektyw (własny) przyjdzie mi jeszcze poczekać..
    Ostatnio edytowane przez Akasha66 ; 13-07-2012 o 17:44

Domyślnie

Miałem ten sam problem, zastanawiałem się i zastanawiałem się , czytałem opinie i czytałem i tak cały maj i czerwiec. I wczoraj postanowiłem na D7000. Jestem bardzo zadowolony. Argumentem, który mnie przekonał był wiek aparatu - modelu, D90 ma już parę latek .
    "Gdy jestem głodny, otwieram lodówkę, nie odmawiam, gdy proszą na wódkę"

Domyślnie

@IcyMan

I co twój egzemplarz jest OK ? nie chlapie olejem itd ?

No właśnie dlatego mam dylemat ,czy wybrać stary model (ale sprawdzony i do tego wiem już jak pracuje,jakie robi foty - i najważniejsze bardzo dobrze leży mi w ręku )
    czy kupić nowy - o którym w necie i wszędzie (nawet sprzedawca w Saturnie odradzał mi D7000 - i powiedział że D90 w robi lepsze zdjęcie - a koleś jest zawodowym fotografem - gdy mu powiedziałam że D90 mam to odparł że nigdy by nie zamienił go na D7000 :/

stąd moja konsternacja. W innym wypadku bez wahania postawiłabym na nowy model , po co być w tyle kupując teraz i to o 3,4 lata?

Dziwie się tylko,że przy tylu wadach konstrukcyjnych D7000 było najlepszą lustrzanką 2011 roku i TIPA Best DSLR Advance 2011 !

Jeśli wydam kasę i trafi mi się taki uszkodzony/wybrakowany egzemplarz to tylko się pochlastać
    a oczywiście potrzebuję na już , siostra już nie chce pożyczać swojego

Nie chcę kupić na "ryzyk fizyk " - bo to dla mnie spory wydatek

wiem,że lepiej kupić nowszy z lepszymi dodatkami ,uszczelniony lepiej,magnezowy . U mnie minusem jest ,ze ten jest mniejszy - za to cięższy . Za d90 przemawia to,że go znam (i oczywiście to,ze zestaw)

Męczę się tak od tygodni.. i głowa mi już puchnie od tego myślenia. BYłoby prościej gdyby D90 było już niedostępne .. wtedy kupiłabym d7k i po sprawie
    Ostatnio edytowane przez Akasha66 ; 13-07-2012 o 19:07

Domyślnie

Moim zdaniem najlepszym body DX na rynku w kategorii koszt/jakość jest D90.
    D7000 choć ciekawy (jeśli dobrze działa), to nie jest wart pieniędzy jakie życzy sobie na niego Nikon.
    W większości przypadków nie będziesz w stanie odróżnić zdjęć zrobionych tymi puszkami z tym samym szkłem.
    Natomiast zobaczysz różnicę jeśli podepniesz do D90 dobre szkło, dlatego lepiej inwestować w szkła niż w body.
    Dla mnie D90 jest ostatnią puszką DX.

Domyślnie

@Walle

Dzięki
    raczej skłaniam się ku niemu , własnie jeszcze o 100 go obtanili w euro zawsze na torbę i kartę zostanie

szkoda,ze tyle złego powiedziano o d7k ... Po prostu boję się go kupić

A jeśli w sumie różnica jest niewielka to kupię d90 - za to w zestawie z obiektywem , a potem (jeśli mi ktoś doradzi zakupię do niego tak jaki mówisz - jakieś lepsze szkiełko

Zaryzykowałbym gdyby już nie było dostępne D90 , ale tak ryzykować min 3700 zł na body i jeszcze zostać z niczym gdy się okaże wadliwy ?!

Dla mnie nowy aparat po wizycie w "naszym" polskim serwisie będzie juuż g wart

@IcyMan

Proszę napisz swoje wrażenia po zakupie D7000 !!!
    Strasznie bym chciała przeczytać recenzję - osoby po tym samym dylemacie .
    Ostatnio edytowane przez Akasha66 ; 13-07-2012 o 19:52

Domyślnie

Widzę, że cena w Euro znośna- biorąc pod uwagę, że sprzedają w kredycie- może więc kup D90 + 18-105 i dokup sobie 35/1.8g
    lub w zależności od preferencji 50/1.8g. Do robienia zdjęć psiakom (i nie tylko), to świetne obiektywy.
    Nie wiem jakie masz doświadczenia ze stałkami, ale kilkakrotnie widziałem reakcje osób, które po zrobieniu nimi pierwszych zdjęć dosłownie piały z zachwytu.
    Dlatego uważam, że szkoda wykładać całą kasę na "wypasione" body + marny KIT.

Strona 11 z 57 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów