Miałem obie puszki w rękach i mogłem parę fotek wykonać, do tego znajomy na wczasach (dwa tygodnie temu) focił D7000 więc mogłem naprawdę się z nim zapoznać. D90 już dwa lata temu miałem w rękach.
Dla mnie różnica była bardzo duża na korzyść D7000. Ergonomia i to jak leży w dłoni jest po prostu rewelacyjna. Wystarczyło paręnaście minut i parę fotek aby się przekonać. Wszystko pod ręką tam gdzie się spodziewasz. To co udało mi się zauważyć w praktyce to:
- dwa złącza na karty pamięci (może to i nie aż tak bardzo istotne ale w praktyce rewelacyjny pomysł - slot 1 zapisuje JPG a slot 2 RAW, albo slot 2 zapisuje kopie slotu 1, albo slot 2 uaktywnia się gdy slot 1 jest pełny, albo slot 1 zapisuje zdjęcia a slot 2 filmy (w rozdzielczości 1920x1080 oczywiście);
- szybkość działania i szybkość AF, który działa nawet skutecznie przy nagrywaniu filmów;
- ISO, nawet przy wartościach powyżej 1600 jest naprawdę dobrze! Można wybrać poziom odszumiania przy wysokim ISO, działa skutecznie.
Do powyższego dodając jeszcze argument w postaci wieku obu korpusów zdecydowanie polecam postawić na D7000.
Dodam tylko, że sprzedawcy w dwóch lubelskich sklepach potwierdzili, że teraźniejsze egzemplarze są pozbawione wad, o których można przeczytać w postach wyżej. Zreszta mocna przesadzonych. To w tej chwili tyle ode mnie. pozdrawiam
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami