Close

Strona 12 z 57 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 566

Wątek: D90 czy D7000

Domyślnie

Miałem obie puszki w rękach i mogłem parę fotek wykonać, do tego znajomy na wczasach (dwa tygodnie temu) focił D7000 więc mogłem naprawdę się z nim zapoznać. D90 już dwa lata temu miałem w rękach.
    Dla mnie różnica była bardzo duża na korzyść D7000. Ergonomia i to jak leży w dłoni jest po prostu rewelacyjna. Wystarczyło paręnaście minut i parę fotek aby się przekonać. Wszystko pod ręką tam gdzie się spodziewasz. To co udało mi się zauważyć w praktyce to:
    - dwa złącza na karty pamięci (może to i nie aż tak bardzo istotne ale w praktyce rewelacyjny pomysł - slot 1 zapisuje JPG a slot 2 RAW, albo slot 2 zapisuje kopie slotu 1, albo slot 2 uaktywnia się gdy slot 1 jest pełny, albo slot 1 zapisuje zdjęcia a slot 2 filmy (w rozdzielczości 1920x1080 oczywiście );
    - szybkość działania i szybkość AF, który działa nawet skutecznie przy nagrywaniu filmów;
    - ISO, nawet przy wartościach powyżej 1600 jest naprawdę dobrze! Można wybrać poziom odszumiania przy wysokim ISO, działa skutecznie.
    Do powyższego dodając jeszcze argument w postaci wieku obu korpusów zdecydowanie polecam postawić na D7000.
    Dodam tylko, że sprzedawcy w dwóch lubelskich sklepach potwierdzili, że teraźniejsze egzemplarze są pozbawione wad, o których można przeczytać w postach wyżej. Zreszta mocna przesadzonych. To w tej chwili tyle ode mnie. pozdrawiam
    "Gdy jestem głodny, otwieram lodówkę, nie odmawiam, gdy proszą na wódkę"

Domyślnie

Jeżeli chodzi o wysokie ISO (powyżej 3200) zaczynają się widoczne szumy. Jeżeli chodzi o porównanie szumów D90 vs D7000, nowszy wygrywa o kilka stopni ISO. Tak jak napisał IcyMan, ergonomia jest rewelacyjna, jednak jeżeli dobrze leży Ci D90 nie ma to wielkiego znaczenia.
    Ja pomimo kupienia swojego D7000 krótko po premierze nie miałem żadnych problemów z body. Jeżeli nie skorzystasz z 16 Mpixeli, ani nie będziesz szaleć z ISO to D90 jest świetnym wyborem.

Domyślnie

Po pierwsze D7000 nie jest następcą D90.

Po drugie, zerowy poziom wyostrzania jpg w różnych aparatach oznacza co innego. Miarodajne jest porównanie tylko RAW. Optyczni pisali o tym już setki razy.

Po trzecie AF w D7000 działa zdecydowanie szybciej niż w D90.

Mam D7000 i D90 (w tej chwili jako aparat rezerwowy i gdy robię zdjęcia na dwa aparaty). D7000 jest konstrukcją bardziej zaawansowaną. Matryce aparatu to różnica spora. Raz, że D7000 ma natywne ISO 100, dwa, że pozwala skorzystać z wyższego ISO o jakieś 1,5EV. Przy fotografii zwierząt w ruchu ma to znaczenie. Czasami warunki oświetleniowe są średnie, a trzeba dać krótki czas migawki. D90 jest już konstrukcją wiekowo zaawansowaną. D7000 to bardziej zaawansowana konstrukcja. W zasadzie jest niewiele parametrów, które nie są lepsze niż w D90. Lepsza migawka, synchronizacja z lampą błyskową z krótszym czasem, możliwość pomiaru światła z obiektywami manualnymi, mikrokorekta AF, dwa sloty na karty, uszczelnienia, 39 punktów AF, nowy moduł pomiaru światła wspomagający AF w trybie śledzenia 3D, opcjonalny grip ma dodatkowo joystick, wizjer z pełnym pokryciem kadru, szybszy tryb seryjny, tryb cichy, wstępne unoszenie lustra, mocniejsza obudowa, sztuczny horyzont. Różnic jest naprawdę dużo.
    D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.

Domyślnie

Dzięki wszystkim za porady . Dzięki @IcyMan za recenzje
    Czyli polecacie bardziej D7000 ? Cena jest jeszcze dość wygórowana za niego,ale mniejsza z tym

Jutro jadę przymierzyć się do d7000. A polecacie Fotojokera sklep internetowy??? Gdzie najlepiej w sensie żeby najpewniejszy go kupić ?
    Myślę,żeby go kupić w fj - i odebrać osobiście w sklepie (tez ze każą sobie płacić prawie 30 zł za dostawę przy odbiorze osobistym !szok ) mam nadzieję,ze nie sprzedadzą mi jakiegos po-ekspozycyjnego ..

A czy u nas też sprzedają sprzęt refurbished tak jak w usa ? no nie chcę na taki trafić

Na co ewentualnie zwrócić uwagę przy zakupie?

z góry dziękuję za pomoc
    Wasze rady są dla mnie b cenne!
    Ostatnio edytowane przez Akasha66 ; 14-07-2012 o 00:06

Domyślnie

shit jak czytam posty Fatmana to chyba D7000 mnie przerasta ,a raczej walka z Nikonem przerasta moje możliwości i nerwy ..

ehh,Błądzę po omacku, gdyby można było wypróbować puszkę w warunkach mojej pracy ,a nie kupić a potem się użerać z serwisem i udowadniać że nie jestem wielbłądem ,bo wada była fabryczna

Miałam juz tak z matrycą sony vaio, skończyło się że musiałam wybólić 2 tysie na nowy ekaran po serwisie , a ile mnie to nerwów kosztowało..

Domyślnie

bierz d90 przynajmniej będziesz robił zdjęcia a nie jeździł do serwisu z d7k to tylko tak chciałem do pieca dorzucić dobranoc koledzy i koleżanki Żartowałem
    Z8 | S 24 1.4 ART | 35+50+135 1.8 S | FTZ II | SB700
    Było D90 | D7100 | 2 x D750 | Z6 II

Domyślnie

Co wy z tym d90?

Ja z czystym sumieniem mogę polecić d7000 - świetny aparat, który nigdy mnie nie zawodzi. Częściej to ja jego zawodzę, niż on mnie. Dla mnie cały ten serwis to bajka.

Domyślnie a jak ma sie

czulosc af d7k w ciemnicy w porownaniu do d90? Chodzi o precyzje czy d7k czesciej trafia?

Domyślnie

Jeśli kupisz D90 będziesz na pewno zadowolony, w przypadku D7k, z tego co można wyczytać na forach, to loteria, wybór jest więc prosty: kup dobry, a tańszy aparat, zaoszczędzone pieniądze możesz przeznaczyć na jakąś fajną stałkę, statyw, czy cokolwiek.
    Albo poszukaj jakiegoś używanego D300.

Domyślnie

Weź d90 i używkę 18-105 zostanie jeszcze na kart pamięci plecak itd , szkoda zdrowia na walkę z serwisem d7000 świetny model niestety awaryjny i to w najmniej niespodziewanym momencie a co do argumentów d90 ,że ma parę lat to co z tego ludzie robią wspaniałe zdjęcia d70 itd to już muzeum przecież ale da się , prawda jest taka jak jesteś świadomym fotografem masz odpowiednie szkła to argument "lat" jest nie istotny , co podepniesz do tego d7000 kita 18-55 ??? to bezsensu kupując w miarę dobre body trzeba podpinać odpowiednie szkła które pokażą tą "lepszość" matrycy itd , lepiej kupić d90 teraz nawet na allegro widziałem d300 z przebiegiem ok 22 000 poniżej 3000 zł więc brać można śmiało bo to tyle co nic i do tego używkę 18-105 (trafiają się na allegro nawet za 600zł ) i 50 f1,8d nawet i już na początek coś masz lub jak się stałek nie boisz to 35 +85 w przyszłości . Wydawanie kasy całej na body i żebranie na obiektywy mija się z celem lepiej kupić słabe body skompletować szklarnie i kiedyś tam wymienić na puszkę , rozumiem ,że niektórzy chcą być na topie i podpinają właśnie 18-55 i szpanują przed kumplami "nowinkami technicznymi" ale nie tędy droga , reasumując chcesz stracić zdrowie na ciągłym myśleniu czy AF nie nawali denerwować się chlapiącym olejem , użerać się z serwisem weź d7000 , chcesz cieszyć się w spokoju robieniem zdjęć do tego jeszcze kupując 2 stałki dobre optycznie i żyć sobie spokojnie weź d90 , decyzja należy do Ciebie :
    Sabinki dwie, Nikony dwa ,nikkory dwa ,tamrony dwa i ryba

WWW-makro widoki itd [/COLOR]

Strona 12 z 57 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów