Close

Strona 14 z 57 PierwszyPierwszy ... 4121314151624 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 566

Wątek: D90 czy D7000

Domyślnie

Miałem podobne dylematy - D90 czy D7000. Z D90 miałem kontakt, bowiem posiadają je moi znajomi. Trochę wystraszyły mnie problemy Fatmana i jego boje z serwisem. W sumie od 7000 odjąłem 0 i stałem się posiadaczem D700. Przekonała mnie cena stałek i IQ.
    flickr / Rolleicord, Canon

Domyślnie

Icy Man napisał:"- dwa złącza na karty pamięci (może to i nie aż tak bardzo istotne ale w praktyce rewelacyjny pomysł - slot 1 zapisuje JPG a slot 2 RAW, albo slot 2 zapisuje kopie slotu 1, albo slot 2 uaktywnia się gdy slot 1 jest pełny, albo slot 1 zapisuje zdjęcia a slot 2 filmy (w rozdzielczości 1920x1080 oczywiście );"
    Jak to zrobić, żeby jedna karta była na filmy a druga na RAW-y. Za cholerę nie mogę tego znaleźć w instrukcji. Mój nagrywa na przemian filmy i zdjęcia, po przepełnieniu używa drugiej karty. Poza tym po przepełnieniu pierwszej karty masz koniec nagrywania filmów i musisz zamienić karty miejscami.

Domyślnie

niestety D700 odpada, cena nadal niesamowicie wysoka
    Gdy moja siostra szukała aparatu to chciałam ją namówić na D700 , niestety nie dała się zbajerować i wolała kupić D90 które będzie umiała ogarnąć
    Ja w sumie też nawet nie podchodzę do takich modeli- co tu dużo mówić I know shit o fotografii , nie umiem ustawiać tych wszystkich rzeczy a i w doborze szkieł nie mam pojęcia. Dopiero zamierzam się nauczyć i wejść głębiej w temat. Wybór padł na D90 w bo znam wiem że jest super i niesamowicie dobrze leży w łapie
    ale bardzo podoba mi się D7000 -za nim przemawia głównie nowa matryca ale chyba głownie to że nowszy model i ciągle w produkcji.
    Wczoraj nie miałam czasu aby sie wyrwać z pracy i dopiero dzisiaj wyruszam do sklepów , dzisiaj chce już kupić i mieć problem z głowy, czeka na mnie D90 kit w sklepie i nie wiem czy go brać czy to niesławne D7k ? Korci mnie ,czyli serce podpowiada bierz nowszego ,ale rozum mówi kup zestaw z obiektywem - ten który znasz (bo masz w domu)
    I tak to pewnie dla początkującego wystarczające body ..

Chociaż muszę tutaj teraz napisać,że nasze (czyli mojej siostry ) D90 coś nawala ... bez przerwy wyskakuje ERR na wyświtlaczu gdy chce strzelić fote. Wyjmuję wtedy akumulator (standardowy,oryginalny od nowości) i wkładam i czasem jest ok a czasem musze tą czynność kilkakrotnie powtórzyć. Oczywiście jej już to się dawno zrobiło (pewnie jescze na gwarancji) ale nie oddała do serwisu . eh bo dopóki strzela foty to ok. ale teraz chyba się ten problem nasilił..

Oczywiście pocieszam się ,że gdy ja sobie kupię d90 to tak nie będę miała = siostra kupiła 3 lata temu ,to chyba były jeszcze te wczesne egzemplarze,a moze sama cóś uszkodziła?
    No ale jakbym miała kupować D7000 to nawet nie mam z kim iść żeby go sprawdził w sklepie , a mi podejrzewam mogą wcisnąć kit. Czyli co mam liczyć na szczęście ,że mi się nie trafi taki z felernym AF czy chlapiącym olejem na matryce???
    Ostatnio edytowane przez Akasha66 ; 15-07-2012 o 11:06

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kali_69 Zobacz posta
    Icy Man napisał:"- dwa złącza na karty pamięci (może to i nie aż tak bardzo istotne ale w praktyce rewelacyjny pomysł - slot 1 zapisuje JPG a slot 2 RAW, albo slot 2 zapisuje kopie slotu 1, albo slot 2 uaktywnia się gdy slot 1 jest pełny, albo slot 1 zapisuje zdjęcia a slot 2 filmy (w rozdzielczości 1920x1080 oczywiście );"
    Jak to zrobić, żeby jedna karta była na filmy a druga na RAW-y. Za cholerę nie mogę tego znaleźć w instrukcji. Mój nagrywa na przemian filmy i zdjęcia, po przepełnieniu używa drugiej karty. Poza tym po przepełnieniu pierwszej karty masz koniec nagrywania filmów i musisz zamienić karty miejscami.
    A proszę:
    MENU FOTOGRAFOWANIA - Ustawienia filmu-miejsce docelowe-Gniazdo 2
    "Gdy jestem głodny, otwieram lodówkę, nie odmawiam, gdy proszą na wódkę"

Rozmowny Awatar kazziz
    Miasto
    na longboardzie pod Wawelem.

Domyślnie

...D7000 tanieje, z kitem już 4544 z półki

a moje nadal działa, ma się dobrze, dotarło się pięknie, miało jakiś chwilowy kryzys z AFem jak podpiąłem 85kę 1,8D - ale bez problemu dała się skalibrować z poziomu aparatu - na minus 7 czy 8. A kumpel, do którego owa 85ka należy, z D90 musiał je wysyłać do serwisu. I to jest m.in. dla mnie potęga tego aparatu.
    Jak się skupisz na robieniu zdjęć, to z reguły nie będziesz mieć problemów.
    Jak się skupisz na szukaniu problemów, to nie będziesz mieć ładnych zdjęć.

Mój aparat nie ma problemów z AF, nie chlapie olejem i nie sypie kurzem na matrycę.
    A teraz jest do tego mały, lekki i ma fajne stałki. E-M10!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LordRamzes Zobacz posta
    Weź d90 i używkę 18-105 zostanie jeszcze na kart pamięci plecak itd , szkoda zdrowia na walkę z serwisem d7000 świetny model niestety awaryjny i to w najmniej niespodziewanym momencie a co do argumentów d90 ,że ma parę lat to co z tego ludzie robią wspaniałe zdjęcia d70 itd to już muzeum przecież ale da się , prawda jest taka jak jesteś świadomym fotografem masz odpowiednie szkła to argument "lat" jest nie istotny , co podepniesz do tego d7000 kita 18-55 ??? to bezsensu kupując w miarę dobre body trzeba podpinać odpowiednie szkła które pokażą tą "lepszość" matrycy itd , lepiej kupić d90 teraz nawet na allegro widziałem d300 z przebiegiem ok 22 000 poniżej 3000 zł więc brać można śmiało bo to tyle co nic i do tego używkę 18-105 (trafiają się na allegro nawet za 600zł ) i 50 f1,8d nawet i już na początek coś masz lub jak się stałek nie boisz to 35 +85 w przyszłości . Wydawanie kasy całej na body i żebranie na obiektywy mija się z celem lepiej kupić słabe body skompletować szklarnie i kiedyś tam wymienić na puszkę , rozumiem ,że niektórzy chcą być na topie i podpinają właśnie 18-55 i szpanują przed kumplami "nowinkami technicznymi" ale nie tędy droga , reasumując chcesz stracić zdrowie na ciągłym myśleniu czy AF nie nawali denerwować się chlapiącym olejem , użerać się z serwisem weź d7000 , chcesz cieszyć się w spokoju robieniem zdjęć do tego jeszcze kupując 2 stałki dobre optycznie i żyć sobie spokojnie weź d90 , decyzja należy do Ciebie :
    @LordRamzes
    dzięki za poradę
    pewnie tak zrobię i dzisiaj wrócę już z moją własną puchą do domu
    męczy mnie to strasznie i trzeba uleczyć chorobę

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Akasha66 Zobacz posta
    @LordRamzes
    dzięki za poradę
    pewnie tak zrobię i dzisiaj wrócę już z moją własną puchą do domu
    męczy mnie to strasznie i trzeba uleczyć chorobę

no widzisz ja ostatnio laptopa kupowałem i też czytałem miałem mętlik , kupiłem i cieszę się sprzętem , Tobie też radzę to samo weź coś sprawdzonego uwierz ile nerwów zaoszczędzisz a ile spokoju a tak poza tym zobacz moją galerię z podpisu jest zrobiona muzealnym d80 jeśli Ci się podoba to zapewniam Cię ,że d90 da Ci większe możliwości tylko zapnij dobre szkła pozdrawiam i na prawdę warto , sam posiadam d90 rok temu kupiony 0 problemów
    Sabinki dwie, Nikony dwa ,nikkory dwa ,tamrony dwa i ryba

WWW-makro widoki itd [/COLOR]

Domyślnie

Hej wszystkim!
    Od dzisiaj jestem szczęśliwą (mam nadzieję) posiadaczką D90 18-105mm KIT
    Dziękuję wszystkim za pomoc w podjęciu decyzji.
    Tak naprawdę u mnie dzisiaj przesądziła o wyborze taka ruda małpa -sprzedawczyni z FJ z Arkadii -
    gdzie miałam zamówionego D7000 do odebrania - była tak nieuprzejma i traktowała klienta jak gówno,że poszłam prosto do Euro i kupiłam /odebrałam zamówionego/ D90 ! Wiedziałam ,że musiałabym upaść na głowę żeby tam wracać i kupować w sieci która ma takie podejście do klienta - traktowanie jak gówno - . Oczywiście u nich jeszcze nigdy nie było reklamacji czy zwrotu D7K , sprzedali tysiące (cytat) i każdy był zadowolony , usłyszałam też że miesięcznie sprzedają tego kilkaset szt! Prosiłam tylko o pomoc w podjęciu decyzji który wybrać D90 czy D7000 (oba mieli na stanie) a usłyszałam tylko " wszystko już pani powiedziałam"-- :/ i jeszcze że to nieprawda że były modele uszkodzone ,że nie należy czytać żadnych forum - bo tu ludzie głupoty wypisują itp. TYPOWA POŁAJANKA KLIENTA , by poczuł się maleńki przy wielkiej pani sprzedawczyni, i ta łaska że w ogóle do mnie podeszła ...
    Sorry głupia ruda małpo ale gdy w grę wchodzi wydatek 3700 na same body to mogłabyś być chociaż uprzejma do klienta.
    I tak oto wkurzona poszłam prosto po d90 , ale mam zestaw z obiektywem i mogę od razu strzelać foty!

Aha a tak na marginesie to D7000 w FJ (w Arkadii w Wawie) mają teraz serię 6336157
    taka na mnie czekała.

Gdy rozpakuję i ochłonę napiszę jak tam moja nowa lustrzanka
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Akasha66 ; 15-07-2012 o 17:09

Domyślnie

@LordRamzes

Twoja galeria jest Mega!piekne foty!bardzo mi sie podobala

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Akasha66 Zobacz posta
    @LordRamzes

Twoja galeria jest Mega!piekne foty!bardzo mi sie podobala
    Dziękuję i życzę Ci samych udanych kadrów tylko cierpliwości i nie sprzedaj kita wiesz mi wbrew pozorom sam poluję mimo pokrytego zakresu na takie szkło gdyż na wycieczki jest nie odzowne
    Sabinki dwie, Nikony dwa ,nikkory dwa ,tamrony dwa i ryba

WWW-makro widoki itd [/COLOR]

Strona 14 z 57 PierwszyPierwszy ... 4121314151624 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów