Przy moim sposobie uzytkowania Tamrona pewnie dlugo go nie zajezdze - nic poczekamy na zdjecia i opinie posiadaczy - zobaczymy co piszczy w trawie![]()
Szukaj
Przy moim sposobie uzytkowania Tamrona pewnie dlugo go nie zajezdze - nic poczekamy na zdjecia i opinie posiadaczy - zobaczymy co piszczy w trawie![]()
A ja tam nie moglem sie doczekac Tokiny i .... kupilem uzywanego Nikona 17-55/2.8 na eBay za 800 euro !!!!![]()
Niestety... tak. Zwlaszcza 18-55. 50/1.8 tez jest niewiele lepsza... Tamron 17-50 jest zdecydowanie lepiej zbudowany, choc do idealu mu daleeko. A Sigmy bym nie spisywal tak szybko na straty... Mam S30/1.4 i budowa naprawde robi wrazenie. Nikkory 35/2 i 85/1.8, mimo ze duze nie sa, tez robia duzo lepsze wrazenie. O pancernikach pokroju N20-35/2.8 nie wspominam nawet. Nie ma co sie oszukiwac... na czyms trzeba oszczedzac robiac tanie obiektywy.
forum.niekojarze.pl
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Hmm moze i tak - ale poki mi sie nie telepie przy zmianie ogniskowej to jest dobrze - fotoreporterem wojennym nie jestem;]
I walk through the valley of death, I will fear no evil,
for I am the baddest, meanest mother fucker in the valley
www.marcinmichno.com
Czytaj ze zrozumieniem moj post
Jacku,
50/1.8 - jest niewielka, dlatego dosc "zbita" w sobie. Wysuwajacy sie tubus wykonany jest z cienkiego plastiku, szczerze mowiac za kazdym razem, wkrecajac nań filtr lub oslone przeciwsloneczna, niepokoje sie, ze zerwe gwint... Wg mnie, metalowy bagnet jest jedyna przewaga nad 18-55, w kwestii budowy oczywiscie. Wielkosc jest rzecza wzgledna, dlatego mniejszego rozmiaru nie traktuje jako przewagi. A 85/1.8 jest w calosci metalowa, nic sie nie wysuwa... Co z tego ze to rowniez klasa ekonomiczna? Wez obydwa do reki i porownaj
Z reszta napisalem, ze 50 jest niewiele (ale jednak) lepsza![]()
forum.niekojarze.pl
mam 50/1.8 bez D, produkcji japońskiej. Jest on z tych samych materiałów co 85/1.8, nie ma tu zadnego cieńkiego plastiku. Ale ten obiektyw był w kilku wersjach - może inne niż moja są gorsze.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
A, no to wszystko jasne... Moja 50 to wersja mejd in Czajna, ta bez szybki. Optycznie to to samo, ale mechanicznie... No comment. Japonska 50/1.8 jest zbudowana tak, jak 50/1.4 i 35/2.
forum.niekojarze.pl
kolejne pre-testy
http://community.livejournal.com/ru_...tml?mode=reply
d50 | sigma 10-20/4-5,6 | tamron 17-50/2,8 | nikkor 50/1,8 | sb-600
Skontaktuj się z nami