Close

Strona 39 z 2397 PierwszyPierwszy ... 29373839404149891395391039 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 381 do 390 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

eee ręka -ja tam czasem stawiam głowę -ważne żeby innego, dużo ważniejszego organu tak nie stracić
    Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fatman Zobacz posta
    eee ręka -ja tam czasem stawiam głowę -ważne żeby innego, dużo ważniejszego organu tak nie stracić
    No tak, na czyms trzeba przed tym kompem siedziedzieć
    Völkchlor

Oszczędny w słowach Awatar svistakk
    Miasto
    Rzeszów i okolice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pastwisko Zobacz posta
    No tak, na czyms trzeba przed tym kompem siedziedzieć
    Jak mawiali klasycy z reklamy Budweisera" „true, true”
    Zabawy w światło-rysowanie

Domyślnie

nie chodziło mi o tyłek..........

żeglarz
    Gość

Domyślnie

Dla innych widać tylnia część ciała ważniejsza od "przodka"

Domyślnie

Jak działa peaking przy portrecie? Widać czy ostrość ustawiona jest na oku czy na nosie? Może ktoś coś więcej na ten temat napisać?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ropusz Zobacz posta
    Jak działa peaking przy portrecie? Widać czy ostrość ustawiona jest na oku czy na nosie? Może ktoś coś więcej na ten temat napisać?
    Zależy jaki kadr oczywiście -jak dużo twarzy w kadrze.... Jeśli zbliżenie jest odpowiednio duże to można zobaczyć działanie peakingu na rzęsach. W razie czego bardzo szybko można powiększyć interesujący nas fragment obrazu, wtedy informacja peakingu jest bardziej precyzyjna.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ropusz Zobacz posta
    Już kilka razy pisałem na ten temat. Jeśli w kadrze będziesz miał WYSTARCZAJĄCY kontrast i rozkład obiektów w przestrzeni taki, że możesz bez problemu każdemu z obiektów jednoznacznie przyporządkować zakreślenie kontrastu, to nawet bez powiększenia fragmentu kadru złapiesz ostrość (mniej więcej) tam gdzie chcesz.

Przykład: Portret, głowa wypełnia cały kadr. Widzisz "zakreślenia kontrastu" na brwiach, rzęsach, źrenicy bez użycia powiększenia fragmentu kadru. Robisz zdjęcie. Na 100% powiększeniu (lcd komputera) zobaczysz czy trafiłeś w brwi, czy w źrenicę - na lcd aparatu NEX niestety takich niuansów nie zobaczysz.

Wniosek: Chcesz mieć jednoznacznie na źrenicy, albo jednoznacznie na brwiach - musisz użyć powiększenia.

Kolejnym problemem jest uzyskanie "zakreśleń kontrastu" - niestety czasami* przy kiepskim oświetleniu, nawet przy powiększeniu, nie widać żadnego peakingu (zakreśleń).

* w plenerze rzadko, w warunkach domowych częściej.

Domyślnie

A czy C-3 też owy "peaking" posiada?
    NIKON forever

Strona 39 z 2397 PierwszyPierwszy ... 29373839404149891395391039 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów