Close

Strona 539 z 2397 PierwszyPierwszy ... 3943948952953753853954054154958963910391539 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 5 381 do 5 390 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Mekano, jak może pamiętasz, nie mam NEXów tylko NXy. Nie pamiętam, które NEXy mają czujniki fazowe w matrycy, ale pamiętam, że gdzieś czytałem, że te Tamrony mają z tym problem, więc zwracam Ci uwagę, żebyś przed ew. zakupem sprawdziła, żebyś się nie "nacięła". Obiektyw pojawił się chyba wcześniej, niż pierwsze NEXy z czujnikami fazowymi, więc może być tak, że nie ze wszystkimi NEXami działa prawidłowo. Poza tym, nawet jeśli Twój NEX nie ma tych czujników, to może kiedyś kupisz takiego, który ma, a wtedy ten Tamron się nie przyda. Po prostu sygnalizuję potencjalny problem - sprawdź, czy Ciebie by dotyczył.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

No to nie wiedzialam o tym, a wiesz dlaczego nie wspolpracuje z nowymi Nexami ktore maja czujniki fazowe, jak sie to objawia? zdjec w ogole nie robi czy jak? Ten ktory mnie interesuje to jest nowsza wersja (chyba), bo przed nim jest starsza wersja ktora wypuscilo Sony i jest to model ciezszy bo wazy ponad 500 gram, a ten nowy Sony od Tamrona jest troche lzejszy, ale jak mam miec jakies problemy z nim, jak bym zmienila Nex-a no to faktycznie odpada, ale nigdzie jakos nie wyczytalam z nikad ze sa takie problemy.. masz jakis link gdzies do tego?
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

Nie pamiętam szczegółów; nie przypuszczam, żeby nie działał w ogóle, ale prawdopodobnie nie potrafi ustawiać ostrości korzystając z czujników fazowych.

Domyślnie

No to Sony ten ciezszy nie ma zadnych problemow z roznymi Nexami, tylko moze miec Tamron, tak? Zwrocilam uwage tylko na tego Tamrona bo jest roznica 460 vs 524 czyli 64 gram roznicy, no to chyba nie duzo? Czytam na razie porownania i Sony lepiej chwala na zagranicznych forach jest ostrzejszy w srodku kadru i korygowany a takze jest plynniejszy przy filmowaniu..
    tu jest watek porownawczy: http://www.dpreview.com/forums/post/40500529
    zalecaja Sony niz Tamrona.
    Ostatnio edytowane przez Mekano ; 07-07-2013 o 23:22
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

Ja przez chwilę zastanawiałem się nad 18-200 Samsunga, ale, 1) jest drogi i dość trudno go kupić, i 2) w różnych testach i porównaniach wypadł raczej słabo. U nas Samsung nie reklamował obiektywów z podziałem na klasy (w ogóle ich nie reklamował!), ale w niektórych materiałach ten obiektyw opisywano hasłem "Movie Pro", co sugerowało przeznaczenie - a wiadomo, że do zapisu wideo wymagania od optyki są nieco niższe.

Domyślnie

Bede zastanawiac sie nad wersja Sony do Nexa ze wzgledu na filmowanie, do Samsunga nie chce nic dokupywac starczy mi 20-50, on jest ok.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mekano Zobacz posta
    No to Sony ten ciezszy nie ma zadnych problemow z roznymi Nexami, tylko moze miec Tamron, tak? Zwrocilam uwage tylko na tego Tamrona bo jest roznica 460 vs 524 czyli 64 gram roznicy, no to chyba nie duzo? Czytam na razie porownania i Sony lepiej chwala na zagranicznych forach jest ostrzejszy w srodku kadru i korygowany a takze jest plynniejszy przy filmowaniu..
    tu jest watek porownawczy: http://www.dpreview.com/forums/post/40500529
    zalecaja Sony niz Tamrona.
    Sony ma swój stary 18-200 i nowszy z literkami LE, wzorowany na obiektywie Tamrona lub, co bardziej prawdopodobne jest to produkcja Tamrona z napisem Sony. Jest jeszcze obiektyw Tamron 18-200 do nexów. Różnią się one tym, że w obiektywach sony można zaktualizować software, tak żeby współpracowały z fazowym AF, natomiast Tamron, jak na razie nie przewiduje takiej aktualizacji w swoim obiektywie. Co nie znaczy, że nie wypuści takiego softu w najbliższej przyszłości.
    zdjęcia to zatrzymany czas i nasza historia

Gaduła Awatar matys
    Miasto
    szczecin / chesterfield

Domyślnie

@Tama.
    W twoim wątku pisałem i teraz też napiszę.
    Obawiam się, że zmiana rx na nex niewiele wniesie. RX to b dobry aparat, którego zmianę można uzasadnić, bo:
    mała matryca,
    ciemny obiektyw,
    ale na serio obawiam się, że potrzebujesz konsultacji z kimś kto nim robił zdjęcia i umie go ustawić i dodatków zna się na fotografowaniu. Zamiast szukać kogoś kto ma podobne problemy poszukaj zdjęć w sieci. Ten aparat nie ma problemu z ich robieniem.
    Moim zdaniem gdzieś robisz błąd i może on wynikać z braku wiedzy.

Żeby nie było "a nie mówiłem", zmiana na nex, przysporzyć może więcej kłopotów i niezadowolenia.

Gdybyś jednak postanowiła go sprzedać w dobrej cenie, chętnie kupię Twój egzemplarz.
    Ostatnio edytowane przez matys ; 08-07-2013 o 00:07
    .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sssmok Zobacz posta
    Sony ma swój stary 18-200 i nowszy z literkami LE, wzorowany na obiektywie Tamrona lub, co bardziej prawdopodobne jest to produkcja Tamrona z napisem Sony. Jest jeszcze obiektyw Tamron 18-200 do nexów. Różnią się one tym, że w obiektywach sony można zaktualizować software, tak żeby współpracowały z fazowym AF, natomiast Tamron, jak na razie nie przewiduje takiej aktualizacji w swoim obiektywie. Co nie znaczy, że nie wypuści takiego softu w najbliższej przyszłości.
    Zaczekaj bo ja juz sie gubie, wlasnie mam na mysli stary Sony oraz nowszy Sony w wersji Tamron czyli ta wersja LE i ona juz odpadla, patrz powody wyzej. Czyli jest jeszcze trzeci, z samym napisem TAMRON? Bo ja wlasnie mialam na mysli raczej jego, bo wiedzialam ze ma nazwe Sony, tymczasem jak patrze cyny to cos mi zaczyna wlasnie nie pasowac, bo widze napis TAMRON.. bez Sony
    Czyli krotko sa 3 obiektyw tak?
    1. stary Sony.
    2. najnowszy Sony/Tamron z oznaczeniem LE (ktory to wlasnie on mnie interesuje najbardziej ze wzgledu na wage)
    3. Tamron?

cena na amazonie na razie mnie odstraszyla Sony SEL-18-200 AE 830 euro, podczas gdy wersja Tamrona kosztuje jakies 520 euro, wiec to nie jest wersja LE?

mi chodzilo poczatkowo o wersje LE od Tamrona to ona nie ma korygujacego firmware, o ktorym wspomnial wyzej puch?
    I myslalam ze wlasnie ten Tamron to jest ta wersja LE, a tu chyba widze ze jest 3 obiektyw z samym oznaczeniem Tamron.
    Ostatnio edytowane przez Mekano ; 08-07-2013 o 00:17

Domyślnie

Ja miałem na myśli Tamrona marki Tamron.

Strona 539 z 2397 PierwszyPierwszy ... 3943948952953753853954054154958963910391539 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów