Close

Strona 89 z 2397 PierwszyPierwszy ... 39798788899091991391895891089 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 881 do 890 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

jesli chodzi o lustrzanke to chyba wzialbym canona 600d ze wzgledu na to, ze mam znajomego co ma 60d i moglbym od niego w razie koniecznosci pozyczyc\odkupic jakies szklo. Z tego co czytalem to 5N ma super extra matryce taka sama jak w d7000. Poza tym kosztuje rozsadne pieniadze. I tu pojawia sie znowu dylemat 5N czy lustrzanka? Biorac pod uwage doswiadczenie forumowiczow z roznymi aparatami prosba o rade co bedzie lepsze jako jedyny aparat w rodzinie? taki d5100 lub 600d czy NEX-5N? ps. nigdy nie mialem lustrzanki. Moj poprzedni aparat to canon a75, w ktorym padla matryca.

Gaduła Awatar matys
    Miasto
    szczecin / chesterfield

Domyślnie

To jeżeli jedyny w rodzinie to mój głos na 5n.Za łatwosc obslugi za idealne auto, za dobry manual. Podpowiem ze wizjer jest najlepszy dla tych, co nie noszą okularów....
    .

Domyślnie

akurat okularow odemnie z rodziny JESZCZE nikt nie nosi, ale to pewnie kwestia czasu... Teraz tylko pytanko o szkielka. Powiem szczerze, ze spodziewalem sie bardziej rady zeby kupic 18-55 + 55-200. Ta 16 mnie troche wybila z tropu. Czy moglby mi ktos lopatologicznie wyjasnic dlaczego lepiej wziac z ta 16 niz to tele? Czy ta 16 da mi bardzo dobre zdjecia robione w mieszkaniu? Z mojego doswiadczenia pamietam, ze zoom czasami by sie przydal. Spodziewam, sie ze moje pytania sa laickie, ale moja wiedza odnosnie fotografii jest na raczej niskim poziomie Odnosnie szkielek, ktorych sie spodziewalem to przebrnalem przez prawie caly watek i natrafilem na opinie ze jak ma sie 16 to 18-55 malo moze byc potrzebna. Myslalem, ze to dziala takze w druga strone. Spotkalem sie takze z opiniami ze 18-210 przydaje sie dobrze np w gorach.

Domyślnie

Ja dzisiaj sprzedalem D7000 + Nikon 35mm + N 50mm + N 85mm i Sigme 10-20mm.
    Ale nie moge powiedziec, ze do lustrzanki nie wroce, Nex 5n z obiektywem 16mm w pomieszczeniu przy fotografowaniu dzieci nie bardzo mi odpowiada pod wzgledem jakosci zdjec. Mysle nad dokupieniem Sony 50mm albo Sigme 19mm lub 30mm.

Najlepiej napisz ile mozesz przeznaczyc $
    Ostatnio edytowane przez d5000 ; 15-07-2012 o 22:46
    NEX- 5R

Domyślnie

Musze wybrac jeden z ponizszych zestawow
    NEX-5N + 18-55 - cena 2390
    NEX-5N + 18-55 + 55-210 - cena 3299
    NEX-5N + 18-55 + 16 mm - cena 2899

Wybieram tylko z tych poniewaz chce wziac na ratki 0% aby przed urlopem nie obciazac zbytnio budzetu. Zastanawiam sie ktory zestaw bedzie najbardziej uniwersalny i najbardziej oplacalny finansowo. Kiedys moze dokupie jakies szklo, ale na dzien dzisiejszy nie planuje. Po prostu siadl mi aparat, a przed urlpem musze cos kupic, bo mi zona glowe urwie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jamal_gda Zobacz posta
    Musze wybrac jeden z ponizszych zestawow
    NEX-5N + 18-55 - cena 2390
    NEX-5N + 18-55 + 55-210 - cena 3299
    NEX-5N + 18-55 + 16 mm - cena 2899

Wybieram tylko z tych poniewaz chce wziac na ratki 0% aby przed urlopem nie obciazac zbytnio budzetu. Zastanawiam sie ktory zestaw bedzie najbardziej uniwersalny i najbardziej oplacalny finansowo. Kiedys moze dokupie jakies szklo, ale na dzien dzisiejszy nie planuje. Po prostu siadl mi aparat, a przed urlpem musze cos kupic, bo mi zona glowe urwie
    Niestety, pytanie o obiektyw jest niezwiązane z nexologią a ogólnie z fotografią, a odpowiedź na nie chyba trochę za obszerna żeby ktoś tu podjął się streszczenia Ci sprawy.

Proponuję Ci zakup tego najtańszego zestawu, z 18-55. Cena zestawu z 16mm nie jest jakaś super atrakcyjna (dodatkowy obiektyw dostajesz za 500zł - za tyle kupisz go i później). Lepiej wygląda to z 55-210 - tu przebitka jest dość atrakcyjna. Nie kupowałbym jednak niczego poza obiektyw standardowy w sytuacji, gdy musisz nadrobić trochę zaległości natury teoretycznej

Alternatywnie rozważ jakąś niezaawansowaną lustrzankę z obiektywem o nieco większym zakresie ogniskowych. Z racji tego, że jesteśmy na tym a nie innym forum, proponuję np. Nikona D5100 albo D3200 z 18-105.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Również proponuję ci zestaw "NEX-5N + 18-55 - cena 2390".
    Do większości wakacyjno - albumowych zastosowań ci wystarczy.
    Co do dalszych potrzeb dojrzejesz, eksploatując własnie ten podstawowy zestaw.
    OMG, I have finally discovered what's wrong with my brain: On the left side, there is nothing right, and on the right side, there is nothing left.

Domyślnie

powiem szczerze ze d5100 + 18-105 takze caly czas chodzi mi po glowie. Szkoda, ze nigdzie nie ma porownania tych 2 aparatow...

Domyślnie

powiem szczerze ze d5100 + 18-105 takze caly czas chodzi mi po glowie. Szkoda, ze nigdzie nie ma porownania tych 2 aparatow...
    Jeżeli chodzi o jakość obrazka, nie masz sobie czym zaprzątać głowy - to ta sama generacja matryc i identyczne pole obrazowania. Międlenie tego, który przetwornik daje lepsze zdjęcia jest kompletnie jałowe. Rzecz dotyczy oczywiście również innych dostępnych marek aparatów.

Warto porównywać to, czym oferty te różnią się istotnie. Wypunktowując te które w Twoim przypadku jest kluczowe:

- gabaryt (czyli pytanie czy 5N z 18-55 jest dla Ciebie istotnie mniejszy od małego DSLR-a z 18-55)

- związana z poprzednią kwestia zakresu ogniskowych i jasności, osiąganych bez i ze zmianą obiektywów; sprawa jest zawiła i dość subiektywna - streszczę ją może stawiając kontrowersyjną tezę, że dość powierzchownie pojmowana jakość techniczna zdjęć jest często uwarunkowana trzema "wow": jeden bierze się z użycia szerokiego kąta (szerszego niż ten, któego używają WZP czyli "wszyscy zwykli pstrykacze" ), drugi z małej głębi ostrości, która pochodzi albo z jasności obiektywu, albo z użycia długich ogniskowych (temat makro wymaga osobnej dyskusji), trzeci z możliwości robienia zdjęć w takich warunkach świetlnych, przy których WZP odpadają

- kadrowanie (LCD vs wizjer optyczny w DSLR: wbrew pozorom oba rozwiązania mają swoje wady i zalety - Ty możesz podchodzić do tego wyłącznie przez pryzmat swojego komfortu)

Przepraszam - miało być prosto, a wyszło tak zawile że sam nie do końca rozumiem co miałem powiedzieć Ale jestem już w "trybie wakacyjnym" - wybacz.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Jeżeli chodzi o jakość obrazka, nie masz sobie czym zaprzątać głowy - to ta sama generacja matryc i identyczne pole obrazowania. Międlenie tego, który przetwornik daje lepsze zdjęcia jest kompletnie jałowe.
    Dokładnie jak napisał MariuszJ Jednak jak jesteś ciekaw, to kiedyś zrobiłem porównanie do D7000 (ta sama matryca co D5100) na wysokim ISO (3200):

Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/

Strona 89 z 2397 PierwszyPierwszy ... 39798788899091991391895891089 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów