Szukaj
Ostatnio edytowane przez koniecpolska ; 20-01-2012 o 17:54
Nie rozumiem. Jaki kompromis.
Przy zbliżonym zakresie ogniskowych GX1 z 14-42X jest równie małe jak LX5, sporo mniejszy od NEX'a z E16 - mam kieszonkowość i wakacyjną funkcjonalność. Nie do osiągnięcia w NEX'ie.
mZD12mm/2.0 niszczy NEX'a w każdym aspekcie.
P20mm/1.7 daje mi coś czego nie ma i raczej nie będzie nigdy w NEX'ie (a jest PL25mm/1.4 w odwodzie jakby co).
mZD45mm/1.8 daje mi lepszy portret niż 50mm/1.8 na NEX'e przy zgrabniejszych gabarytach.
Jaki więc kompromis. Niestety kasa większa. Jest do tego wizjer EVF i NORMALNA lampa zewnętrzna oraz AF bijący na głowę ten z NEX'a.
Ostatnio edytowane przez koniecpolska ; 20-01-2012 o 21:26
Każdy patrzy ze swojego punktu widzenia. Dla mnie najciekawszym szkłem w u43 jest Voigtlander 25/0.9. Reszta mnie kompletnie nie rusza, nawet jak generuje z UWA rogi takie jak centrum - było by mi to potrzebne przy promilu kadrów.
Tam natomiast gdzie robię zdjęć (tych subiektywnie lepszych/ważniejszych) najwięcej czyli tam, gdzie światła jest wystarczająco dużo, tam gdzie temat zdjęcia znajduje się w odległościach mierzonych wielokrotnością ludzkiej ręki, jeżeli dodatkowo nie przepadam za płaskimi ujęciami z tele typu ostry temat i śmietana w tle - u43 nie ma mi nic (systemowo) do zaproponowania.
Ja wiem, że wielu może powiedzieć, że obrazek jak z małoobrazkowego 40mm przy f3.5 (20/1.7) powinien mi wystarczyć . A jeżeli nie, to mam 50mm przy f2.8 (25/1.4). No cóż, chciałbym więcej - np. 35mm przy f2.5, jak w Nex+Zeiss czy 35mm przy f2.8 jak w X100. A idealną z mojego punktu widzenia propozycję ma Fuji dla systemu X-Pro - widać księgowy tam jest pasjonatem fotografii.
Jeżeli mi by na tym co powyżej nie zależało, apgrejdował bym swojego LX5 na jakieś all-in-one w stylu X10 czy G1X, przynajmniej było by mi wygodniej. Albo i na ajfonie bym poprzestał. Pewnie, że i na nexa bym wtedy nie spojrzał.
Zakrawa o farsę próba rozszerzenia asortymentu obiektywów u43 o zoomy standardowe f2.8... chyba że targetem są pigmejscy ślubniacy...
Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 20-01-2012 o 22:47
Co do CCTV 35mm f1.7 to ciekawe szklo, daje nieco analogowy charakter i od 1.7 jest zadziwiajaco ostre, nikon mf 35/2 jest gorszy imho ma jeszcze ca itp
kilka moich zdjec z tego szkielka
http://www.flickr.com/photos/atheist...57627927838329
Obecnie bede testowal troche starych ruskich m39 i contaxa g 45/2 i cv 15/4.5
Po co zgniły kompromis z Fuji Xpro1 czy NEX- z CZ24? Przecież w podobnej cenie można mieć PRAWDZIWE FF z 50mm/1.4 czy 35mm/1.4 - nieprawdaż.
Jeśli będą jakości dużych wersji, czyli 14-35 i 35-100, to na 12-35mm na pewno się piszę.
No patrz Samyang uratował tyłek NEXowi. Tylko dlaczego on taki wielgachny w porównaniu do 7,5mm dla m43?
Patrz a do m43 można mieć:
7,5mm
8mm
7-14mm
9-18mm
12mm
karabud, CCTV 35mm/1.7 to typowy toylens - normalny jest jedynie w małym obszarze centrum kadru - reszta to jedna wielka pulpa.
M39 będą lepsze ale tu masz właściwie tylko ogniskową 50mm i więcej.
Jupiter 35mm/2.8 nie pasuje do NEX'a
A Industar 69 jest projektowany na 1/2 klatki i też jest na NEX bardziej toy niż lens.
CV 15mm na brzegu zrobi pulpę podobną do obiektywów CCTV.
PS
Żywot mojego NEX'a przedłuzyć może jedynie Sigma 30mm2.8 o ile kosztować będzie 600-700zł.
Ostatnio edytowane przez koniecpolska ; 21-01-2012 o 13:29
Mam przecież. Jest duże, ciężkie, drogie i ściąga meneli - dlatego - jeżeli jest to krytyczne - ratuję się mniejszym , lżejszym, tańszym i wyglądającym jak nowoczesna kupa aparatem. Kupiłbym M9, niestety - jest za droga, abym czuł się z nią swobodnie (albo za mało zarabiam - jedno z dwóch).
Jeżeli nie przeszkadza Ci zdjęcie płaskie jak deska, oczywiście będziesz miał z nich pożytek.
I który byś polecił do tego jednego promila zdjęć, w których by mi się przydały? Zrozum, nie każdy trzaska tu widoczki - ja wolę oglądać widoczki innych, nie mam w tym temacie wiele do powiedzenia.
Skontaktuj się z nami