Close

Strona 29 z 2397 PierwszyPierwszy ... 19272829303139791295291029 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 281 do 290 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Moje potrzeby co do UWA zaspokaja nexowa panorama oraz 24mm z naleśnika. Rozumiem jednak, że dla kogoś UWA może być czym więcej niż supportem, więc odpowiadam szczerze - nie mam żadnych propozycji. Podobnie zresztą jak w kilku innych aplikacjach, nikt się jeszcze nie postarał o coś bezkompromisowego. Po prostu - leczenie rzadkich chorób nie jest ekonomicznie uzasadnione
    24 mm to absolutne minimum minimorum w kwestii UWA - jakie Sonowe E16 jest każdy widzi i się wstydzi Tak właściwie po wycięciu mydła mamy zwykłe 28mm.

Ja, jeśli robię krajobrazy to robię je LX5 - NEX'a chowam wtedy głęboko w torbie.
    Ostatnio edytowane przez koniecpolska ; 20-01-2012 o 17:54

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koniecpolska Zobacz posta
    Ja, jeśli robię krajobrazy to robię je LX5 - NEX'a chowam głęboko w torbie.
    Ja sprzedałem LX5, kupiłem Nexa - niestety, LX5 mnie ograniczał. Nie widzę potrzeby posiadania obu.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Nie widzę potrzeby posiadania obu.
    A ja sprzedam oba (LX5 i NEX) jak się zdecyduję na coś, co je oba zastąpi. Jak na razie to żal mi kasy, bo GX1 + 14-42X + mZD12mm/2.0 + mZD45mm/1.8 + 20mm/1.7 dzielnie i z nawiązką by je zastąpił.

Domyślnie

A ja sprzedam oba (LX5 i NEX) jak się zdecyduję na coś, co je oba zastąpi. Jak na razie to żal mi kasy, bo GX1 + 14-42X + mZD12mm/2.0 + mZD45mm/1.8 + 20mm/1.7 dzielnie i z nawiązką by je zastąpił.
    Ja mam już prawie wszystko, czego chcę - i nie zamierzam pakować się w coś, co na kilometr pachnie obietnicami zza których wyziera paskudny, szyderczy kompromis Po prostu czas się wziąć za robienie zdjęć

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Ja mam już prawie wszystko, czego chcę - i nie zamierzam pakować się w coś, co na kilometr pachnie obietnicami zza których wyziera paskudny, szyderczy kompromis Po prostu czas się wziąć za robienie zdjęć
    Nie rozumiem. Jaki kompromis.

Przy zbliżonym zakresie ogniskowych GX1 z 14-42X jest równie małe jak LX5, sporo mniejszy od NEX'a z E16 - mam kieszonkowość i wakacyjną funkcjonalność. Nie do osiągnięcia w NEX'ie.

mZD12mm/2.0 niszczy NEX'a w każdym aspekcie.

P20mm/1.7 daje mi coś czego nie ma i raczej nie będzie nigdy w NEX'ie (a jest PL25mm/1.4 w odwodzie jakby co).

mZD45mm/1.8 daje mi lepszy portret niż 50mm/1.8 na NEX'e przy zgrabniejszych gabarytach.

Jaki więc kompromis. Niestety kasa większa. Jest do tego wizjer EVF i NORMALNA lampa zewnętrzna oraz AF bijący na głowę ten z NEX'a.
    Ostatnio edytowane przez koniecpolska ; 20-01-2012 o 21:26

Domyślnie

Nie rozumiem. Jaki kompromis.
    Każdy patrzy ze swojego punktu widzenia. Dla mnie najciekawszym szkłem w u43 jest Voigtlander 25/0.9. Reszta mnie kompletnie nie rusza, nawet jak generuje z UWA rogi takie jak centrum - było by mi to potrzebne przy promilu kadrów.

Tam natomiast gdzie robię zdjęć (tych subiektywnie lepszych/ważniejszych) najwięcej czyli tam, gdzie światła jest wystarczająco dużo, tam gdzie temat zdjęcia znajduje się w odległościach mierzonych wielokrotnością ludzkiej ręki, jeżeli dodatkowo nie przepadam za płaskimi ujęciami z tele typu ostry temat i śmietana w tle - u43 nie ma mi nic (systemowo) do zaproponowania.

Ja wiem, że wielu może powiedzieć, że obrazek jak z małoobrazkowego 40mm przy f3.5 (20/1.7) powinien mi wystarczyć . A jeżeli nie, to mam 50mm przy f2.8 (25/1.4). No cóż, chciałbym więcej - np. 35mm przy f2.5, jak w Nex+Zeiss czy 35mm przy f2.8 jak w X100. A idealną z mojego punktu widzenia propozycję ma Fuji dla systemu X-Pro - widać księgowy tam jest pasjonatem fotografii.

Jeżeli mi by na tym co powyżej nie zależało, apgrejdował bym swojego LX5 na jakieś all-in-one w stylu X10 czy G1X, przynajmniej było by mi wygodniej. Albo i na ajfonie bym poprzestał. Pewnie, że i na nexa bym wtedy nie spojrzał.

Zakrawa o farsę próba rozszerzenia asortymentu obiektywów u43 o zoomy standardowe f2.8... chyba że targetem są pigmejscy ślubniacy...
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 20-01-2012 o 22:47

Domyślnie

Co do CCTV 35mm f1.7 to ciekawe szklo, daje nieco analogowy charakter i od 1.7 jest zadziwiajaco ostre, nikon mf 35/2 jest gorszy imho ma jeszcze ca itp
    kilka moich zdjec z tego szkielka
    http://www.flickr.com/photos/atheist...57627927838329

Obecnie bede testowal troche starych ruskich m39 i contaxa g 45/2 i cv 15/4.5

Domyślnie

Nawet plecaka po lustrzance nie trzeba wyrzucać, bo jego pojemność przyda się na NEXowe szkła (te systemowe również).

PS
    Zaproponuj mi coś naprawdę UWA do NEXa (nie z przelotką na bagnet A).
    samyang 8mm?
    Świat jest pełen niezwykle ostrych, technicznie doskonałych lecz g#wno wartych zdjęć
    D750+Z5+Zfc

Domyślnie

Ja wiem, że wielu może powiedzieć, że obrazek jak z małoobrazkowego 40mm przy f3.5 (20/1.7) powinien mi wystarczyć . A jeżeli nie, to mam 50mm przy f2.8 (25/1.4). No cóż, chciałbym więcej - np. 35mm przy f2.5, jak w Nex+Zeiss czy 35mm przy f2.8 jak w X100. A idealną z mojego punktu widzenia propozycję ma Fuji dla systemu X-Pro - widać księgowy tam jest pasjonatem fotografii.
    Po co zgniły kompromis z Fuji Xpro1 czy NEX- z CZ24? Przecież w podobnej cenie można mieć PRAWDZIWE FF z 50mm/1.4 czy 35mm/1.4 - nieprawdaż.
    Zakrawa o farsę próba rozszerzenia asortymentu obiektywów u43 o zoomy standardowe f2.8... chyba że targetem są pigmejscy ślubniacy...
    Jeśli będą jakości dużych wersji, czyli 14-35 i 35-100, to na 12-35mm na pewno się piszę.

Cytat Zamieszczone przez wyrwiflak Zobacz posta
    samyang 8mm?
    No patrz Samyang uratował tyłek NEXowi. Tylko dlaczego on taki wielgachny w porównaniu do 7,5mm dla m43?
    Patrz a do m43 można mieć:
    7,5mm
    8mm
    7-14mm
    9-18mm
    12mm

karabud, CCTV 35mm/1.7 to typowy toylens - normalny jest jedynie w małym obszarze centrum kadru - reszta to jedna wielka pulpa.
    M39 będą lepsze ale tu masz właściwie tylko ogniskową 50mm i więcej.
    Jupiter 35mm/2.8 nie pasuje do NEX'a
    A Industar 69 jest projektowany na 1/2 klatki i też jest na NEX bardziej toy niż lens.
    CV 15mm na brzegu zrobi pulpę podobną do obiektywów CCTV.

PS
    Żywot mojego NEX'a przedłuzyć może jedynie Sigma 30mm2.8 o ile kosztować będzie 600-700zł.
    Ostatnio edytowane przez koniecpolska ; 21-01-2012 o 13:29

Domyślnie

Po co zgniły kompromis z Fuji Xpro1 czy NEX- z CZ24? Przecież w podobnej cenie można mieć PRAWDZIWE FF z 50mm/1.4 czy 35mm/1.4 - nieprawdaż.
    Mam przecież. Jest duże, ciężkie, drogie i ściąga meneli - dlatego - jeżeli jest to krytyczne - ratuję się mniejszym , lżejszym, tańszym i wyglądającym jak nowoczesna kupa aparatem. Kupiłbym M9, niestety - jest za droga, abym czuł się z nią swobodnie (albo za mało zarabiam - jedno z dwóch).

Jeśli będą jakości dużych wersji, czyli 14-35 i 35-100, to na 12-35mm na pewno się piszę.
    Jeżeli nie przeszkadza Ci zdjęcie płaskie jak deska, oczywiście będziesz miał z nich pożytek.

No patrz Samyang uratował tyłek NEXowi. Tylko dlaczego on taki wielgachny w porównaniu do 7,5mm dla m43?
    Patrz a do m43 można mieć:
    7,5mm
    8mm
    7-14mm
    9-18mm
    12mm
    I który byś polecił do tego jednego promila zdjęć, w których by mi się przydały? Zrozum, nie każdy trzaska tu widoczki - ja wolę oglądać widoczki innych, nie mam w tym temacie wiele do powiedzenia.

Strona 29 z 2397 PierwszyPierwszy ... 19272829303139791295291029 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów