Close

Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 85

Wątek: Statyw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sorevell Zobacz posta
    Podepnę się do tematu. Też muszę kupić statyw i chciałbym, żeby to był ostatni raz. Widzę, że polecany jest 055XPROB i wziąłbym go bez wahania - szczególnie podoba mi się opcja przełożenia kolumny do położenia poziomego, odpowiada mi też nośność - będzie używany m.in. z MF. Jest tylko jedno ale - masa. Wydaje mi się, że 2,4 kg bez głowicy to troszkę za dużo. Czy możecie polecić statywy o podobnej funkcjonalności a niższej masie?
    Kup ten sam model tylko z włókien węglowych. Masa znacznie niższa.

Domyślnie

Podepnę się do tematu. Też muszę kupić statyw i chciałbym, żeby to był ostatni raz. Widzę, że polecany jest 055XPROB i wziąłbym go bez wahania - szczególnie podoba mi się opcja przełożenia kolumny do położenia poziomego, odpowiada mi też nośność - będzie używany m.in. z MF. Jest tylko jedno ale - masa. Wydaje mi się, że 2,4 kg bez głowicy to troszkę za dużo. Czy możecie polecić statywy o podobnej funkcjonalności a niższej masie?
    A ja zadam Ci takie pytanie: Ile masz cm wzrostu?
    NORTHPHOTO.PL // PROFIL NA FACEBOOK'U // BLOG

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ALF Zobacz posta
    Do czego ten statyw?
    Zdecydowanie w plener. Trochę widoczków średnim formatem, trochę makro cyfrą. Masa im niższa, tym lepiej - dociążyć można zawsze, w drugą stronę jest już trudniej.

Cytat Zamieszczone przez loki_p Zobacz posta
    Kup ten sam model tylko z włókien węglowych. Masa znacznie niższa.
    W poprzednim poście nie napisałem nic o cenie - o ile na wersję ProB jestem w stanie sobie pozwoić, to Pro3 kosztuje już troszeczkę za dużo.

Cytat Zamieszczone przez Beson Zobacz posta
    A ja zadam Ci takie pytanie: Ile masz cm wzrostu?
    189.
    Pozdrawiam,
    Marcin

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

Zdecydowanie w plener. Trochę widoczków średnim formatem, trochę makro cyfrą. Masa im niższa, tym lepiej - dociążyć można zawsze, w drugą stronę jest już trudniej.
    Średni, czyli duża masa na dużej wysokości, a więc mniejsza stabilność. Dociążenie rozwiązuje trochę problemów, ale nie wszystkie. Niestety, coś za coś. Ideałem byłoby mieć dwa statywy
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

sorevell

A więc tak, po rozłożeniu wszystkich nóg i nie wyciąganiu ani o 1cm kolumny centralnej,
    zamontowaniu głowicy Triopo B-3, przyczepieniu puszki bez gripa musiałem podnosić
    pięty o jakiś 1cm aby komfortowo i równo patrzeć w wizjer. Mam 174 cm wzrostu...

Sam statyw jest po prostu rewelacyjny, bardzo stabilny, wszystko ładnie chodzi.
    Oczywiście jest ciut ciężkawy ale akurat dla mnie to nie problem.
    Przy Twoim wzroście bierz w ciemno 055, będziesz go miał na 10 lat albo i dłużej.

Ja niestety przy swoim wzroście mam dylemat czy kupić 055 czy 190XPROB.
    055 zdecydowanie bardziej mi się podoba, jest ciut stabilniejszy, jest bardziej
    masywny, ma grubsze dolne nogi. W 190 przy dużym obciążeniu nóżki troszkę
    się rozjeżdżają.

Teoretycznie mógłbym nie wyciągać dolnych nóżek i wysuwać centralną kolumnę na max
    ale wtedy statyw troszkę traci na stabilności i tak na prawdę nie wiem czy takie
    ustawianie statywu jest optymalne, dobre i zgodne z sztuką?

Można też nie wyciągać kolumny centralnej i jednocześnie wyciągać dolne nóżki
    na przykład do połowy ale wtedy muszę się bawić aby statyw dokładnie wypoziomować.

Co mam robić? Jakieś rady/porady? Chciałbym kupić na prawdę dobry statyw i używać go
    przez 10 czy nawet 15 lat.

Ehh, gdybym był wyższy te 5 cm to problem by znikł.
    NORTHPHOTO.PL // PROFIL NA FACEBOOK'U // BLOG

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

Kolumna centralna jest najsłabszym ogniwem statywu, więc im jej mniej, tym lepiej.
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

Muszę się przejść w takim wypadku do jakiegoś sklepu foto, gdzie mają takie cuda i zważyć 055 w dłoni...

Cytat Zamieszczone przez ALF Zobacz posta
    Średni, czyli duża masa na dużej wysokości, a więc mniejsza stabilność. Dociążenie rozwiązuje trochę problemów, ale nie wszystkie. Niestety, coś za coś. Ideałem byłoby mieć dwa statywy
    Jacku, z czystej ciekawości, jakich problemów dociążenie nie rozwiązuje? Czy statyw ważący 2,5 kg jest lepszy od tego półtorakilowego dociążonego kilogramowym plecakiem? Pod jakim względem?
    Moim zdaniem owo dociążenie wpływa nawet korzystniej na całokształt, gdyż zdecydowanie obniża środek ciężkości. Poza tym dociążyć mogę nie tylko tym brakującym kilogramem, a jego wielokrotnością. Natomiast zarówno w statywie mającym 1,5 (załóżmy 055xpro3), jak i 2,5 kg (055xproB) środek ciężkości (przy tej samej geometrii i kilku innych założeniach czysto mechanicznych) jest w tym samym punkcie.
    Pozdrawiam,
    Marcin

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

Owszem, obniża środek ciężkości... i stanowi dodatkową powierzchnię dla wiatru
    Przerabiałem to w Karkonoszach, ale nawet koło domu miałem przykład jak D200 z gripem i 400mm, dociążony siatką z ok 2kg kamieniem nie dał rady się ustabilizować na tyle, żebym mógł zrobić nieporuszone zdjęcie na odległości ok 1,5km. A robiłem również z woreczkami na obiektywie - lepiej, ale dalej nie idealnie. Ideałem był stary, drewniany statyw kolegi, ale on ważył (tzn statyw) 15kg Po prostu, statyw za lekki, wiatr za silny
    Co innego szkło 100mm, krótkie odległości od celu. Tu dociążenie sprawdziło się.

Domyślnie

Heh, na szczęście ja ogniskowych rzędu 600mm na małym obrazku nie używam :P
    Jutro poszukam gdzieś 055xprob i postaram się dopasować jakąś głowicę. A może ktoś mi podpowie, gdzie w Warszawie mają to cudo na stanie?
    Pozdrawiam,
    Marcin

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

Już 300 jest niebezpieczna

Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów