A na moim miejscu jaki byście statyw kupili?
Myślę, myślę i nie dochodzę do żadnych wniosków.
Szukaj
A na moim miejscu jaki byście statyw kupili?
Myślę, myślę i nie dochodzę do żadnych wniosków.
NORTHPHOTO.PL // PROFIL NA FACEBOOK'U // BLOG
Statywy, które bym chciał są poza zasięgiem cenowymWięc chyba zostanę przy frotce, może głowicę zmienię na lepszą (o większym udźwigu).
Pozdrawiam Serdecznie Jacek PawłowskiF70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE
Dzisiaj wpadłem na chwilę na giełdę w Stodole i pomacałem 055. Cholernie ciężki jest, ale sprawia wrażenie bardzo solidnego i mimo wysokiej wagi jutro go kupię.
Beson: Obok 055 stał 190xprob - jest sporo mniejszy, rurki są dużo cieńsze... Moje pierwsze wrażenie jest takie, że bałbym się na nim powiesić MF.
Pozdrawiam,
Marcin
sorevell
Prawda jest taka, że to tylko pierwsze wrażenie.
Aczkolwiek wiadomo, że 055 wygrywa pod względem
stabilności z 190.
Ale nie wiem, 055 jest chyba dla mnie zbyt wysoki? :/
Licz wysokość bez kolumny centralnej + głowica + aparat. I bez pochylania się![]()
Pozdrawiam Serdecznie Jacek PawłowskiF70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE
Beson:
Po tym, co zobaczyłem w Stodole, powiem tak: na Twoim miejscu też bym wziął 055. 190 to inna klasa. Zawsze możesz nie wysuwać do końca jednej sekcji, jeżeli w danej sytuacji, przy pełnym wysunięciu nóg statyw będzie zbyt wysoki.
Pozdrawiam,
Marcin
Panowie, wspominałem już o tym wcześniej.
Jak całkowicie wyciągnę nogi w 055, podepnę głowice Triopo B-3 i zamontuję
puszkę bez gripa to muszę podnosić swoje pięty o 1 cm aby równo patrzeć w wizjer.
Oczywiście kolumna nie jest wtedy wyciągnięta ani o 1cm. Więc to chyba bez sensu?
Jeśli nie będę wyciągał do końce jednej sekcji nóg to powstaje problem wypoziomowania
statywu a to łatwe nie jest przy trzech nogach czyli zawsze będzie na mnie czekało trochę zabawy.
Pod względem wysokości to 190 jest dla mnie idealna no ale 055 to inna klasa, która akurat
bardziej mi odpowiada. Szkoda, że manfrotto nie ma żadnego statywu nic pomiędzy tymi dwoma.
Może jakiś inny statyw?
Może jednak nie manfrotto?
Dodam, że statyw będę używał w studio oraz do panoram sferycznych.
Przy panoramach będzie dochodziła dodatkowa głowica, która będzie
przeczepiana do Triopo B3. Wtedy do 055 będę musiał skakać.
Człowiek kurdupel ma zawsze problemy! :P
Ostatnio edytowane przez Beson ; 30-01-2012 o 11:03
Na wysokość można wpłynąć też kątem rozwarcia nóg...
Pozdrawiam,
Marcin
No tak ale wtedy z tego statywu robi się niesamowicie duży pajączek.
Rozkładałeś go to pewnie wiesz jak to wygląda.![]()
No wiem, wiem - wielkie bydle. Przed chwilą zamówiłem go z głowicą 496RC2 za 769pln.
Pozdrawiam,
Marcin
Skontaktuj się z nami