Close

Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 85

Wątek: Statyw

Domyślnie

ja także mam D7000 i mam takie pytanko bo używam tylko jednej dłoni, czy ktoś pracował na głowicy Manfrotto 322RC2 ? czy joystick nie jest za mocny do naciskania? i jaki najlepszy nie za ciężki statyw pod nią?

Nadworny melexiarz Awatar foto4deg
    Miasto
    Norwegia/Bydgoszcz

Domyślnie

O ile mi się dobrze wydaje, to w 322 rc2 masz możliwość ustawienia oporu przy naciskaniu, więc nie powinno być z tym problemu. Ile kasy możesz przeznaczyć na statyw?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez foto4deg Zobacz posta
    O ile mi się dobrze wydaje, to w 322 rc2 masz możliwość ustawienia oporu przy naciskaniu, więc nie powinno być z tym problemu. Ile kasy możesz przeznaczyć na statyw?
    do 400 zł

Domyślnie

Nie chwaląc się też mam Manfrotto 055XPPROB i zastrzeżeń brak. Jak już wcześniej wspomniano głowica to podstawa, dobrze sobie przetestować w sklepie przed zakupem pod aparatem według własnych preferencji i zastosowań.

Domyślnie

Jak wyżej.

Ale jedną śrubkę (z tych 3-ch luźnych) już zgubiłem. Ciekawe gdzie można dokupić.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Nadworny melexiarz Awatar foto4deg
    Miasto
    Norwegia/Bydgoszcz

Domyślnie

Z tego co dziś widziałem, to na alledrogo był 055xprob po 400 pln. Dobry statyw, chociaż dość ciężki i czasami można go przeklnąć (2,1 kg). Może lepszy byłby MT293A3, waży tylko 1,5 kg, ale ma mniejszy udźwig (4 kg).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez foto4deg Zobacz posta
    Z tego co dziś widziałem, to na alledrogo był 055xprob po 400 pln. Dobry statyw, chociaż dość ciężki i czasami można go przeklnąć (2,1 kg). Może lepszy byłby MT293A3, waży tylko 1,5 kg, ale ma mniejszy udźwig (4 kg).
    Ja tylko podpinam d7000 z nikkorem 50mm

Domyślnie

Jedno jest już dla mnie oczywiste, na pewno kupię głowicę kulową.
    Teraz pytanie tylko jaką? Dzisiaj bawiłem się dwoma i na bank kupię właśnie jedną z nich:

- Manfortto 498RC2 (365 zł) - http://www.cyfrowe.pl/aparaty/manfro...ca-kulowa.html
    - Triopo B3 (205 zł) - http://www.cyfrowe.pl/aparaty/triopo...ca-kulowa.html

Ciekawie prezentuje się ta głowica Triopo. Mam wrażenie,
    że chodzi troszkę lepiej niż Manfrotto ale może mi się tylko
    wydaje. Może ta cena mnie po prostu zmyla.

Ktoś jest w stanie je porównać?
    Jest tutaj ktoś kto ma Manfrotto albo Triopo?
    NORTHPHOTO.PL // PROFIL NA FACEBOOK'U // BLOG

Domyślnie

Podepnę się do tematu. Też muszę kupić statyw i chciałbym, żeby to był ostatni raz. Widzę, że polecany jest 055XPROB i wziąłbym go bez wahania - szczególnie podoba mi się opcja przełożenia kolumny do położenia poziomego, odpowiada mi też nośność - będzie używany m.in. z MF. Jest tylko jedno ale - masa. Wydaje mi się, że 2,4 kg bez głowicy to troszkę za dużo. Czy możecie polecić statywy o podobnej funkcjonalności a niższej masie?
    Pozdrawiam,
    Marcin

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

Do czego ten statyw? Do studia masa nie jest bardzo istotna, ale w plener już tak. Fizyki nie przeskoczysz. Lekki statyw jest bardzo podatny na warunki atmosferyczne. Wierz mi, że moją frotką nawet niezbyt silny wiatr miota jeżeli podpięty jest dłuższy obiektyw, a co dopiero lżejszym
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów