Close

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 53

Domyślnie

Używam 55 w wersji ze światłem 3.5, jeśli tylko nie ostrzymy na nieskończoność (zresztą do tego to szkło nie zostało stworzone), można się pochlastać o brzegi zdjęcia.
    Ale nie o tym temat.
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

Oooj można się pochlastać o ten obrazek mamy te same wersje

Ale wracając do tematu, z takim zestawem aż chce się korzystać z pełnego M cały czas szkoda że tego czasu czasem braknie

Domyślnie

Głównie M ale czasem zaszaleje i przechodzę na A

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sapphiron Zobacz posta
    Ale wracając do tematu, z takim zestawem aż chce się korzystać z pełnego M cały czas szkoda że tego czasu czasem braknie
    Zgadza się. Są sytuacje w których pełny manual spisuje się najlepiej. Studio, pejzaż, plener… znając swój aparat, wiemy jaką optymalną ekspozycję dobrać żeby wycisnąć z puszki możliwie najwięcej i zdobyć najlepszy materiał wyjściowy, do dalszej pracy nad zdjęciem -- już na komputerze.
    Ale bywa, że tryby A czy S są nie do przecenienia, zwłaszcza fotografując dynamiczne sceny.
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

oczywiście dlatego napisałem że w studiu śmigam na manualu i jest miodzio resztę muszę ogarniać na szybko wiec priorytet przysłony i wio

Domyślnie

Odwieczna wojna postu z karnawałem
    Ja uważam, że tryb M jest w zupełności wystarczający do wszystkiego. Jeżeli korzystamy tylko i wyłącznie z niego, wchodzi nam w nawyk szybkie nim operowanie. Swego czasu pracowałem w redakcji motoryzacyjnej, gdzie robiłem także sport motorowy, tak szybki jak np. rajdy czy wyścigi motocyklowe i używałem Nikona FM2. Da się. Tryb M daje 100% kontrolę nad tym, co robimy i margines błędu zawsze jest mniejszy niż przy jakiejkolwiek automatyce. Wymaga to jedynie wprawy.
    - Stary człowiek czytał dziecku Odyseję i ono w ogóle przestało mrugać oczami. A ty co opowiesz?
    - Przechodząca kobieta, która w deszczu złożyła parasol i zupełnie przemokła...

Domyślnie

Ja od jakiegoś roku nie ustawiłem A/P/S itd. Zawsze M. Na początku było ciężko się przyzwyczaić, przepały, niedopały, utracone sceny...

Ale teraz, jak włączam aparat to na oko jestem w stanie dobrać ekspozycję z dokładnością +-1/2. Przestałem się zastanawiać co przekręcić i w która stronę, nie myślę o tym i sceny przestały mi uciekać.

Wcześniej robiłem tylko na A, ale po przesiadce z Pentaxa na Canona pojawił się problem... mianowicie, przy punktowym pomiarze światła i trybie A, po naciśnięciu spustu migawki do połowy, przekadrowaniu... ustawienia ekspozycji się zmieniały, nie da się tego zmienić i już. I to mnie zmusiło do M.. Idiotyzm Canona... ale tego nie wiedziałem przed zakupem... teraz zapewne miałbym d700

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pentaksik Zobacz posta
    Wcześniej robiłem tylko na A, ale po przesiadce z Pentaxa na Canona pojawił się problem... mianowicie, przy punktowym pomiarze światła i trybie A, po naciśnięciu spustu migawki do połowy, przekadrowaniu... ustawienia ekspozycji się zmieniały, nie da się tego zmienić i już. I to mnie zmusiło do M.. Idiotyzm Canona... ale tego nie wiedziałem przed zakupem... teraz zapewne miałbym d700
    Trochę nie ogarniam
    W Nikonie też jak przekadrujesz to zmienia ekspozycje.
    Do zablokowania jest AE-L.
    Pentax miaj jakoś inaczej?
    Pozdrawiam,
    Tomek

Domyślnie

W Canonie masz albo blokade ekspozycji na spuscie i strzelasz guzikiem na tylniej sciance albo a contrario - blokujesz ekspozycje " * " a strzelasz spustem. A jesli już o punktach, trybach i pomiarach to mam dziwny problem w moim C5D1 w trybie pomiaru punktowego przy stałkach mierzy, aż świszczy. Kiedy podepnę zumik i zmienię ogniskową z najszerszej na jakakolwiek inna to mam przepały rzędy +2 EV. Zmienie na pomiar matrycowy - hula aż miło ja każdej ogniskowej. Dodam, że matówke mam z klinem i rastrem jeżeli to cos zmienia, a szczerze wątpie. Co do trybu : D to strobing M reszta A
    FX MIKKA GOTUJE ZDJECIA !
    skinny nigga pretty flacko, niggas rippin that choppers

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Henio Jawa Zobacz posta
    Trochę nie ogarniam
    W Nikonie też jak przekadrujesz to zmienia ekspozycje.
    Do zablokowania jest AE-L.
    Pentax miaj jakoś inaczej?
    W D90 można blokować ekspozycję po wciśnięciu spustu do połowy - ustawienie c1.
    Ale osobiście wolę do tego używać przycisku AE-L.
    Pozdrawiam Sławek
    www.lepszezdjecia.pl

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów