Close

Strona 20 z 56 PierwszyPierwszy ... 10181920212230 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 557

Wątek: Nikon 1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez de Fresz Zobacz posta
    W dobie tzw. kryzysu gospodarczego chyba trzeba im życzyć dużo szczęścia, może być bardzo potrzebne.
    To akurat jest ostatnia rzecz, której będę im życzył. Mam nadzieję, że ten wypierdek krasnala podzieli los analogowego dziadostwa w rodzaju plasticzaków na formaty 110 i APS.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez R Zobacz posta
    do 1 rozsadny bylby 8mm f1.4
    na początek 13f/1.4 (35mm) i 33/f1.4 (90mm) w rozsądnej cenie i będzie ok
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez R Zobacz posta
    nich ktos wyjasni, dlaczego nie ma jasnych (ponizej 2. szkiel do bezlusterkowcow? czy jest jakis problem techniczny zeby takie wyprodukowac?
    Jak to nie ma?
    Olek 12/f2, 45/f1.8
    Panas 25/f1.4, 20/f1.7, 14/f2.5
    Sony CZ 24/f1.8
    Samsung też ma zaraz coś wypuścić.

IMHO główna przyczyna ich niewielkiej liczby to wciąż spore "dziury" w optyce systemów bezlustrowców, w większości systemów brakuje potrzebniejszych (z punktu widzenia rynku masowego) obiektywów niż bardzo jasne stałki. Ale będą. Co do ograniczeń technicznych – proponuję zerknąć jak jasne szkła dało się zrobić na Lajcowy bagnet M (i jak mało popularne były z racji swoich rozmiarów i oczywiście cen).
    I'm one of those bad things that happen to good people

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sendilkelm Zobacz posta
    Jednak na rynku "optyki" Nikon przoduje, więc wybór przez amatorów może paść na Nikona ze względu na optykę. Ktoś powie: "Nikon robi najlepsze obiektywy, więc wybrałem J1".
    To niech to przełoży na szkła do systemu CX.

Cytat Zamieszczone przez Sendilkelm Zobacz posta
    Z tego zestawienia wynika, że poniżej obiektywy poniżej 14mm ma tylko Nikon. Nie znam się na tym rynku, więc nie wiem czy są inne, ale to też może być argumentem "za". Generalnie trzeba poczekać aż będzie to coś w sprzedaży.
    10mm w CX to ekwiwalent 27mm.
    Dla m4/3, NX, NEX są stałki w ekwiwalencie 24mm. Są również jeszcze szersze zoomy np. 7-14mm dla m4/3 co w ekwiwalencie daje 14-28mm
    Jest też fish eye dla m4/3 od Panasonika 8mm i od Samyanga 7.5mm

Domyślnie

Dlaczego wszyscy mają parcie na tą mała głębie ostrości i oczekują że tan aparat zastąpi im lustrzankę? To chyba nie w tym celu powstało to coś. Z tego co do tej pory wiadomo to 1 jest bardziej nastawiony na fotografowanie i pstrykanie zdjęć w niedzielę na imprezie rodzinnej. To raczej ma być konkurencja dla kompaktów niż dla lustrzanek. Teraz wszystko zależy od tego jak będą wyglądały kolejne szkła w tym systemie. W teorii przy mniejszej matrycy powinno być łatwiej. Za jakiś czas zobaczymy czy nikon to wykorzysta.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez loki_p Zobacz posta
    Dlaczego wszyscy mają parcie na tą mała głębie ostrości i oczekują że tan aparat zastąpi im lustrzankę? To chyba nie w tym celu powstało to coś. Z tego co do tej pory wiadomo to 1 jest bardziej nastawiony na fotografowanie i pstrykanie zdjęć w niedzielę na imprezie rodzinnej. To raczej ma być konkurencja dla kompaktów niż dla lustrzanek. Teraz wszystko zależy od tego jak będą wyglądały kolejne szkła w tym systemie. W teorii przy mniejszej matrycy powinno być łatwiej. Za jakiś czas zobaczymy czy nikon to wykorzysta.
    JA nie mam jakiegoś megaparcia, tylko że przy tak gęstej i wielkości matrycy F mogłoby się kończyć na F8 a nie zaczynać na 5.6 przy CX F1.4 to głębia w okolicach 3.5-4 dla FXa, natomiast wydaje mi się że sample z "jedynki" na 5.6 czy 9 są już zmiękczone z powodu dyfrakcji.

Co do wysokiego iso - to jestem na przekonany że w jpg-ach będą one bardziej użyteczne niż z m4/3 - o RAWach się nie wypowiadam bo nie mam ich jak na razie czym otworzyć
    Ostatnio edytowane przez Pawel Pawlak ; 22-09-2011 o 12:57
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Na polskim rynku Nikon 1 zapewne odniesie spektakularną porażkę. Brak u nas docelowego odbiorcy który by chciał "to coś" kupić. Cena z kosmosu, design nie przyciągnie amatorów . Juz widze jak do sklepu przychodzi potencjalny klient i pośród całej konkurencji na tym polu wybierze tego drogiego brzydala. Celowo nie wspominam tutaj o jakości i specyfikacji , gdyż świadomi odbiorcy już wogóle nie spojrzą w stronę N1... Ja miejsce Nikona 1 widze w markecie typu Auchan , Tesco, gdzie w koszu na którym widnieje tego typu napis : " Wyprzedaż 499zł - SUPER PROMOCJA " - w nieładzie leży stos kartoników z Nikonem 1 Inaczej nie ma on racji bytu...

BTW: ciekawe kiedy (i czy wogółe) na forum pojawi sie pierwszy wpis uzytkownika tego badziewia
    Ostatnio edytowane przez cybermar ; 22-09-2011 o 13:00

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez loki_p Zobacz posta
    To raczej ma być konkurencja dla kompaktów niż dla lustrzanek.
    Zaawansowany kompakt z jasnym zoomem zaczynającym się od f=1.8 pod względem ISO oraz GO jest porównywalny z kitem 3.5-5.6 na matrycy APS-C czy m4/3. W CX jest jeszcze mniejsza matryca. Podam jeszcze ceny tych kompaktów:
    EX-1 poniżej 1000zł
    LX5 około 1300zł
    XZ-1 około 1500zł

Jaka jest cena CX+zoomkit?
    Ostatnio edytowane przez koniecpolska ; 22-09-2011 o 12:59

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cybermar Zobacz posta

BTW: ciekawe kiedy (i czy wogółe) na forum pojawi sie pierwszy wpis uzytkownika tego badziewia
    kiedy? - nie wiem
    czy - gwarantuję Ci ( no chyba że nie dożyję ).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wilk325 Zobacz posta
    kiedy? - nie wiem
    czy - gwarantuję Ci ( no chyba że nie dożyję ).
    a co , planujesz zakup?... (taki żarcik)

Strona 20 z 56 PierwszyPierwszy ... 10181920212230 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów