Szukaj
Jak to nie ma?
Olek 12/f2, 45/f1.8
Panas 25/f1.4, 20/f1.7, 14/f2.5
Sony CZ 24/f1.8
Samsung też ma zaraz coś wypuścić.
IMHO główna przyczyna ich niewielkiej liczby to wciąż spore "dziury" w optyce systemów bezlustrowców, w większości systemów brakuje potrzebniejszych (z punktu widzenia rynku masowego) obiektywów niż bardzo jasne stałki. Ale będą. Co do ograniczeń technicznych – proponuję zerknąć jak jasne szkła dało się zrobić na Lajcowy bagnet M (i jak mało popularne były z racji swoich rozmiarów i oczywiście cen).
I'm one of those bad things that happen to good people
To niech to przełoży na szkła do systemu CX.
10mm w CX to ekwiwalent 27mm.
Dla m4/3, NX, NEX są stałki w ekwiwalencie 24mm. Są również jeszcze szersze zoomy np. 7-14mm dla m4/3 co w ekwiwalencie daje 14-28mm
Jest też fish eye dla m4/3 od Panasonika 8mm i od Samyanga 7.5mm
Dlaczego wszyscy mają parcie na tą mała głębie ostrości i oczekują że tan aparat zastąpi im lustrzankę? To chyba nie w tym celu powstało to coś. Z tego co do tej pory wiadomo to 1 jest bardziej nastawiony na fotografowanie i pstrykanie zdjęć w niedzielę na imprezie rodzinnej. To raczej ma być konkurencja dla kompaktów niż dla lustrzanek. Teraz wszystko zależy od tego jak będą wyglądały kolejne szkła w tym systemie. W teorii przy mniejszej matrycy powinno być łatwiej. Za jakiś czas zobaczymy czy nikon to wykorzysta.
JA nie mam jakiegoś megaparcia, tylko że przy tak gęstej i wielkości matrycy F mogłoby się kończyć na F8 a nie zaczynać na 5.6przy CX F1.4 to głębia w okolicach 3.5-4 dla FXa, natomiast wydaje mi się że sample z "jedynki" na 5.6 czy 9 są już zmiękczone z powodu dyfrakcji.
Co do wysokiego iso - to jestem na przekonany że w jpg-ach będą one bardziej użyteczne niż z m4/3 - o RAWach się nie wypowiadam bo nie mam ich jak na razie czym otworzyć![]()
Ostatnio edytowane przez Pawel Pawlak ; 22-09-2011 o 12:57
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
pozdrawiam
Paweł
Na polskim rynku Nikon 1 zapewne odniesie spektakularną porażkę. Brak u nas docelowego odbiorcy który by chciał "to coś" kupić. Cena z kosmosu, design nie przyciągnie amatorów . Juz widze jak do sklepu przychodzi potencjalny klient i pośród całej konkurencji na tym polu wybierze tego drogiego brzydala. Celowo nie wspominam tutaj o jakości i specyfikacji , gdyż świadomi odbiorcy już wogóle nie spojrzą w stronę N1... Ja miejsce Nikona 1 widze w markecie typu Auchan , Tesco, gdzie w koszu na którym widnieje tego typu napis : " Wyprzedaż 499zł - SUPER PROMOCJA " - w nieładzie leży stos kartoników z Nikonem 1Inaczej nie ma on racji bytu...
BTW: ciekawe kiedy (i czy wogółe) na forum pojawi sie pierwszy wpis uzytkownika tego badziewia![]()
Ostatnio edytowane przez cybermar ; 22-09-2011 o 13:00
Zaawansowany kompakt z jasnym zoomem zaczynającym się od f=1.8 pod względem ISO oraz GO jest porównywalny z kitem 3.5-5.6 na matrycy APS-C czy m4/3. W CX jest jeszcze mniejsza matryca. Podam jeszcze ceny tych kompaktów:
EX-1 poniżej 1000zł
LX5 około 1300zł
XZ-1 około 1500zł
Jaka jest cena CX+zoomkit?
Ostatnio edytowane przez koniecpolska ; 22-09-2011 o 12:59
Skontaktuj się z nami