Close

Strona 12 z 14 PierwszyPierwszy ... 21011121314 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 131

Wątek: Nowy PC

Domyślnie

Czyli brac SSD na system + programy i F3 lub WD BLACK na magazyn ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Azazel85 Zobacz posta
    Co do mo-bo - płyta jak płyta. Gigabyte jest chyba na tyle sprawdzony, że nie powinno być większych problemów - choć i im oczywiście zdarzały się wpadki. Poczytaj na bardziej komputerowych forach opinie o tej płycie, sprawdź czy ma wszystko co Cię interesuje i już Choć zastanawia mnie, czemu P67 a nie już Z68?
    Nad obudowami się jeszcze zastanowię, ale przyznam, że nie chciałem jakiegoś kosmicznego designu i w tym Antecu zachęca mnie ponoć świetny system wentylacji i przez to bardzo niskie temperatury. Czego nie można powiedzieć o polecanym przez Ciebie CM (bazuję tylko na testach z netu, bo nie bardzo wiem na czym jeszcze miałbym ). Nie jest droga, ma wszystko czego mi potrzeba - wszystko się zmieści i całkiem fajny tradycyjny wygląd. Ale pomyślę jeszcze - mam trochę czasu.

Co do płyty - to polecono mi właśnie, żeby nie inwestować nie wiadomo ile kasy w nią, bo i tak nie wykorzystam wielu jej bajerów. Jest to jedna z bardziej zwykłych płyt P67. Na zagranicznych forach ma dobre oceny jeśli chodzi o stabilność. Zdecydowałem się na P67, ze względu na koszty (są tańsze niż Z6 i na to, że bajerów Z68 nie wykorzystam. Bo Lucid Virtu to z testów wynika, że jest generalnie bujda, Intel Smart Response, wykorzystujące niewielki dysk SSD podłączony pod mSATA jako cache dla dysku talerzowego też nie - bo nie planuje zakupu kolejnego SSD w najbliższych kilku latach. A potem to się okaże, że nie będzie warto już w tę platformę inwestować. Zakładam, że taki zestaw do moich potrzeb spokojnie starczy na 5 lat - i to mnie w pełni satysfakcjonuje.

Jeśli pomijam jakieś istotne fakty mówiące za zakupem Z68 to bardzo proszę o nawrócenie
    Początkowo rozważałem taką platformę, ale zdecydowałem, że jednak chciałbym mieć grafikę od początku.

Co do reszty uwag, mam zatem zbiorowe pytania do wszystkich:

1. Czy w cenie circa 100 zł znajdę wentylator, który będzie lepszy (zwłaszcza pod względem poziomu hałasu) od tego z mojego zestawu?

2. Czy możecie polecić dyski, które ze względu na szybkość będą lepsze od WD (przyznam, że lubię tę firmę i używam ich dysków od lat i nigdy nie miałem problemu)? Rozmiar z przedziału 1-2TB.

Wszyscy polecają samsungi - nie neguję tego. Po prostu gdybym niewielką utratą wydajności mógł kupić inny - praktycznie równie szybki, czy niezawodny dysk - to bez wahania taki nabędę

Ważne jest też dla mnie, aby dysk był możliwie jak najcichszy (bez przesady, ale wiem, że pomiędzy modelami zachodzą istotne różnice - a to w wibracjach a to w czymś tam itd.)

Dzięki za pomoc!
    Z pozdrowieniami,
    Ink.
    Instagram

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mateo912 Zobacz posta
    A gdzie będzie trzymał materiał na którym będzie aktualnie pracował?
    Na ssd? wątpię.
    Jeżeli piszesz o moim zestawie - to mam zamiar bieżące pliki PSD trzymać na dysku SSD. Stąd zdecydowałem się na 120GB, bo mniej niestety skutecznie mi to uniemożliwi. "pracuję" w takim trybie obrabiając zdjęcia, że wydaje mi się to możliwe. Nigdy tak nie robiłem, ze względu na brak różnicy pomiędzy posiadanymi dyskami - ale akurat nie wydaje mi się to mission impossible
    Z pozdrowieniami,
    Ink.
    Instagram

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Inkognito Zobacz posta
    Dzięki za szybkie odpowiedzi!
    Co do procesora to oczywiście chciałem skorzystać z możliwości OC.
    Takie chłodzenie polecono na purepc. Chciałbym żeby było ciche i nie rujnujące kieszeni.
    Co do obudowy. Antec ma dobre opinie i taka buda akurat bardzo mi się podoba. Chętnie jednak przeczytam o jej wadach.
    Przyznam się szczerze że nie lubię firmy samsung. Wynika to z kilkuletnich zawodów powodowanych ich rożnymi produktami.
    Nie mowie że te dyski są złe, spotkałem się z pozytywnymi opiniami, ale wolałbym uniknąć ich zakupu.

Interesuje mnie także opinia bardziej biegłych w branży, dotycząca tej płyty głównej. W większości polecanych zestawów są proponowane inne, droższe modele. Czy ta płyta zapewni temu zestawowi należyta stabilność?
    Nie interesuje mnie jakieś bardzo agresywne OC.

Czy taki zestaw będzie względnie cichy? Chodzi oczywiście o warunki bezstresowe.
    Chciałbym aby przeglądanie internetu czy praca w office nie przyprawiała o zawrót głowy

dzięki jeszcze raz za pomoc!
    Antec - brak poprzecznego montażu dysków twardych, brak miejsca za tacką na pochowanie kabli, brak otworów w tacce. Chyba nienajlepiej tłumi drgania dysków. Torture na benchmarku zamienił Anteca 300 na CM 690 II i był zadowolony.
    Jak chcesz mieć cicho, to dokup jeszcze regulator obrotów.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Umbra Zobacz posta
    Jak chcesz mieć cicho, to dokup jeszcze regulator obrotów.
    Lepiej DOBRĄ płytę główną (mającą regulację wszystkich wentylatorów z poziomu UEFI ... np. ASRock )

Przy regulatorach dodatkowych upierdliwy jest większy gąszcz kabli.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kyle Zobacz posta
    Lepiej DOBRĄ płytę główną (mającą regulację wszystkich wentylatorów z poziomu UEFI ... np. ASRock )

No to jaką płytę polecasz z tym "ficzerem" w cenie około 500 złotych?
    Przyznam, że nie mam wielkiej wiedzy o podzespołach, ale ten ASRock mnie jakoś nie zachęca. Może coś od Asusa lub Gigabyte?
    Z pozdrowieniami,
    Ink.
    Instagram

Domyślnie

Za to w każdej chwili możesz wygodnie zmienić obroty.

No i u mnie na P55 od Gigabyte'a nie działała regulacja z poziomu BIOS-u.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Inkognito Zobacz posta
    No to jaką płytę polecasz z tym "ficzerem" w cenie około 500 złotych?
    Przyznam, że nie mam wielkiej wiedzy o podzespołach, ale ten ASRock mnie jakoś nie zachęca. Może coś od Asusa lub Gigabyte?
    ASRock Extreme4. Wiem że ASUS też ma możliwość regulacji, ale chyba tylko jednego wentylatora poza CPU. Gigabyte nie ma możliwości regulacji - niereformowalna firma (używałem ich produktów przez kilka ostatnich lat).

Za to w każdej chwili możesz wygodnie zmienić obroty.
    Ja to raz ustawiłem i nie dotykam. Nie wykluczone że można to zmieniać programem = też zmiana w każdej chwili - ale nie mam takiej potrzeby, wiec nic nie instalowałem z tego typu programów.

Domyślnie

No i u mnie na P55 od Gigabyte'a nie działała regulacja z poziomu BIOS-u.
    ... bo jak wspomniałem ... Gigabyte jest niereformowalny x-P (chyba z 3 płyty od nich miałem, doszło do tego bo myślałem że już każda normalna firma w nowszych modelach tą regulację ma ... ale Gigabyte to nie jest normalna firma :] :] :] )

Domyślnie

ASRock Extreme4. Wiem że ASUS też ma możliwość regulacji, ale chyba tylko jednego wentylatora poza CPU. Gigabyte nie ma możliwości regulacji - niereformowalna firma (używałem ich produktów przez kilka ostatnich lat).

Ja to raz ustawiłem i nie dotykam. Nie wykluczone że można to zmieniać programem = też zmiana w każdej chwili - ale nie mam takiej potrzeby, wiec nic nie instalowałem z tego typu programów.
    A co myślisz o Asrock P67 PRO3?
    Jakieś różnice, które mogą być krytyczne? Nie tylko w temacie regulacji obrotów...
    Z pozdrowieniami,
    Ink.
    Instagram

Strona 12 z 14 PierwszyPierwszy ... 21011121314 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów