Close

Strona 2 z 14 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 131

Wątek: Nowy PC

Domyślnie

No to juz chyba sie zdecydowalem - dzieki tom i calej reszcie za poswiecony czas A tak to wyglada po kosmetycznych zmianach.
    Mam nadzieje ze nie pozaluje braku karty graf - ktora zawsze mozna dokupic No i mam nadzieje ze 60 GB na system i programy starczy na SDD bo kolega stig uswiadomil mnie ze po roku uzytkowania win 7 potrafi sie rozrosnac do 20 GB. No i ze procek i3 da rade bo chcialem i5.
    Zestaw wyglada takowo :

SilentiumPC Pilum 400 Pure Black (bez zasilacza) [PI-400]

Bequiet Stra. Power E8 CM 480W

Gigabyte GA-H67MA-USB3-B3 H67 LG 1155 [GA-H67MA-USB3-B3]

Kingston 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 HyperX Grey Series [KHX1600C9D3X2K2/8GX]

Intel Core i3 2100 3.10GHz LGA1155 BOX [BX80623I32100]

OCZ Agility 3 60GB AGT3-25SAT3-60G

Dysk twardy WD 1TB WD10EALS SATA II 32MB Blue

Samsung SH-222AB SATA (black) [SH-222AB/BEBE]

zestaw wyszedl - 2200 zł czyli calkiem przyzwoicie a zakladalem ok 3 tys Dzieki temu chyba poczekam na NEC P241W zamiast brac NEC P221W.

Oczywiscie wszelkie uwagi mile widziane bo zamówienie składam w poniedzialek

pozdrawiam
    Marcin Gucwa

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Nie ma problemu, zdecydowanie wolal bym tez zaoszczedzone pieniadze skierowac w strone lepszego monitora. Jeszcze jedno mi na mysl przyszlo - czipset Z68 ma jedna funkcje z ktorej w przyszlosci mogl bys chciec skorzystac. Z68 obsluguje wideo w procku i SATA3 plus ma fukncje przy uzyciu ktorej mozesz dolozyc jeszcze jedno SSD i uzywac go jako cache do Twojego 1TB dysku, co znacznie przyspieszy jego dzialanie. Jak stanieja szybkie SSD to bylo by to wartym rozwazenia. Zerknij sobie jaka jest roznica w cenie tej plyty ktora wybrales a Gigabyte z Z68, ino zerknij zeby miala obsluge wideo wbudowana, nie wszystkie maja

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Z ciekawosci zainstalowalem sobie PS CS5 zeby zobaczyc czy rzeczywiscie bedzie szybszym i ile od CS3, przy tym tescie http://www.hardwareheaven.com/photoshop.php Jest nieco szybszy, na CS3 wyszlo mi 302 sek., na CS5 285 sek. wiec tylko 5,5% szybciej.

Domyślnie

Decyzja z wyborem dysku WD jest jak najbardziej słuszna. Do domowego przez lenistwo (nie chciało mi się czekać 3 dni na inny) kupiłem tego Samsung 500GB. Musiałem go w końcu mocować na podkładkach antywibracyjnych - hałasował strasznie. W sklepie sprawdzałem potem inne sztuki i wszystkie były takie same. Teraz, gdy wisi na gumach jest ok, ale...
    Marek

Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
    fb, music, portrait

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Na zasilaczu można by przyoszczędzić trochę (70-90zł) kupując np. 420Wat lub 400W, a dysk bym osobiście kupił szybszy niż poczciwy WD, a mianowicie Samsunga z serii F4. Szybki dysk przy obróbce dużych plików zdjęciowych to sprawa priorytetowa.
    Co do procesora to jednak szedł bym w i5 drugiej generacji mimo, że trzeba kaski dołożyć.
    Ostatnio edytowane przez robin102 ; 18-07-2011 o 12:13

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta
    dysk bym osobiście kupił szybszy niż poczciwy WD.
    Znaczy ze WD nie robi szybkich dyskow ? Przez "poczciwy" masz na mysli ze lata temu osiedli na laurach i przestali sie rozwijac ?

Co do procesora to jednak szedł bym w i5 drugiej generacji mimo, że trzeba kaski dołożyć.
    Czemu ? Jesli Fotoszop czy LR nie przyspieszy praktycznie nic po zmianie na i5, to jaki jest sens wydawania tych 200zl ? Zgodze sie ze i5 jest szybszym procesorem w programach ktore zrobia uzytek z tych czterech rdzeni, ale niestety fotoszop do nich nie nalezy

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Wedle mojej wiedzy (praktycznej) najszybsze na dziś budżetowe HD to Samsungi serii F4. Daje się to odczuć jak np trzeba zapisać plik o wadze cyrka 100MB jednego kadru po zaawansowanej obróbce, albo go otworzyć.
    Co do procesora to wydaje mi się, że kupowanie i3 patrząc na zagadnienie przez pryzmat pracy na PSie nie za bardzo ma sens. Używając komputera nawet fotograf który powiedzmy pracuje tylko na plikach zdjęciowych wykonuje tak wiele rożnych innych czynności, że czym wydajniejszy szybszy procesor tym ma więcej czasu dla siebie , sekunda do sekundy i przez rok uzbiera się tydzień wolnego czasu do ględzenia np na forum
    wydajniejszy proc ma wpływ na tak prozaiczne operacje jak uruchamianie PC-ta, zamykanie, transfery dużych plików, zrzuty z kart pamięci, szybkość działania przeglądarki. Mam możliwość przetaktowywania w kilka sekund swego procesora np na 3,2 GHz a potem na 2,6GHz i uwierz jest spora różnica jak sobie pracuje na wyższym taktowaniu, a potem zwalniam zegar proca na 2,6 GHz. Nie wspominając już o pracy na Lightroomie.

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

To fakt, ale odkryłem to stosunkowo niedawno, że szybkość CPU determinuje wydajność kontrolera, przez co fizyczne transfery uzyskiwane na naszych dyskach są przy szybszych procesorach znacznie większe.

Nigdy się nad tym nie zastanawiałem, ale odkąd obdarzyłem siebie dyskami SSD, do których dotąd nie mam pełnego zaufania, wydrążyłem i ten temat.
    Medice, cura te ipsum.

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Wedle mojej wiedzy (praktycznej) najszybsze na dziś budżetowe HD to Samsungi serii F4. Daje się to odczuć jak np trzeba zapisać plik o wadze cyrka 100MB jednego kadru po zaawansowanej obróbce, albo go otworzyć.
    Co do procesora to wydaje mi się, że kupowanie i3 patrząc na zagadnienie przez pryzmat pracy na PSie nie za bardzo ma sens. Używając komputera nawet fotograf który powiedzmy pracuje tylko na plikach zdjęciowych wykonuje tak wiele rożnych innych czynności, że czym wydajniejszy szybszy procesor tym ma więcej czasu dla siebie , sekunda do sekundy i przez rok uzbiera się tydzień wolnego czasu do ględzenia np na forum
    wydajniejszy proc ma wpływ na tak prozaiczne operacje jak uruchamianie PC-ta, zamykanie, transfery dużych plików, zrzuty z kart pamięci, szybkość działania przeglądarki. Mam możliwość przetaktowywania w kilka sekund swego procesora np na 3,2 GHz a potem na 2,6GHz i uwierz jest spora różnica jak sobie pracuje na wyższym taktowaniu, a potem zwalniam zegar proca na 2,6 GHz. Nie wspominając już o pracy na Lightroomie.
    Ale ja sie zgadzam z wydajnoscia biarac pod uwage taktowanie, absolutnie, z tym ze obydwa procki o ktorych mowa w tym watku maja to samo taktowanie, roznica jest w ilosci rdzeni. Wiekszosc czynnosci o ktorych piszesz nie zajma w pelni dwoch rdzeni, nie mowiac juz o czterech. Ja pracuje na osmiu rdzeniach, i wiem z praktyki ze jest to kompletne marnotrastwo, jako ze nie uzywam zadnego programu ktory by ich uzyl nawet w polowie, nie mowiac juz o pelni. Takze teoretycznie i5 jest wydajniejszym prockiem, ale praktycznie w uzyciu do PS/LR i "normalnego" uzytkowania (ogromna wiekszosc programow nie uzywa wiecej niz 1-2 rdzeni), i3 taktowany tym samym jesli bedzie wolniejszy to tylko minimalnie, za 50% wieksze pieniadze.

Co do dyskow, nie znam Samsunga jako ze zawsze opieralem sie na WD i Seagate, przykladowo WD 1TB z serii Blue kosztowal ostatnio jesli pamiec nie zawodzi okolo 200zl, i wyciaga okolo 115mB/sek przy wiekszych plikach. Ufam tym poczciwym WD poniewaz uzywalem ich cale masy, i nadal uzywam poniewaz w moim odczuciu oferuja predkosci i bezawaryjnosc za ludzkie pieniadze. Nie twierdze ze sa lepsze i tansze od Samsunga, nie uzywalem i nie mam opinii, ale zapewne nie sa wolniejsze i wiele drozsze, a wiem ze sa niezawodne. "If it ain't broken, don't fix it"

Domyślnie

Przecież podałem link do testu. i5 jest szybszy w ps-ie. A i7 będzie jeszcze szybszy.

Strona 2 z 14 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów