Witam
nastała wiekopomna chwila a mianowicie po miesiącach za i przeciw PC-APPLE - Broń Boże nie chce wywoływać kolejnej 100 postowej dyskusji ktory lepszy zdecydowałem się na pozostanie w środowisku Win i zlożenie nowego PC. Jako że ostatni raz składałem komputer 5 lat temu to przy pomocy ostatnich tematów na grupie jak i pclab złozylem i mam zamiar zamowic w poniedzialek takie ustrojstwo - wszelkie porady mile widziane.
Zaznacze od razu ze nie bedzie to komputer do gier, podstawa to obróbka foto + net, filmy, muzyka.
obudowa : SilentiumPC Pilum 400 Pure Black (bez zasilacza) [PI-400]
zasilacz : Chieftec CFT-650-14CS 650W
płyta gł. : Gigabyte GA-H67MA-UD2H-B3 /intel H67/ [GA-H67MA-UD2H-B3]
procesor : Intel Core i5-2400 /3.1GHz, 6MB, LGA 1155, BOX
wiatrak proc : Scythe Mugen II Rev.B
pamięc : Kingston 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 HyperX Grey Series
karta graf : Sapphire Radeon HD5830 XTREME 1GB DDR5 /256bit/ DVI/HDMI/DP
SSD : OCZ Vertex2 E 60GB (285MB/275MB/s)
dysk : Western Digital Black 500GB 7200rpm 32MB cache
lub
Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3
nagr dvd : Samsung SH-222AB SATA
oczywiscie z powyzej zlozonym zestawem mam kilka pytan :
zestaw mial byc do 3 tys a wyszlo 3445
- czy skladac na intel wszedzie polecanym czy moze sprobowac na AMD?
- czy obudowa + zasilacz sa na tyle dobre co i ciche - chodzi o obudowe czy zagłuszy prace wiatraków na procku i czy zasilacz jest cichy ?
- czy warto brac osobny wiatrak do procka w postaci (Scythe Mugen II Rev.B) czy wystarczy dawany w BOX-ie przez producenta?
- czy ktos moze polecic jakas karte graficzna(tansza) bo to jedyny element ktory bralem w ciemno - nie dosc ze nie wiem czy ATI czy nVidia to od razu mowie ze nie jest to komp do grania!
- czy warto brac SDD zeby miec na tym system i programy czy spokojnie HDD wystarcza? To czy system laduje sie w 15 sek czy 30 mi nie robi
- WD czy Samsung - czytalem kilka testow i z jednej strony pisza ze WD sa glosne szczegolnie 500 i ze do Samsung F3 sie nie umywaja a z drugiej ktos z Was na forum pisał ze F3 wchodza w dziwne wibracje?
Bede wdzieczny za wszelkie uwagi i pomoc przy skonfigurowaniu komputera mam nadzieje na najbliższe 5 lat
pozdrawiam
Marcin
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami