Nad obudowami się jeszcze zastanowię, ale przyznam, że nie chciałem jakiegoś kosmicznego designu i w tym Antecu zachęca mnie ponoć świetny system wentylacji i przez to bardzo niskie temperatury. Czego nie można powiedzieć o polecanym przez Ciebie CM (bazuję tylko na testach z netu, bo nie bardzo wiem na czym jeszcze miałbym). Nie jest droga, ma wszystko czego mi potrzeba - wszystko się zmieści i całkiem fajny tradycyjny wygląd. Ale pomyślę jeszcze - mam trochę czasu.
Co do płyty - to polecono mi właśnie, żeby nie inwestować nie wiadomo ile kasy w nią, bo i tak nie wykorzystam wielu jej bajerów. Jest to jedna z bardziej zwykłych płyt P67. Na zagranicznych forach ma dobre oceny jeśli chodzi o stabilność. Zdecydowałem się na P67, ze względu na koszty (są tańsze niż Z6i na to, że bajerów Z68 nie wykorzystam. Bo Lucid Virtu to z testów wynika, że jest generalnie bujda, Intel Smart Response, wykorzystujące niewielki dysk SSD podłączony pod mSATA jako cache dla dysku talerzowego też nie - bo nie planuje zakupu kolejnego SSD w najbliższych kilku latach. A potem to się okaże, że nie będzie warto już w tę platformę inwestować. Zakładam, że taki zestaw do moich potrzeb spokojnie starczy na 5 lat - i to mnie w pełni satysfakcjonuje.
Jeśli pomijam jakieś istotne fakty mówiące za zakupem Z68 to bardzo proszę o nawrócenie
Początkowo rozważałem taką platformę, ale zdecydowałem, że jednak chciałbym mieć grafikę od początku.
Co do reszty uwag, mam zatem zbiorowe pytania do wszystkich:
1. Czy w cenie circa 100 zł znajdę wentylator, który będzie lepszy (zwłaszcza pod względem poziomu hałasu) od tego z mojego zestawu?
2. Czy możecie polecić dyski, które ze względu na szybkość będą lepsze od WD (przyznam, że lubię tę firmę i używam ich dysków od lat i nigdy nie miałem problemu)? Rozmiar z przedziału 1-2TB.
Wszyscy polecają samsungi - nie neguję tego. Po prostu gdybym niewielką utratą wydajności mógł kupić inny - praktycznie równie szybki, czy niezawodny dysk - to bez wahania taki nabędę
Ważne jest też dla mnie, aby dysk był możliwie jak najcichszy (bez przesady, ale wiem, że pomiędzy modelami zachodzą istotne różnice - a to w wibracjach a to w czymś tam itd.)
Dzięki za pomoc!![]()
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami