Close

Strona 11 z 14 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 131

Wątek: Nowy PC

Domyślnie

Fajny zestaw.
    Dla siebie jeszcze bym go minimalnie zmodyfikował, ale to już by podniosło znowu trochę koszty.
    SSD bym się trzymał - jak sam napisałeś, sporo daje. W razie czego przyoszczędzić możesz na chłodzeniu (jak kręcić procka od razu nie będziesz, BOX'owe jakiś czas da spokojnie radę), czy napędzie - jedno i drugie można później dokupić. Łatwiej uzbierać w miesiąc-dwa stówkę na chłodzenie czy napęd, niż np rok zbierać na SSD, który jednak sporo podnosi komfort pracy z kompem.

Cen najniższych na wszystko w jednym sklepie nie znajdziesz. Najtaniej Cię wyjdzie jak jedno kupisz tu, drugie tam itd - ale wtedy sam całość składać musisz, więcej babrania się jest też z ewentualną gwarancją.
    Normalnym jest że jedne części w jednym sklepie są tańsze, inne części tańsze są gdzie indziej.
    Wychowany na Fuji...

Obecnie - "jedną nogą" w Nikonie... =]

Domyślnie

Wolałbym inne chłodzenie procesora - to jest chyba średnio wydajne. Tanio dorwiesz już performę (ale tutaj trzeba nieco zmniejszyć obroty, bo na maksa jest głośna), fortisa. Trochę drożej masz Mugena 2.

Obudowę też bym zmienił. Antec niby fajny, ale już przestarzały. CM 690 II (Lite albo Advanced). Advanced trochę lepsza. Po taniości - coś od Silentium PC (Gladius, Pilum etc.).

Zasilacz - niby dobry, ale jednak wolałbym jakiegoś Corsaira (to już moje osobiste skrzywienie :P). Za tę cenę pewnie wyrwałbyś 600W.

Dysk twardy - Samsung F3 lub F4. Chyba najszybsze HDD na rynku. Mam dwa F3 500 GB od półtorej roku i zero problemów. Cichutkie.

Jak dla brata składałem kompa, to w agito mieli akurat lepsze ceny, niż w esc. Dla siebie składałem w wielu różnych sklepach i niektórych bym już nie polecił. :P

Domyślnie

Dzięki za szybkie odpowiedzi!
    Co do procesora to oczywiście chciałem skorzystać z możliwości OC.
    Takie chłodzenie polecono na purepc. Chciałbym żeby było ciche i nie rujnujące kieszeni.
    Co do obudowy. Antec ma dobre opinie i taka buda akurat bardzo mi się podoba. Chętnie jednak przeczytam o jej wadach.
    Przyznam się szczerze że nie lubię firmy samsung. Wynika to z kilkuletnich zawodów powodowanych ich rożnymi produktami.
    Nie mowie że te dyski są złe, spotkałem się z pozytywnymi opiniami, ale wolałbym uniknąć ich zakupu.

Interesuje mnie także opinia bardziej biegłych w branży, dotycząca tej płyty głównej. W większości polecanych zestawów są proponowane inne, droższe modele. Czy ta płyta zapewni temu zestawowi należyta stabilność?
    Nie interesuje mnie jakieś bardzo agresywne OC.

Czy taki zestaw będzie względnie cichy? Chodzi oczywiście o warunki bezstresowe.
    Chciałbym aby przeglądanie internetu czy praca w office nie przyprawiała o zawrót głowy

dzięki jeszcze raz za pomoc!
    Z pozdrowieniami,
    Ink.
    Instagram

Domyślnie

Jako ze zakladalem ten wątek i troszke od tego czasu sie naczytalem a komputer podobnie jak Ty składam we wrześniu to dorzuce swoje 5 groszy Oto zestaw proponowany przez jednego z kolegów na który sie zdecyduje i Ty pomyśl o nim - u mnie zmieściło sie w 3 tys bo ja bez karty graficznej - nie gram wogole a jezeli juz sie cos trafi to podobno grafika na i5 2500 daje rade.

Intel Core i5 2500K
    AsRock Z68 PRO3
    Patriot 8GB 1600 MHz CL9
    OCZ Agility 3 120 GB
    WB Black 1 T albo Samsung F3 1T - ciagle nie wiem na ktorego sie zdecydowac
    Nagrywarka Samsung
    Fractal Design R3
    Seasonic 520 W 80 plus

jak widzisz wiatrak na proc poki co BOX-y podobny cichy i dobry, zawsze mozna dokupic. I płycie tez myslalem Gigabyte ale sie naczytalem i nagadalem i jest AsRock.
    Jak wspomnieli koledzy SSD od poczatku sie przyda i bedzie to bardziej wyczuwalne niz 4 czy 8 GB pamieci ramu ktora zawsze mozna dokupic. Co do obudowy to obejrzyj i poczytaj sobie o tej firmie Fractal Design - bardzo ciekawe obudowy - piekny design i ciche na czym mi bardzo zalezy.

Domyślnie

Sam od kilku tygodni mam tego coolerka - jest spoko (choć założonego mam go na starym C2D na LGA775). Nie jest też jakiś głośny - słyszę jednostajny szum - choć to pewnie w dużej mierze dlatego, że nie zmieścił mi się do starej obudowy Jakbym ją zamknął, pewnie byłoby jeszcze znacznie ciszej. W razie czego można też wymienić wiatrak na jakiś jeszcze cichszy, bo ponoć ten z kompletu to taki średniak jak o hałas chodzi.
    Co do budy, to z uwagi że również na ciszy mi zależy, swoją za chwilę na NXZT H2 będę zmieniał Alternatywnie z wyciszanych masz np. Fractal'a R3, albo nieco tańszego Cooler Master Silencio 550 - to jeżeli ważna jest cisza

Co do mo-bo - płyta jak płyta. Gigabyte jest chyba na tyle sprawdzony, że nie powinno być większych problemów - choć i im oczywiście zdarzały się wpadki. Poczytaj na bardziej komputerowych forach opinie o tej płycie, sprawdź czy ma wszystko co Cię interesuje i już Choć zastanawia mnie, czemu P67 a nie już Z68?
    Wychowany na Fuji...

Obecnie - "jedną nogą" w Nikonie... =]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Inkognito Zobacz posta
    [...]
    Drugi dysk twardy:
    Western Digital Green 2TB 7200rpm 64MB cache SATAII
    290 zł
    [...]
    Co należy zmienić i dlaczego?
    Z góry dzięki za pomoc!
    Przede wszystkim należy zmienić w/w dysk.
    WD serii Green są meeeega wolne.
    I one są 5400 rpm a nie jak jest to opisane w sklepach 7200 rpm(7200 jest to prędkość chwilowa tylko prawie cały czas jest 5400).
    Miałem wersje 1 gb tego dysku i był koszmar. Po 2 miesiącach wymieniłem na samsunga f3 1gb i dokupiłem 2x f3 500gb.
    Akurat pod względem dysków to samsung jest rewelacyjny
    Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120

Domyślnie

Człowiek kupuje SSD ... więc na magazyn model z 5400-5900 RPM jest lepszy (mniejsze wibracje, cichsza praca, nie zdziwię się jeśli trwałość też lepsza).

... co nie zmienia faktu że wolałbym zamiast tego WD, Samsung F4 2 TB lub Seagate ST2000DL003

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kyle Zobacz posta
    Człowiek kupuje SSD ... więc na magazyn model z 5400-5900 RPM jest lepszy (mniejsze wibracje, cichsza praca, nie zdziwię się jeśli trwałość też lepsza).

... co nie zmienia faktu że wolałbym zamiast tego WD, Samsung F4 2 TB lub Seagate ST2000DL003
    Lepszy?
    Jeśli będzie trzymał tam rzeczy na których będzie pracował to będzie masakra.
    Taki dysk nadaje się tylko jako magazyn do filmów, muzyki czy już gotowych, obrobionych, zdjęć.
    Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mateo912 Zobacz posta
    Jeśli będzie trzymał tam rzeczy na których będzie pracował to będzie masakra.
    Od tego ma SSD, które wydajnością (np. czas dostępu) "zabijają" talerzowe HDD 7200 RPM RAID 0

Cytat Zamieszczone przez mateo912 Zobacz posta
    Taki dysk nadaje się tylko jako magazyn do filmów, muzyki czy już gotowych, obrobionych, zdjęć.
    ... no

Cytat Zamieszczone przez d50kid Zobacz posta
    jak widzisz wiatrak na proc poki co BOX-y podobny cichy i dobry, zawsze mozna dokupic.
    BOX cichy to może w idle
    Ostatnio edytowane przez Kyle ; 04-08-2011 o 09:21

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kyle Zobacz posta
    Od tego ma SSD, które wydajnością (np. czas dostępu) "zabijają" talerzowe HDD 7200 RPM RAID 0

... no
    A gdzie będzie trzymał materiał na którym będzie aktualnie pracował?
    Na ssd? wątpię.

Strona 11 z 14 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów