to nie telewizor, to grzejnik jakiś jest![]()
Szukaj
to nie telewizor, to grzejnik jakiś jest![]()
Mam pytanie. Mój aparat to Pentax K100 zrobilem zdjęcia na autobrackingu i aparat zrobił mi 3 zdjęcia (1-sze f5.6 t10 EV. 0.0 .....2-gie zdjecie f5.6 t10 EV. -1.0 ...... i 3 zdjecie f4.5 t20 EV. +1.0) Wszystkie te 3 zdjęcie wrzuciłem do SNS lite i przy standardowych ustawieniach zrobił mi HDR ale cos mnie tknelo i postanowiłem zrobić hdr tylko z 1 zdjecia z tej 3-ki okazalo sie ze oba HDRY (ten z 3 zdjęc i ten z 1 są IDENTYCZNE) przetestowalem to kilkukrotnie na zdjeciach z delikatnym ruchem osoby w kadrze i okazuje sie ze SNS nie robi hdr z 3 zdjec :/. O co może chodzić? Zdjęcia mogę podesłać komuś żeby sam spróbował. (martwi mnie dlaczego aparat zmienia parametry przysłony i migawki w ostatnim zdjęciu ale to wyglada na to ze nie ma znaczenia bo zrobilem kompensacje EV 3zdjec recznie i to samo wychodzi. (z góry informuję jestem laikiem w fotografii - dopiero poznaje ten świat więc za błedy przepraszam)
może chodzić o to, że ustawiając autobraketing aparat sam miesza parametrami naświetlania. lepiej zrobić na manualu przy niezmiennej przysłonie mieszając czasem dla uzyskania odpowiedniej ekspozycji.
Jak wrzuciłeś te 3 zdjęcia do SNS-HDR Lite?
Możesz gdzieś udostępnić zdjęcia źródłowe?
Zdjęcia zaznaczyłem w katalogu z ctrl i przesunąłem na ikone SNS-Lite.
Dziś po godzinie 17 udostępnie zdjęcia (podam linki)
@Gio dziś zrobie test na manualu zobaczymy co z tego wyjdzie.
Zapomniałem o jeszcze jednym ważnym szczegole mianowicie zdjęcia są w RAW.
@Pebal dziękuję za pomoc.
Moj aparat dziwnie zmienia ostatnie zdjęcie konkretnie przysłonę i czas (3 cie bo więcej nie moge na automatycznych ustawieniach) W manualu (z tą radą, którą mi dałeś - korekta 2ev) wszysko wyszło rewelacyjnie już przetestowałem efekt rewelacyjny (jak na moje skromne pojecie o fotografii)
Przetestowałem 4 programy i jak narazie SNS naprawde daje radę tylko dalej nie mogę zrozumieć jak sobie poradził z duszkiem tego dziecka na zdjęciu, tam był ruch i dziecko na kazdym zdjęciu w innej pozycji, wygląda na to że sns wykrywa to miejsce i daje obraz tylko z 1 zdjęcia, jeżeli tak to z którego (tego z neutralnymi parametrami czyli 0.0 EV?
A nie mówiłem?![]()
SNS-HDR ma funkcję redukcji duchów. Funkcja ta nie jest (jeszcze) idealna, gdyż nie radzi sobie z ruchem rejestrowanym w ostrym świetle. Jeżeli poruszający się obiekt, na któreś z ekspozycji, będzie blisko granicy prześwietlenia, program nie skompensuje poprawnie jego przesunięcia.
Funkcję redukcji duchów można wyłączyć, parametrem -dd w wersji Lite, lub odznaczając opcję "Deghosting and noise reduction" w wersji Pro/Home.
Witam.
Napotkałem pewien problem w trakcie przerabiania zdjęć do panoramy sferycznej. Używam kilku różnych programów i jest mi wygodniej najpierw wykonać pojedyncze pliki hdr które sklejam w jeden gotowy, duży obraz panoramy. Odwrotna kolejność, czyli tworzenie kilku panoram z różną ekspozycją a następnie wykonanie z nich finalnej panoramy hdr w SNS z kilku względów odpada (ale to już inny temat).
Nie ma problemu kiedy kolejne ujęcia panoramy są do siebie podobne. Wybieram zadowalający mnie taki sam preset w SNS dla każdego z nich i wynikowe zdjęcia hdr łącze w jedną panoramę. Sklejona, gotowa panorama wygląda w porządku. Problem występuje jeśli ujęcia się od siebie znacznie różnią. Wtedy widać spore różnice dla kolejnych ujęć panoramy i połączona panorama wygląda nienaturalnie.
Brakuje mi globalnego przetwarzania kilku zestawów ujęć.
Podaję wycinki konkretnego przykładu:
Połączyłem 3 ujęcia w pliku dla każdej ekspozycji. Po przetworzeniu w SNS dostaję taki obrazek hdr:
http://img199.imageshack.us/img199/6026/hdrsuma.jpg
powiększam ścianę po prawej:
http://img41.imageshack.us/img41/307...cietyzsumy.jpg
Wszystko w porządku.
...ale jeśli do SNS wrzucałbym kolejne ujęcia to dla widoku biurka byłoby ok, ale dla samej ściany już nie.
Tutaj zdjęcie ściany:
http://img845.imageshack.us/img845/5149/hdrtrzeci.jpg
nawet na miniaturce widać duży kontrast i wyostrzenie.
Chciałbym żeby SNS potrafił do swoich obliczeń uwzględnić cały wybrany zestaw zdjęć. Nie mogę z kilku powodów dawać mu do przemielenia gotowych panoram o różnej ekspozycji (co rozwiązałoby problem). Ręczne łączenie zdjęć do jednego pliku odpada.
Tutaj mała wizualizacja:
http://img822.imageshack.us/img822/8...zualizacja.jpg
Gdyby SNS obrabiał całość zdjęć, wtedy wynikowe pliki pasowałyby do siebie. A tak każdy z nich odstaje od reszty.
To jest propozycja godna rozpatrzenia.
Obecnie przyczyną różnic jasności poszczególnych kadrów jest wbudowana w program, dosyć agresywna, funkcja auto level, która optymalizuje każde zdjęcie z osobna. Gdyby funkcja auto level optymalizowała zdjęcia grupowo, to poszczególne kadry nie różniłyby się zbytnio jasnością. Pomyśle, jakby to można w miarę prosto, zrealizować.
A tak na marginesie. Dlaczego nie chcesz przetwarzać w programie całych panoram?
Ostatnio edytowane przez Pebal ; 25-04-2011 o 20:14
Skontaktuj się z nami