Close

Strona 117 z 121 PierwszyPierwszy ... 1767107115116117118119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 161 do 1 170 z 1206

Wątek: Sns-hdr

Domyślnie

Było włączone.
    duzy brzydki nikon i mala ladna sigma dp1

Domyślnie

No to bardzo dziwnie to wygląda, dawno nie widziałem tak rozjechanych ekspozycji. Możesz mi udostępnić źródła?

Domyślnie

Zaraz wyślę linka na PM. Sprawdziłem jeszcze kilka innych kadrów - efekt zawsze ten sam, w 1.4.22 jest znacznie lepiej.
    Co istotne - jeżeli wrzucę czyste NEFy do programu, deghosting działa nieco lepiej, ale wciąż gorzej niż w 1.4.22. Jeżeli wrzucę tam TIFFy utworzone z NEFów, wtedy pojawiają się rzeczone kwiatki.

Domyślnie

Dzięki, przeanalizowałem zdjęcia i sprawa wygląda następująco. Kwestia rozbija się głownie o błędy wyrównania. Z uwagi na zniekształcenia spowodowane przez obiektyw zdjęcia nie są popranie wyrównywane (w wersji 2 głownie w środku). SNS 2 ma zmodyfikowany algorytm scalania obrazu przy redukcji duchów. Analizuje on poszczególne składowe RGB, podczas gdy wersja 1 tylko kanał luminacji. Dzięki temu wersja 2 lepiej radzi sobie z przenoszeniem koloru z jaśniejszych ekspozycji, ale nie może przenosić tak mocnych świateł jak wersja 1. Ponieważ najjaśniejszy z obrazów, który mi przesłałeś, nie jest w zasadzie prześwietlony, wersja 1 kopiuje go prawie w całości do ciemniejszych ekspozycji, co praktycznie całkowicie maskuje błędy wyrównania. Postaram się zoptymalizować algorytm wyrównania po kątem opcji redukcji duchów aby, gdy jest aktywna, lepiej wyrównywał obszary których obecny algorytm redukcji duchów nie jest wstanie zamaskować. Powinno to znacząco poprawić sytuację.
    Ostatnio edytowane przez Pebal ; 08-05-2016 o 16:56

Domyślnie

W związku z powyższym sprawdziłem na innym zdjęciu - wszystkie 3 ekspozycje mają histogram rozjechany do maksimum, w trakcie robienia zdjęcia było całkiem jasno.

Jak widać ACR radzi sobie znakomicie.
    1.4.22 robi całkiem nieźle, ale pojedyncze, drobne błędy da się znaleźć. Do wybaczenia i zamaskowania.
    Wersja 2.0 robi już papkę, której nawet w PS nie miałbym siły poprawiać.

Niestety w takich zdjęciach jestem zmuszony walczyć z konwersją DNG albo po prostu skorzystać z ACR. Przy okazji, może jakaś Alpha 4? Od pół roku cisza w temacie

Domyślnie

To teraz wczytaj do SNS jedną, taką ekspozycję, która nie daje już prześwietleń i porównaj wynik z ACR. Ja wiem co robi ACR, bawiłem się nim trochę. Kopiowanie dużych obszarów z ciemniejszych ekspozycji do jaśniejszych sprowadza się do tego, że jaśniejsze ekspozycje można pominąć i uzyskać podobny efekt. SNS nie usuwa duchów jako tako, on tylko przenosi, możliwe do przeniesienia fragmenty obrazu z jaśniejszych ekspozycji do ciemniejszych w celu redukcji szumu i poprawy tonalności. Niejako przy okazji redukuje tym różnice w obrazach.
    Ostatnio edytowane przez Pebal ; 08-05-2016 o 19:45

Domyślnie

Nie prościej dla autora będzie dać do wyboru z jakiej opcji usuwania duchów chcemy storzystać (nowsza lub starsza) ?

Domyślnie

Też jestem za takim rozwiązaniem - najlepiej dać użytkownikowi wybór. Rozumiem, że w przypadku ciemnych ekspozycji mocno zwiększyłby się szum, mimo to łatwiej według mnie odszumić, niż "odduszyć" W powyższym przykładzie ACR, mimo przenoszenia obszarów obrazu, nie dał żadnych niepożądanych skutków ubocznych.
    Ostatnio edytowane przez igsux3 ; 09-05-2016 o 10:30

Domyślnie

Chciałem kupić program, ale brak wersji testowej skutecznie uratowało mój stan konta

Domyślnie

Nie było tematu... jest DEMO po instalacji PRO.

- - - - kolejny post - - - - - -

Przepraszam, ze post pod postem ale czas na edycje się skończył.

Jest opcja w tym programie zaznaczenia jakiejś części zdjęcia i edycji barw danego fragmentu ?

Strona 117 z 121 PierwszyPierwszy ... 1767107115116117118119 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów