Szukaj
Dzisiaj zassałem program i zaczynam testowanie...
Witam czy ktoś z forumowiczów ma może plik wsadowy .bat do hurtowej obróbki w wersji Lite? Sam niestety nie potrafię takiego napisać a wiem że tu na forum ktoś kiedyś wspominał o takim skrypcie.
NIKON
Witam
Pebal, na wstępie chciałem pogratulować bardzo udanego programu. Osobiście nie znoszę cukierkowych i "plastikowych" HDR-ów i bardzo się cieszę, że myślisz podobnie, bo dzięki temu udało Ci się stworzyć program, który "produkuje" naprawdę miłe dla oka i naturalnie wyglądające obrazy.
Mam pytanie, czym może być spowodowany problem z uruchomieniem programu na komputerze z procesorem athlon XP 2500 (rdzeń barton). Na komputerze z takim procesorem udało mi się uruchomić program tylko w wersjach pro 1.1 i 1.2. Wszystkie ściągnięte wersje lite oraz pro 1.3 odmawiały współpracy. Wersja lite uruchomiała się, ale po przeciągnięciu zdjęć automatycznie się zamykała bez żadnego komunikatu. Natomiast pro 1.3 nie dawała się uruchomić. Nie pamiętam czy wyrzucała jakiś błąd - komputer niedawno zmieniłem, więc nie sprawdzę, może któryś z użytkowników forum ma tego typu procesor. Nie wiem, czy to jakiś błąd programu, czy może wersja lite i pro 1.3 wykorzystują instrukcję SSE3, której nie obsługuje ten procesor.
Drugie pytanie mam odnośnie działania masek w wersji 1.4. Czy będzie możliwość ustawienia krycia dla edytowanego fragmentu zdjęcia. Chodzi mi o coś na kształt suwaczka "opacity" w Capture NX 2 - nie ma konieczności kopiowania na osobną warstwę fragmentu zaznaczonego do edycji, tylko po zastosowaniu dowolnej funkcji programu możemy dodatkowo ustawić wartość krycia. Moim zdaniem bardzo ułatwia to edycję.
Pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na wersję 1.4
Z tego co piszesz cyt. "Będzie możliwe niezależne korygowanie parametrów w zaznaczonych przez użytkownika obszarach. Obszary będzie można wyznaczać przy pomocy "inteligentnych" narzędzi o bliżej nieokreślonym współczynniku IQ." wnioskuje że nie przewidujesz możliwości przeniesienia zaznaczonego fragmentu na osobną warstwę, edytowania a potem wymieszania z tłem. Funkcja o której pisałem, pozwalając ustawić procentowe krycie edytowanego fragmentu działa właśnie tak jak gdyby zaznaczony fragment edytowany był na osobnej warstwie.
Nie wiem jak zaplanowałeś to w nowej wersji programu ale generalnie rozwiązanie o którym pisze ma sens jeśli w programie pojawi się jakieś okno historii lub kroków.
Wyobrażałem sobie to tak że po mapowaniu tonów wybieram "nowy krok" - zaznaczam fragment fotografii oraz wybieram narzędzie które chce użyć do jego edycji - ustawiam dostępne parametry a na koniec mam możliwość opisywanym suwaczkiem ustawić "krycie". Potem klikam kolejny krok wybieram inną funkcję .... i tak dalej coś na wzór przytaczanego Capture NX.
Jeśli chodzi o korzyści z proponowanego rozwiązania to przede wszystkim możliwość ustawienia krycia edytowanego fragmentu powoduje że granica między nim a nieedytowaną resztą obrazu staje się mniej widoczna. Bardzo często dobre efekty daje właśnie agresywniejsza obróbka fragmentu fotografii i ustawienie niewielkiego krycia. Jeśli planujesz w nowej wersji programu jakieś automatyczne funkcje typu auto poziomy, kontrast, kolor lub jakieś filtry to dzięki tej funkcji zyskujesz dodatkową możliwość płynnego ustawiania wartości tych parametrów.
Moim zdaniem takie rozwiązanie daje dużą swobodę w edycji obrazu zapewnia przejrzystość i pozwala łatwo wracać do wcześniej wykonanych czynności aby je poprawić. Funkcję tą możesz w przyszłości sukcesywnie rozbudować o rozwijane menu z możliwością wyboru metody jak ma być użyta podczas krycia.
Jeśli nowy program będzie działał podobnie do wersji 1.3 z tą różnicą że po zaznaczeniu fragmentu fotografii edycja zostanie ograniczona tylko do tego fragmentu to faktycznie ustawianie parametru krycia wydaje się mniej istotne.
Pozdrawiam
W programie będzie można tworzyć do 9 warstw masek.
Każda warstwa będzie posiadała własny, niezależny zestaw parametrów korygujących.
Takie rozwiązanie pozwala modyfikować maski i zmieniać wartość każdego parametru maski, na dowolnym etapie obróbki.
Czy proponujesz abym dodał jeszcze parametr krycia dla warstw masek?
Fajnie to wygląda i wydaje mi się, że przyjęte rozwiązania będą funkcjonalne.
Kiedyś sobie myślałem, że fajnie było by połączyć w jednym programie możliwości, które daje obróbka HDR i DRI, takie rozwiązanie pozwalałoby wykorzystać mocne stron obydwu tych metod. Bardzo fajnie, że sns-hdr ewoluuje w tym kierunku.
Widząc, ile pracy włożyłeś, aby dodać warstwy i maski, tym bardziej będę Cię namawiał, abyś dodał jeszcze krycie dla każdej warstwy. Przy tym co zrobiłeś, wydaje się, że nie powinno to być bardzo skomplikowane. Mówię oczywiście o zwykłym prostym suwaczku od 0 - 100%.
Ja sobie nie wyobrażam obrabiania kilku warstw zachodzących częściowo na siebie (co jest naturalne przy tworzeniu masek) bez możliwości mieszania ich ze sobą. Moim zdaniem to bardzo utrudni pracę. Każda kolejna warstwa jeśli tylko będzie zawierać fragment obrazu edytowanego na niższej warstwie będzie go na tym fragmencie przykrywać w efekcie psuć to co zrobiliśmy wcześniej. Możliwość ustawienia krycia umożliwi miękkie przechodzenie miedzy warstwami i zniweluje te problemy co pozytywnie przełoży się na obraz końcowy.
Weź jeszcze pod uwagę, że dodając krycie na poszczególnych warstwach, automatycznie powodujesz, że warstwą nie musi być już tylko zaznaczony fragment obrazu, ale również cały obraz (warstwa z tła(. Oczywiste jest, że bez parametru krycia, tworzenie warstwy z całego obrazu i edytowanie jej, nie ma żadnego sensu. Korzyści jakie niesie ze sobą takie rozwiązanie są dla mnie oczywiste ale najważniejsze w tym wszystkim jest to, że przy takiej mnogości kombinacji, użytkownika zaczyna ograniczać już tylko jego własna wyobraźnia a nie program, a chyba o to właśnie chodzi.
Podsumowując, jeśli dodanie funkcji krycia nie jest jakimś karkołomnym wyzwaniem to nie wahaj się tylko ją dodaj - w mojej ocenie program naprawdę bardzo na tym zyska.
Rozumiem że od wersji 1.4 program będzie nosił nazwę SNS-HDRI![]()
Odnoszę wrażenie że chcielibyście mieć SNS-shopa. Maski , warstwy, historia, tryby mieszania...
Nie za duże wymagania w stosunku do programu do HDR?
„Fotografować to znaczy wstrzymać oddech, uruchamiając
wszystkie nasze zdolności w obliczu ulotnej rzeczywistości.”
Henri Cartier-Bresson
Pebal jestem Twoim fanem!
Jakoś do tej pory nie zaglądałem na forum do działu "Oprogramowanie" a teraz gdy tu wszedłem odkryłem to cudo do HDRów.
Twój program śmiało konkuruje z tymi wszystkimi HDReffexami i Photomatixami a po upgradzie który zapowiadasz spokojnie będzie bił konkurencję na łeb na szyję.
Będę wszem i wobec promował Twój program na innych forach.
Mam po pierwszych testach taką sugestię (nie wiem czy już się tu nie pojawiła) trochę mi brakuje przy wszystkich suwakach, ręcznego wprowadzania wartości ustawień, przykładowo: nasycenie próbowałem przywrócić do zera i trochę mi to zajęło zanim trafiłem. Ciągle pudłowałem na -1 i +1, takie niby nic ale jednak czasem ułatwia obsługę.
Uważam że wersja standalone jest wystarczająca ale myślałeś może o wersji plugin do PS? To tak marketingowo do lepszej sprzedaży może się przydać.
Chwała Ci za to że tworzysz takie cudeńka.
Pozdrawiam
Skontaktuj się z nami