Close

Strona 68 z 121 PierwszyPierwszy ... 1858666768697078118 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 671 do 680 z 1206

Wątek: Sns-hdr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pebal Zobacz posta
    (...) A tak na marginesie. Dlaczego nie chcesz przetwarzać w programie całych panoram?
    (dzisiaj zauważyłem że mi się po prostu wysypuje przy przerabianiu dużych plików ale to nie jest istota sprawy - patrz koniec postu)

Aktualnie używam programu Autopano. Ma on zaimplementowaną obsługę hdrów - Mogę wrzucić wszystkie zdjęcia danej panoramy i ręcznie lub automatycznie (co n-kroków) ustawić stosy zdjęć dla każdego kolejnego ujęcia. Niby mogę wybrać żeby eksportował każdą warstwę ekspozycji które później wrzuciłbym do SNS-HDR. Ale nawet jeśli powyłączam wszystkie optymalizacje kolorów, jasności, gammy itp to i tak coś modyfikuje i ekspozycje automatycznie wyrównuje i najczęściej rozjaśnia. Wtedy zabawa takimi plikami w hdr nie ma sensu.

Znalazłem na forum Autopano potencjalną przyczynę - albo język programu albo pliki wejściowe (ponoć bezpieczny jest tylko angielski, i pliki wejściowe najlepiej bez EXIFów i daleko od RAWów). Sprawdziłem, zadziałało, ale komputer o mało się nie udławił. Obliczenia trwały o wiele dłużej niż suma panoram z osobna, a jest to dziwne bo wyraźnie zaznaczyłem którą ekspozycję ma uwzględnić do obliczeń, a resztę tylko skleja według tamtej. Poza tym autopano bardzo ładnie automatycznie łączy panoramy ale tylko dla dobrze naświetlonych zdjęć. Przy ciemnych lub przepalonych fragmentach się gubi.

Wolałbym sklejać jedną panoramę z gotowych pojedynczych hdrów, tak więc moja prośba wciąż aktualna.

Kolejna sprawa to pamięciożerność SNS-HDRa. Na sprzęcie z 2 giga ramu program wysypuje mi się z plikami o rozdzielczości 10 000 x 5 000 pikseli. Na różnym etapie 'merging', podczas intensywnej pracy twardego dysku:
    http://img713.imageshack.us/img713/7138/blad01.png
    http://img691.imageshack.us/img691/2897/blad02.png
    (Po kliknięciu 'ok' program działa dalej, żadnego pliku .err z logiem do przejrzenia nie spostrzegłem)
    Jeśli wybiorę skalowanie 3x to wszystko działa w porządku. Podejrzewam że to właśnie wina pamięci ram, ale chciałbym się upewnić. A może to wina swapu na twardym dysku? Jakie jest jego zapotrzebowanie na ram i HD dla... powiedzmy 5 plików po 10 000 x 5 000 pikseli?

Domyślnie

Jak zauważył gajdosz, przydałaby się możliwość obrabiania grupy zdjęć z jednakowymi parametrami, bez względu na ich zawartość, tak aby wyniki nie odbiegały znacząco od siebie.
    Ja również wolę najpierw obrabiać poszczególne zdjęcia składowe i potem sklejać z nich panoramę.
    Wczoraj z pomocą sns-hdr lite "wywołałem" pojedyncze RAW-y i złożyłem panoramę. Efekt nawet mnie zadowolił, a światło było dość trudne.
    Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gajdosz Zobacz posta
    Kolejna sprawa to pamięciożerność SNS-HDRa. Na sprzęcie z 2 giga ramu program wysypuje mi się z plikami o rozdzielczości 10 000 x 5 000 pikseli. Na różnym etapie 'merging', podczas intensywnej pracy twardego dysku:
    http://img713.imageshack.us/img713/7138/blad01.png
    http://img691.imageshack.us/img691/2897/blad02.png
    (Po kliknięciu 'ok' program działa dalej, żadnego pliku .err z logiem do przejrzenia nie spostrzegłem)
    Jeśli wybiorę skalowanie 3x to wszystko działa w porządku. Podejrzewam że to właśnie wina pamięci ram, ale chciałbym się upewnić. A może to wina swapu na twardym dysku? Jakie jest jego zapotrzebowanie na ram i HD dla... powiedzmy 5 plików po 10 000 x 5 000 pikseli?
    Dla tak dużych obrazów wymagany jest system 64bit. System 32bit ogranicza pamięć dla procesu i nie jest wstanie przydzielić, wymaganej przez program, ilości pamięci.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pebal Zobacz posta

A tak na marginesie. Dlaczego nie chcesz przetwarzać w programie całych panoram?

Nie wiem jak inni to robią, ale ja raz spróbowalem zrobic 3 panoramy potem je polaczyc w HDR niestety w plikach zawartosc zdjec roznila sie polozeniem, domki byly lekko poprzesuwane drzewa itp, kazdje zdjecie inaczej poziomowalem i dodawalem inne punkty kontrolne, jakby robi kazdy punk taki sam na kazdej panoramie zajeloby mi to ze 2 dni . Wiec ta optymalizacja dla grupy zdjec bylaby bardzo bardzo pomocna
    de czysta i szkua

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kymaj Zobacz posta
    Nie wiem jak inni to robią, ale ja raz spróbowalem zrobic 3 panoramy potem je polaczyc w HDR niestety w plikach zawartosc zdjec roznila sie polozeniem, domki byly lekko poprzesuwane drzewa itp, kazdje zdjecie inaczej poziomowalem i dodawalem inne punkty kontrolne, jakby robi kazdy punk taki sam na kazdej panoramie zajeloby mi to ze 2 dni . Wiec ta optymalizacja dla grupy zdjec bylaby bardzo bardzo pomocna
    Nie trzeba wykonywać trzech osobnych panoram. Można złożyć jedną panoramę HDR i przetworzyć ją w programie SNS-HDR.

Poradnik

Domyślnie

tak tylko jakosc bedzie gorsza od ujecia zlozonego np z 9 fot
    de czysta i szkua

Domyślnie

tak tylko jakosc bedzie gorsza od ujecia zlozonego np z 9 fot
    Nie rozumiem, możesz rozwinąć?

Domyślnie

http://forum.nikoniarze.pl/showthrea...114877&page=66 na tej stronie jest o tym mowa ze lepiej wychodzi zdjecie zlozone z wieli ekspozycji, niz jeden ten sam raw wywolany np co 2 EV
    de czysta i szkua

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Czyżowice

Domyślnie

Zauważ, że w linku podanym przez pebala, robiona panorama jest zapisywana w formacie OpenEXR i później przetwarzana w fotomatixie, dokładnie nie znam się na panoramach HDR, ale przypuszczam, że ten format zapisu panoramy (openEXR) zachowuje wszystkie detale ze zdjęć z różnych ekspozycji, natomiast program Sns-hdr potrafi przetwarzać pliki z tym rozszerzeniem.
    Pozdro
    X-E2, 18/2 ; benro 550EX-BH-1

Domyślnie

http://forum.nikoniarze.pl/showthrea...114877&page=66 na tej stronie jest o tym mowa ze lepiej wychodzi zdjecie zlozone z wieli ekspozycji, niz jeden ten sam raw wywolany np co 2 EV
    Nikogo nie zachęcam do wielokrotnego wołania plików RAW. Nie ma takiej potrzeby.

Cytat Zamieszczone przez andso Zobacz posta
    Zauważ, że w linku podanym przez pebala, robiona panorama jest zapisywana w formacie OpenEXR i później przetwarzana w fotomatixie, dokładnie nie znam się na panoramach HDR, ale przypuszczam, że ten format zapisu panoramy (openEXR) zachowuje wszystkie detale ze zdjęć z różnych ekspozycji, natomiast program Sns-hdr potrafi przetwarzać pliki z tym rozszerzeniem.
    Jest dokładnie tak jak piszesz. Format OpenEXR służy do przechowywania surowych obrazów HDR. Format ten jest w stanie przechować obraz o bardzo dużym zakresie dynamiki i dużej rozpiętości tonalnej, gdyż w przeciwieństwie do formatu RAW, dane przechowywane są na liczbach zmiennoprzecinkowych. Można wczytać sobie jakiś przykładowy plik OpenEXR do PS i samemu przekonać się co to za twór.

Strona 68 z 121 PierwszyPierwszy ... 1858666768697078118 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów