(dzisiaj zauważyłem że mi się po prostu wysypuje przy przerabianiu dużych plików ale to nie jest istota sprawy - patrz koniec postu)
Aktualnie używam programu Autopano. Ma on zaimplementowaną obsługę hdrów - Mogę wrzucić wszystkie zdjęcia danej panoramy i ręcznie lub automatycznie (co n-kroków) ustawić stosy zdjęć dla każdego kolejnego ujęcia. Niby mogę wybrać żeby eksportował każdą warstwę ekspozycji które później wrzuciłbym do SNS-HDR. Ale nawet jeśli powyłączam wszystkie optymalizacje kolorów, jasności, gammy itp to i tak coś modyfikuje i ekspozycje automatycznie wyrównuje i najczęściej rozjaśnia. Wtedy zabawa takimi plikami w hdr nie ma sensu.
Znalazłem na forum Autopano potencjalną przyczynę - albo język programu albo pliki wejściowe (ponoć bezpieczny jest tylko angielski, i pliki wejściowe najlepiej bez EXIFów i daleko od RAWów). Sprawdziłem, zadziałało, ale komputer o mało się nie udławił. Obliczenia trwały o wiele dłużej niż suma panoram z osobna, a jest to dziwne bo wyraźnie zaznaczyłem którą ekspozycję ma uwzględnić do obliczeń, a resztę tylko skleja według tamtej. Poza tym autopano bardzo ładnie automatycznie łączy panoramy ale tylko dla dobrze naświetlonych zdjęć. Przy ciemnych lub przepalonych fragmentach się gubi.
Wolałbym sklejać jedną panoramę z gotowych pojedynczych hdrów, tak więc moja prośba wciąż aktualna.
Kolejna sprawa to pamięciożerność SNS-HDRa. Na sprzęcie z 2 giga ramu program wysypuje mi się z plikami o rozdzielczości 10 000 x 5 000 pikseli. Na różnym etapie 'merging', podczas intensywnej pracy twardego dysku:
http://img713.imageshack.us/img713/7138/blad01.png
http://img691.imageshack.us/img691/2897/blad02.png
(Po kliknięciu 'ok' program działa dalej, żadnego pliku .err z logiem do przejrzenia nie spostrzegłem)
Jeśli wybiorę skalowanie 3x to wszystko działa w porządku. Podejrzewam że to właśnie wina pamięci ram, ale chciałbym się upewnić. A może to wina swapu na twardym dysku? Jakie jest jego zapotrzebowanie na ram i HD dla... powiedzmy 5 plików po 10 000 x 5 000 pikseli?
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami