Close

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 59

Domyślnie

Witam,
    Jak kolega KUBACZ posiadam taką samą puszkę i stoje przed tym samym dylematem (kupno 1wszego błyskacza). Duzo czytałem na forum o wszelakich błyskotkach i bardziej mnie kusi Metz 48 (ale nadal bije sie z myślami). U mnie lampa była by wykorzystywana w większości na "chałturach" czyli kościół, plener i jakieś sale balowe (jako 2gi foto puki co do nauki sztuki)

Jak sądzicie Metz czy SB?

Domyślnie

Parę dni temu należałem jeszcze do niezdecydowanych i poszukujących - dzisiaj posiadam SB-900. Powoli przywykam do faktu, że lampa jest niewiele mniejsza od korpusu z obiektywem

Po paru dniach zabawy jednego jestem pewien, obsługa - piszę o klawiszologii - SB-900 lub SB-700 to przyjemność. Oczywiście nie jest to bajecznie łatwe, bo lampy oferują sporo opcji i trzeba je poznać, co i jak nastawić itd. Ale sama praca z panelem nie nastręcza kłopotów.

Niezdecydowanym przypomnę tylko, że w przypadku droższych modeli Nikona dostajemy garść dodatków. Do Metza trzeba je dokupić i różnica w cenie się niweluje.
    NIKON Z6II | FTZ | N 50/1.4 G |N 14-30/4 S | N 24-70/4 S | SB-900 | SanDisk CFexpress 128 GB | Velbon ULTRA VOXi L + Triopo B-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zotornik Zobacz posta
    PNiezdecydowanym przypomnę tylko, że w przypadku droższych modeli Nikona dostajemy garść dodatków. Do Metza trzeba je dokupić i różnica w cenie się niweluje.
    Pięć nakładek kolorowych? Wolę kilkanaście zestopniowanych w powszechnie uznanej skali ...

A do droższych modeli Metza dostajemy dwa reflektory, których sobie nie można dokupić.
    (Strzelam, przykładowo, nie bez przekory. Starsi pamiętają "A u was to Murzynów biją")
    Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3

Domyślnie

48 Metza z tego co widziałem juz nie ma bo zastąpiła je 50. Tak mi sie wydaje. Trudny wybór w kazdym razie
    A7R II/ D90+18-55VR + Sigma 70-300+Tokina 28 mm 2.8 + pierścienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KUBACZ Zobacz posta
    No wiem Twoj komentarz najbardziej mnie uspokoił D3000 to dokładnie to co D60 w sumie :P O 900 sie nie martwiłem tylko własnie bardziej o body. DZieki za rady jak juz dojdzie do zakupu to sie odezwe
    Czekam na info (i nie tylko ja), i odczucia manualne, odnośnie decyzji. Jestem w takiej samej sytuacji, im dłużej człek się zastanawia, tym niej sprecyzowane ma myślenie...

Domyślnie

Też miałem podobny dylemat. SB900 fajna SB700 zgrabniejsza jak na moje potrzeby to pewnie i tak nie wykorzystam wszystkich jej możliwości. Jeżeli kiedyś będę potrzebował czegoś większego wtedy dokupię drugą i będzie można błyskać zdalnie. Jak na razie jestem zadowolony z podjętej decyzji
    D7100; kilka słoików N, T, S i reflektor SB;

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Gród Kraka

Domyślnie

A ja kupiłem Sb-900 i też nie żałuję. Wcale nie jest taka wielka jak się wydaje i w niczym to nie przeszkadza przy fotografowaniu. Jak będę chciał błyskać zdalnie to dokupię coś mniejszego i już.
    Ostatnio edytowane przez Tommii ; 19-01-2011 o 17:37

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bielsk Podlaski

Domyślnie

podobnie jak przedmówca ,zdecydowałem się na SB-900 i nie żałuję

Domyślnie

mając puszkę d5000 900tka chyba nie będzie przegięciem ? lampa zostać może ze mna już na długo... puszka w każdej chwili możne znaleźc nowego nabywcę.. tylko czy d5000 + sb900 to dobre połączenie ? czy jak koeldzy powyżej po prostu trzeba będzie czasu zeby się do tego przyzwyczaić no bo body małe a lampa "sporawa"... używa ktoś takiego zestawu ?
    ---------------------------------------------
    Nikon D5000 18-55 VR - 50 AF-S - SB900/ wstępne nauczanie /

Domyślnie

Witam!
    Używam d5000+sb900. Taki zestaw daje radę, ale trzeba się przyzwyczaić do ciężaru. Lampę kupiłem dwa tygodnie temu, wcześniej przeczytałem wszystkie wątki na temat lamp i teraz boję się, że na studniówce córki nie będę umiał wykorzystać jej możliwości. Ale suma sumarum jestem z niej diabelnie zadowolony. Pozdrawiam, Paweł
    Lepszy ze mnie jubiler niż fotograf, ale fotografia jako hobby sprawia mi ogromną przyjemność

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów