Close

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 59

Domyślnie

przem426 - dlatego też napisałem, że "argument" wielkości nijak się ma do argumentów dotyczących możliwości. Ale w pełni rozumiem ludzi, którzy "źle się czuliby" z zestawem np. SB-900 + D3000. To tak jak by ktoś powiedział, że głupio wygląda w berecie, a wszyscy w około mówili inaczej. Ale gość się czuje źle i nic go nie przekona.
    Dlatego troche przesadą jest pisać, że ktoś jest śmieszny tylko dlatego że przy wyborze lampy bierze pod uwagę również jej wielkość i wagę.

A co do reszty to masz rację
    NIKON Z6II | FTZ | N 50/1.4 G |N 14-30/4 S | N 24-70/4 S | SB-900 | SanDisk CFexpress 128 GB | Velbon ULTRA VOXi L + Triopo B-1

Domyślnie

zotornik nie tyle wielkosc i wage, co "smieszny wyglad lampy z body"
    grim&evil
    treli-freli, mam mnóstwo megapikseli

Domyślnie

A ja powiem, że osobiście używam d3000 i sb900 i jak najbardziej daje radę. Pierwszy tydzień przyzwyczajałem się do przeciążenia gdy robiłem zdjęcia w pionie . faktem jest, że niestety d3k nie obsługuje niektórych funkcji jak: CLS, upgrade softu lampy, i to, ze gdy na sabine założymy filtry aparat sam powinien wtedy ustawić odpowiedni WB. Uważam jednak, że nie ma co się przejmować i warto kupić, szczególnie jeżeli myślisz przyszłościowo o kupnie jakiejś lepszej puszki.

Domyślnie

A ja bym Ci proponowal kupic 50 1.4G i jakis plecaczke czy cos w tym rodzaju Jednak jasne szkło to jasne szkło Nie wszedzie mozna błyskac ile wlezie wiec jasny obiekty sie zawsze przyda wiadomo lampa tez ma swoje plusy wiec jesli chcesz tak bardzo lampe to sb900 bedzie wyśmienita tak jak kolega wyzej pisał ze pierwszy tydzien musial sie przyzwyczaic do przeciążenia więc moze sb600
    Wszytsko zalezy do czego Ci bedzie potrzebna ta lampa a dla mnie to podstawa.
    D300 + MB-D10 + N35 1.8G + 85 1.8G + Sb-900

Domyślnie

Metz 48 lub 50 AF-1. I piszę to bez złośliwości. Moc porównywalna z 900, funkcje z 700 (prócz trybu master) a cena z 600
    FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR

Domyślnie

Te metze też mi sporo mieszają w głowie choc tak jak mowilem chyba wole systemową bo znajomy sie przejechał na metzu 48. 50 ale 1,8 też prędzej czy później będzie moja (AF nie jest dla mnie wazny), a co do lampy chyba jednak będe sie skłaniał ku 900. Ciekawe tez kiedy wyjdzie następca sb900?

Co do wielkosci nie tyle chodzi mi o to jak będzie wyglądał bo mnie to w sumie mało obchodzi byle działał Chodzi mi tylko o to że nie wiem jak jest złącze aparatu przystosowane. Na zasadzie że źle trzymając aparat z potężnym obiektywem mozna uszkodzic bagnet. Nie wiem czy takie coś może sie zdarzyć przy stopce.
    A7R II/ D90+18-55VR + Sigma 70-300+Tokina 28 mm 2.8 + pierścienie

Domyślnie

900 ma metalowa stopke, nie wylamiesz jej, z body tez nic sie nie stanie, no chyba ze chwycisz za lampe i bedziesz puszka wbijal gwozdzie.

mam d60 - prawie dokladnie to co ty - i nic sie z zapieta 900 nie dzieje
    grim&evil
    treli-freli, mam mnóstwo megapikseli

Domyślnie

No wiem Twoj komentarz najbardziej mnie uspokoił D3000 to dokładnie to co D60 w sumie :P O 900 sie nie martwiłem tylko własnie bardziej o body. DZieki za rady jak juz dojdzie do zakupu to sie odezwe
    A7R II/ D90+18-55VR + Sigma 70-300+Tokina 28 mm 2.8 + pierścienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez przem426 Zobacz posta
    900 ma metalowa stopke, nie wylamiesz jej, z body tez nic sie nie stanie, no chyba ze chwycisz za lampe i bedziesz puszka wbijal gwozdzie.

mam d60 - prawie dokladnie to co ty - i nic sie z zapieta 900 nie dzieje
    Metalowa stopka, ktora jest (moze tylko u mnie) zle dopasowana i po goracej stopce delikatnie lata, pomimo blokady. Ja stwierdzam tak : apetyt rosnie w miare jedzenia. Zachce Ci sie kupic sb-900. Poczekalbym z kupnem, poszukal dobrej uzywki. Jesli jednak potrzebujesz teraz lampy na gwalt,to kup sb-600.

Sam wole poczekac miesiac dluzej, by kupic N80-200 zamiast kupowac cos, co w przyszlosci bede chcial zmienic. Wole kupic raz a porzadnie.
    D700, MB-D10, SIGMA 15 mm 2.8, 24-70 2.8, 50 1.8, 80-200 2.8, SB 900, SB 600, DAKINE SEQUENCE,

Domyślnie

Co do wyłamanie się sanek z aparatu, to nie ma szans Zwykle podnoszę swój za lampę ze średnim tele i na puszce nie robi to wrażenia A nie wydaje mi sie żeby sb600 była tak wiele lzejsza.

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów