Close

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 59

Domyślnie SB900 Sb700 Sb600 do d3000

Hej. Jestem nowy na forum jak widać i mam pytanie. Prosze z góry darujcie sobie rady w stylu "kup lampe rowerową" i teksty ze taki temat był. Szukałem i takiego tematu nie ma poza kilkoma wzmiankami. Teksty w stylu "słaby aparat" tez mnie nie bawią bo to nie aparat zdjęcia robi

Pytanie mam następujące. Czy do małego body jakim jest d3000 można kupić własciwie to przeogromną sabinke 900 ? Czy hmmm nie będzie żadnych kłopotów w stylu ze mi wyrwie złącze (tu oczywiscie przesadzam ale mozna sie domyslic o co chodzi). Do aparatu mam grip wiec z trzymaniem nie powinno być problemu.

Czy może lepiej za te pieniądze kupić SB700 lub 600.

Zdjęcia to głównie portrety, czasem jakąś impreze charytatywnie fotografuje. :]

Dzięki wielkie i nie zjadajcie mnie odrazu
    Ostatnio edytowane przez KUBACZ ; 26-12-2010 o 01:22

Domyślnie

odpuscilbym sobie to ciezkie bydle jakim jest 900, 700 z kolei troche drogo wychodzi, bralbym 600 moim skromnym zdaniem

Domyślnie

SB-900 jest największa głównie dlatego, iż ma zoom do 200 mm. Ma też największą liczbę przewodnią.
    Wszystkie te lampy mają zasadniczą przewagę nad lampami wbudowanymi z powodu odchylanego palnika.
    Jak wiadomo - najlepsze zdjęcie przy użyciu lampy - to takie gdzie nie widać działania lampy (błysk odbity, CLS itd.). Najgorsze - błysk bezpośredni.
    Do D3000 "chyba" najlepsza będzie SB700 aczkolwiek wskazane by było na razie wstrzymać się z zakupem do czasu "stabilizacji" ceny.
    Ostatnio edytowane przez qwerty44 ; 26-12-2010 o 01:37

Domyślnie

Dzięki za szybką odpowiedź. Najbardziej mnie stresuje to że nie wiem kiedy wreszcie ktoś mi wypłaci kase. Strasznie się boje podwyżki VATu bo na 1000 zł to 10 zł wiecej podatku ale też pewnie drugie tyle Vatu sprzedawca sobie doliczy i tak dalej i tak dalej.

SB700 cena strasznie mi sie nie podoba ale ten tylni panel kusi. Fajnie mieć wszystko pod jednym palcem co doceniam choćby przesiadając się z D3000 na D80 co jakiś czas.

Szczerze powiedziawszy nie mam zielonego pojęcia jaką mocą dysponują te lampy i jakimi osiągnięciami względem siebie. Nie będe robił zdjęc modelkom Armaniego, ale też nie chce zmieniać lampy po kupieniu powiedzmy D300

Tak jak kolega napisał własnie ta 700 mnie też najbardziej kusi ale to co pisałem wyzej. Z jednej strony licze że stanieje (tak jak chocby przez miesiąc o kilkaset w dół poleciał D3100) a z drugiej strony boję sie podwyzek ogolnych i podwyzek Vatu. CZY WIĘC NASTĄPI TA STABILIZACJA CENY? Za 999 brałbym w ciemno

Dodam jeszcze ze nie przekreślam Metzów (w tej cenie wszystkie są możliwe) ale jednak trzymałbym się systemu.
    Ostatnio edytowane przez KUBACZ ; 26-12-2010 o 01:42
    A7R II/ D90+18-55VR + Sigma 70-300+Tokina 28 mm 2.8 + pierścienie

Domyślnie

Może to porównanie pomoże:
    http://speedlights.net/2010/09/16/ni...00-and-sb-900/
    Też trzymałbym się systemu.

Domyślnie

Dzieki wielkie. http://static.photo.net/attachments/...-160591584.jpg Strasznie to wyglada

Domyślnie

Tutaj http://forum.nikoniarze.pl/showpost....&postcount=135 masz serię zdjęć które zrobiłem dla porównania wielkości obecnie dostępnych lamp Nikona.
    Jak napisałem też w tamtym wątku na spadek cen SB-700 nie ma co liczyć bo "okazało" się że SB-600 pozostanie na rynku, tym samym zawężając pole ruchu ceny dla SB-700. Z rozmów w kilku sklepach, sprzedawcy prorokują cenę na poziomie 1000-1095 zł.
    Najmocniejsza z tego grona jest oczywiście SB-900, niestety dla wielu osób jej gabaryty są nie do przyjęcia. Trudno oczywiście stawiać na przeciw siebie argumenty funkcjonalności i wielkości, bo to dwa równe "parametry" i dlatego wybór zależy od potrzeb.
    Z mocą SB-600 i SB-700 nie jest już tak oczywista sprawa jak z modelem 900-tki, ale o tym masz napisane w linkowanym przez qwerty44 artykule.

p.s. każda z tych lamp będzie w pełni kompatybilna z Twoim obecnym jak i ewentualnie następnym modelem korpusu Nikona - np. jak wspomnianym D300/300s.
    Osobiście polecałbym Ci jednak SB-700 z przyczyn, które sam już wymieniłeś, choć z drugiej strony do obsługi imprez światła nigdy dość i tu SB-900 wygrywa - jeżeli przeżyjesz przez jakiś czas /do zmiany body/ fakt, że to do lampy podpięty jest aparat
    NIKON Z6II | FTZ | N 50/1.4 G |N 14-30/4 S | N 24-70/4 S | SB-900 | SanDisk CFexpress 128 GB | Velbon ULTRA VOXi L + Triopo B-1

Domyślnie

No tak Ten jakiś czas to będzie dosc długo tyle że jak grip jest do niego podpięty to jest już dosc duzy. Ale nawet z d300 sb 900 wydaje sie ogromna
    W sumie dalej nic więcej sobie nie wyjasnilem Wszystko zależeć też będzie w jakimś stopniu od mojego "widzimisie" bo tak jak na 600 kase mam na 700 prawie tez to na 900 musiałbym troszke dozbierać. Do tego wahania czy za różnice ceny nie kupić choćby 50 1,4 i porządnego plecaka

Ciężki wybór (jak zresztą przy każdym elemencie aparatu)

Domyślnie

Następne porównanie lamp:
    http://www.nikoncls.com/SB-ALL/sb689compare.html
    Najczęściej wymienianym "elementem" systemu przez fotografów (i amatorów też) jest korpus. Rzadziej "wymieniane" są obiektywy (dobre obiektywy zostają na lata).
    Podobnie rzecz ma się z lampą - kupisz "dobrą" a z pewnością pozostanie z Tobą na długie lata (w między czasie zmienisz body, dokupisz obiektywy).
    Być może też kiedyś zapragniesz mieć kilka lamp - i spiąć je w CLS - naprawdę "przednia zabawa" światłem.
    Ostatnio edytowane przez qwerty44 ; 26-12-2010 o 13:24

Domyślnie

nie rozumiem argumentów w stylu sb-900 "za duża", "śmiesznie wygląda", "jakie to straszne"... co to w ogóle za argument? jak wpływa na zdjęcie ? albo chociażby na ergonomie użytkowania zestawu....

ci którzy tak uważają są dla mnie śmieszni.

mam sb900, którą zapinam do d300 i do d60 (bez gripa). na obu działa tak jak powinna. to jak ja wyglądam z d60+sb-900 mam gdzieś, ważne że fotki wychodzą jak powinny.

wracając do pytania. sb-600 po wyjsciu sb-700 nie przestała błyskać. jeśli boisz się o ergonomie takiego zestawu - szukaj sb-600. jeśli chcesz poważnie błyskać, być może w cls, pomyśl o sb-900.

no chyba że gdzieś znajdziesz pewną sb-800. wtedy masz moc i wszystkie topowe funkcje w małym pudełku.
    grim&evil
    treli-freli, mam mnóstwo megapikseli

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów