Close

Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456
Pokaż wyniki od 51 do 59 z 59

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pokora Zobacz posta
    jesli bym miał brać nowego ze sklepu to w tej cenie juz Sabinke kupie używaną.
    Za nowego Metza trzeba dać 700PLN a nawet i więcej (patrząc po sklepach internetowych).
    Tylko że 48 AF-1 to lampa nowsza, bogatsza w opcje, mocniejsza...
    W SB 600 nie masz ustawienia rozmiaru matrycy (FX/DX), mniejszy zoom, mniejsza moc, mniejszy zakres ruchu palnika, nie masz fotoceli... Poza tym, lampa nowa, to zawsze lampa nowa. Gwarancja, świeżutki, nieeksploatowany palnik. Nigdy nie wiesz, jak sprzętu używała osoba, która miała go przed Tobą..

Co do Nissina, do okazjonalnego pstrykania, zdjęc rodzinnych może być..
    Ale.. przesiądziesz się, zakładam, że na D90 lub wyżej, i z Nissinem nie wykorzystasz Auto FP, zdalnego wyzwalania w CLS (tylko w ograniczonym zakresie), lampy z wyświetlaczem szybciej i przyjemniej się obsługuje.
    Ślub zazwyczaj bierze się raz, jak wytłumaczysz ludziom, że zwaliłeś zdjęcia, bo sprzęt był za słaby ??

Jeśli sprzęt ma na siebie zarabiać, to nie może on być z najniższej możliwej półki.
    FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR

Domyślnie

No i chyba ten post mnie postawil do pionu. Po niedzieli jade do 100-licy odwiedzić FJ i inne sklepiki w poszukiwaniu nowego Metza. Co prawda to prawda nowe to zawsze nowe.

Dzieki wielkie
    Pozdrawiam

Oszczędny w słowach Awatar dominicus
    Miasto
    Warszawa/Brwinów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez coroner Zobacz posta
    Ślub zazwyczaj bierze się raz...
    Najlepiej wcale
    Co do lampy to się zgadzam.

Domyślnie

Mam takie pytanie.

Nie mam zbytniego doświadczenia z lampami. Ma ktoś może link (ktos dawał a nie znalazłem) do sposobu jak "ukryć" błysk lampy wbudowanej przy wyzwalaniu zewnętrznych tymże błyskiem?

Czy w "plenerze" 700 sprawdzi się dobrze ? Głównie chodzi mi o zdjęcia m.in wodospadów obok których są wnęki skalne, które chciałbym podoświetlać (docelowo moze nawet kilkoma lampami), a także fotografia sportu (deskorolka)

Mam nadzieje ze nie namieszałem. Poprostu ciężko mi wyobrazic sobie jaką moc ma lampa i do czego wystarczy
    Ostatnio edytowane przez KUBACZ ; 25-04-2011 o 23:15
    A7R II/ D90+18-55VR + Sigma 70-300+Tokina 28 mm 2.8 + pierścienie

Domyślnie

Osobiście wydaje mi się że jedna lampa sb-700 może być za mało do oświetlenia rewolucji na deskorolce (lub będzie musiała być używana z niemal pełną mocą błysku - w zależności jeszcze od warunków ale raczej nie użyjesz czasów rzędu 1/15)... widziałem kiedyś wywiad z fotografem który zawodowo robi takie zdjęcia to on używał 2-3 lamp sb-900 do oświetlenia sceny i to nie był jakiś duży obszar. A tak swoją drogą mam w planach zakup kolejnej sb-900 - to świetna lampa dająca duże możliwości fotografowi zawodowemu jak i pasjonatowi takiemu jak ja, który lubi się bawić fotografią

Co do ukrywania błysku to jest wiele technik, najczęściej stosowaną to jest odbicie od sufitu, ściany, a także użycie softboxów i parasolek daje fajne rezultaty. Można też równoważyć błysk ze światłem zastanym ale to trzeba już używać długich czasów 1/10 - 1/20... Do modelu sb-900 producent daje też filtry barwne aby skorygować kolor błysku lampy w zależności od oświetlenia i dodatkowo można dokupić inne filtry barwne (czerwone, zielone, niebieskie itp.) co pozwala na uzyskanie ciekawych efektów, mało tego sb-900 wykrywa typ użytego filtra (nie wiem czy modele niżej też posiadają taką funkcję ale jak chcemy się bawić myślę, że taka informacja może przesądzić o zakupie danego modelu).

Jeżeli się interesujesz zdjęciami wykonanymi przy pomocy lampy błyskowej lub kilku (strobing) to polecam Ci stronę http://photography.dustindiaz.com/ ten gość robi niesamowite fotki, dodatkowo ma też stronę na http://www.flickr.com/photos/38687875@N00/ i w dziale Strobist info's jest pokazane jak dane zdjęcie zostało zrobione... zawsze się można czegoś dowiedzieć/nauczyć
    D800 | D60 + Grip | N18-55VR | N70-300VR | N28/1.8 | N35/1.8 | N85/1.8 | N24-70/2.8 | SB-900 | + gadżety
    www.rafalwisniewski.com.pl

Domyślnie

Chętnie pobawiłbym się kilkoma lampami. Nie wiem jak to jest ale z tego co pamietam YN mozna wyzwalać sb700.

Kiedys trafilem na strone goscia co robi zdjęcia rollerskaterom. Większosc na 2 lampach ale były bardzo fajne przy 1 lampie co mnie zdziwiło.
    A7R II/ D90+18-55VR + Sigma 70-300+Tokina 28 mm 2.8 + pierścienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KUBACZ Zobacz posta
    Chętnie pobawiłbym się kilkoma lampami. Nie wiem jak to jest ale z tego co pamietam YN mozna wyzwalać sb700.
    Z korpusów d90/d80 masz wyzwalania CLS/AWL do lamp systemowych, można potestować bez wyzwalaczy.
    Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3

Domyślnie

"Ukrywanie" błysku - ustawiasz wbudowanego flasha w tryb cls i wybierasz moc "--"
    D200 MB-D200 D60 | 35 85 | SB-800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Błażej Zobacz posta
    "Ukrywanie" błysku - ustawiasz wbudowanego flasha w tryb cls i wybierasz moc "--"
    i masz przebłyski które wyzwalają lampy, a także wpływają na ekspozycję zdjęcia... już bym wolał użyć wyzwalacza radiowego rf-602/rf-603 (około 180 zł odbiornik i nadajnik) lub pocketwizarda który ma możliwość przenoszenia informacji ttl (ale to tylko wtedy jakbym miał za dużo pieniędzy lub mieszkał w USA bo to kosztuje około 1800zł - odbiornik i nadajnik).

p.s. jest jeszcze taki wynalazek jak pixel tr-331 (chyba to ten numer, nie jestem pewny bo piszę z pamięci), który przenosi ttl i kosztuje około 450zł nadajnik i odbiornik (z moim d60 + sb900 nie działało - lampa się wybudzała z uśpienia ale nie błyskała, natomiast to samo z d90+sb-700 działało bez zarzutu - wniosek: przed zakupem sprawdzić empirycznie)
    D800 | D60 + Grip | N18-55VR | N70-300VR | N28/1.8 | N35/1.8 | N85/1.8 | N24-70/2.8 | SB-900 | + gadżety
    www.rafalwisniewski.com.pl

Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456

Uprawnienia umieszczania postów