Close

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 59

Domyślnie

SB 900 wbrew pozorom nie jest aż tak bardzo nieporeczna, fakt - zapięta do D3k będzie dość mało komfortowa - tyle że z SB 600 będzie tak samo.
    Przed zakupem warto zadać sobie pytanie - co ta lampa ma robić i gdzie. 900 to kombajn z wachlarzem możliwości, 600 jest dość ograniczona.
    Gabarytami bym sie nie przejmował, wszystko jest do opanowania.

Wojtek
    D80, S17-70 f2,8-4,5; N 75-300; Panagor PMC 135 f2,8; Vivitar 300 f5,6 (Tokina)

Domyślnie

jak potrzebujesz mocy sb-900 to bierz ją i ewentualnie dokup gripa żeby lepiej się trzymało ten zestaw Z drugiej strony moc lamp takich jak 600 czy 700 przynajmniej mi w zupełności wystarczy.
    Nikon FX

Domyślnie

Grip tak jak mowiłem mam To więc problem nie bedzie. O sanki sie troche martwilem ale uspokoiliscie mnie. Pewnie padnie na 900 bo nie chce mi sie kupować 2 raz jak sie okaże że coś nie starcza. Obawiam sie własnie ze w ten sposób zakupilem statyw :P
    A7R II/ D90+18-55VR + Sigma 70-300+Tokina 28 mm 2.8 + pierścienie

Domyślnie

Generalnie od siebie mogę dodać że naprawdę moc sb600 czy 700 w zupełności wystarcza - przynajmniej mi i chyba tylko do celów testowych błyskałem z pełną mocą
    Nikon FX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marciing Zobacz posta
    Generalnie od siebie mogę dodać że naprawdę moc sb600 czy 700 w zupełności wystarcza - przynajmniej mi i chyba tylko do celów testowych błyskałem z pełną mocą
    Jeżeli Tobie wystarczy to myślę że dla mnie będzie aż za dużo tej mocy. Nadal myślę o SB700 - SB600 tańsza ale SB700 nowsza.
    Czy posiadasz obie te lampy ? co możesz napisać o różnicach między nimi
    D7100; kilka słoików N, T, S i reflektor SB;

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KUBACZ Zobacz posta
    Dodam jeszcze ze nie przekreślam Metzów (w tej cenie wszystkie są możliwe) ale jednak trzymałbym się systemu.
    Z tym, że to Nikon wsławił lekko koloryzowanymi danymi o sile błysku (testy w niemieckim czasopiśmie).

Dla mnie w lampach, akurat Metz to 'firmowe', robią od kilkudziesięciu lat i sprzęt naprawdę pro.
    (Właśnie przyszła mi używka Metza, to jestem "zakochany", wybaczcie).
    Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3

Domyślnie

Mam 48 af-1, znajomi mają systemowe sb-600, a drugi sb-900 i co prawda nie nikonowe, a do Canona 580 EXII, jeszcze inny 430 exII, dodatkowo od Pentaxa kumpel też ma 48 af-1 - w porównaniu do niższych modeli- według mnie i nie tylko- wszyscy w sześciu stwierdziliśmy, że do tysiaka najlepsiejsze są Metz'e z kompletem eneloopów i ładowarką, zamiast systemowych 430 exII czy SB-600.

Na pewno Sb-900 czy Canon'owa 580 exII, a i pewnie Metz 58 af1/2, są lepsze- zależy tylko od Twoich potrzeb, możliwości finansowych- itp- skąd wiesz... może w przyszłości będziesz chciał następną lampkę?
    Ja na pierwszy ogień wybrałem 48 AF-1 i tak jak wielu innych jestem bardzo zadowolony.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rdcom Zobacz posta
    Jeżeli Tobie wystarczy to myślę że dla mnie będzie aż za dużo tej mocy. Nadal myślę o SB700 - SB600 tańsza ale SB700 nowsza.
    Czy posiadasz obie te lampy ? co możesz napisać o różnicach między nimi
    Niby sb-700 jest ciut słabsza ale nie zauważyłem tego Sb-600 ma lepsze etui - i na tym przewaga sb-600 nad 700 się kończy

A teraz przewaga sb-700 nad sb-600:

-tryb master
    -lepsze wyposażenie (filtry korekcyjne, rozpraszacz)
    -wbudowany odbłyśnik
    -lepsza gospodarka światłem (zoom 120mm w sb-700 vs 85mm w sb-600)
    -krótszy czas ładowania (przynajmniej takie odnoszę wrażenie)
    -możliwość skierowania palnika o 7 stopni w dół
    -obrót palnika o 180 stopni w lewo i prawo vs 180 w lewo i 90 w prawo w sb-600
    -ergonomia
    -i jeszcze raz ergonomia
    Nikon FX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KUBACZ Zobacz posta
    50 ale 1,8 też prędzej czy później będzie moja (AF nie jest dla mnie wazny),
    no Panie jęśli myślisz że ostrzenie i trafność tego będzie takie jak przy MF na kicie to srodze się możesz zawieść

Oszczędny w słowach Awatar dominicus
    Miasto
    Warszawa/Brwinów

Domyślnie

Ja zdecydowałem sie na Metz 50 AF-1 (48 po liftingu). To mój pierwszy błyskograt więc nie mam porównania. Patrzac jednak na panel kontrolny SB-700 i mozliwość pracy w trybie master warto sie nad nia zastanowić.

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów