mam już moduły tylko nie mam kiedy polutować, qcze...
może jeszcze zdążę teraz... hmm
Szukaj
mam już moduły tylko nie mam kiedy polutować, qcze...
może jeszcze zdążę teraz... hmm
TymancjO /Tomasz Tomanek/
głównie |D800|D700|80-200/2.8|85/1.8|17-35/2.8|"...to jest moja wina, i moge ja zwalić na kogo chcę!" Homer Simpson
Ostatnio edytowane przez Art Erie ; 19-05-2010 o 20:53
wlasnie nieco rozlozylem...
...lutuje rev02
głównie |D800|D700|80-200/2.8|85/1.8|17-35/2.8|"...to jest moja wina, i moge ja zwalić na kogo chcę!" Homer Simpson
Po sprawdzeniu, będzie pewne na 200%
Po kolei:
Rozmieszczenie elementów na płytce nadajnika:
Druk:
Wymiary płytki 38mm x 45,5mm (optymalizowane pod obudowę Phottix, normalnie można odciąć górną część)
Płytka nadajnika Phottix 37mm x 43mm (bez uwzględnienia skosów).
Polutowane,
Połowiczny sukces.
Nadajnik działa ok przy współpracy z płytką odbiornika z phottixa. Mam wrażenie, że jest lepszy zasięg.
Odbiornik jest diabelnie czuły i co chwile odpala diodę ir.
Udało mi się wyzwalac nim lampę w trybie SU04 za pomocą lampy i pilota TV, ale CLS nie poszło. Pewnie za dużo zbędnych sygnałów z szumu.
Trzeba by przemyśleć obwód anteny, teraz był to kawałek drutu. Ale to już nie dzisiaj.
Pozdrawiam,
Tomek
Lampa w "normalnym" trybie będzie błyskać przy każdym impulsie i jest to normalne bo każdy dowolny sygnał powoduje zwarcie styków ( nie kodujemy sygnału).
W CLS będzie OK, bo żaden pilot TV ani inne żródło zakłóceń nie jest w stanie wygenerować poprawnego kodu CLS, a tylko taki sygnał jest w stanie lampę wyzwolić.
Poprawność sekwencji jest kontrolowana przez procesor lampy dokładnie w taki sam sposób jak podczas komunikacji "fabrycznej" za pośrednictwem IR.
Antena to nie problem, sa dostępne gotowe anteny SMD w cenie 3-6zł, więc nie widzę sensu wykonania anteny pętlowej, czy obliczania długości drutu, a następnie jego strojenia.
Jadą do mnie pozostałe elementy układu, laminat i antena zewnętrzan do nadajnika. Anteny wewnętrzne SMD już mam
Co do zasięgu, to sadzę że nie będzie niższy niż 1-2km, więc zestaw powinien działac nawet wewnątrz stacji transformatorowej.
EDIT
Tomek kupiłes nadajnik na 868MHz? Bo jeśli tak, to bardzo żle świadczy o odbiorniku Phottix (433MHz), który powinien być głuchy na tą czestotliwość; choć może odległość była niewielka, a sygnał z nadajnika potężny...
Ostatnio edytowane przez Art Erie ; 20-05-2010 o 00:09
nie ja eksperymentuje na 433MHz
Widzisz ale jak jest dużo szumu to coś mi ten cls nie bangla.
Kwoli ścisłości.
To że w SU04 błyska reagując na "byle co" to ja wiem i dzięki Bogu, że tak jest bo zyskujemy prostą metodę na testowanie poprawności działania mostu radiowego. I to waśnie robiłem, nadajnik i odbiornik na podzespołach Telecontroli testowanie wyzwolenia lampy radiowo rtCLS'em w trybie SU04 np za pomocą pilota TV. To działa i ten test miał na celu tylko sprawdzenie czy nadajnik i odbiornik "widzą się", a właściwie powinienem napisać, że "czują".
Teraz CLS - to oczywiście też testowałem. Mam dokładnie takie samo założenie jak Ty, że procesor w lampie sam sobie rozpoznaje sekwencję CLS i odrzuca błyski będące szumem. I to działa w konfiguracjach:
- Nadajnik Phottix'owy - odbiornik Phottix'owy
- Nadajnik Telecontroli - odbiornik Phottix'owy
Nie działa niestety (na teraz) w konfiguracji
- Nadajnik Telecontroli - odbiornik Telecontroli
Z tego co udało mi się bez oscyloskopu sprawdzić (np wykorzystując aparat w telefonie do obserwowania diody nadawczej IR) to odbiornik Telecontroli w konfiguracji jaką zrobiłem jest bardzo czuły na wszelakie zakłócenia i daje dodatkowe sygnały podczas transmisji, nieszczęśliwie akurat w taki sposób, że procesory CLS sobie z tym nie radzą.
Zakładam, że problem ten rozwiąże zmiana obwodu anteny. Ta [antena] w odbiorniku z Phottix'a ma inną konfigurację (pętla LR) niż w mojej rtCLS'rev02. Musze to przetestować wykorzystując np antenę smd o której pisałeś wcześniej, tylko nie wiem na ile wpłynie ona na "selektywność" naszego odbiornika. Ogólnie chodzi o to aby odczulić nieco odbiornik na sygnały inne niż czyste 433MHz. Sprawdzę dopiero jak zamówię.
Czekam na Twoje rezultaty z modułami 868MHz, choć spodziewam się podobnych właściwości jak moduły 433MHz w końcu różnią się jedynie podnośną.
Dla mnie teraz mamy do pokonania 2 główne kroki:
1) Odbiornik, zwiększenie "selektywności" reagowania na sygnały - prawdopodobnie do rozwiązania obwodem antenowym.
2) Czujnik nadajnika (dioda IR) i kwestia odległości od palnika lampy sterującej. Moje eksperymenty z osłanianiem czujki nie dały jak na razie w pełni zadowalających rezultatów. Zastanawiam się czy problemem prócz nasycania złącza fotodiody nie jest też wpływ elektromagnetycznego siania palnika lampy na obwód nadajnika (gdy znajduje się on nazbyt blisko).
To właściwie tyle dla podsumowania rev02 mojego prototypu.
Spotkaliśmy kilka nowych przeszkód, ale nic nie do przeskoczenia, jak myślę.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek, przecież zantena nie obniży czułości odbiornika a wręcz przeciwnie podniesie jego czułość. Te anteny SMD mają chyba coś około 0,5dBi zysku, a zewnętrzne "patyki" 2-3dBi.
Zastanawiam się skąd biorą się te zakłócenia na 433MHz u Ciebie, może to odbita od ścian pomieszczenia tak ogłupia CLS?
Dobrze by było zobaczyć to na oscyloskopie, jeśli w odbiornik wchodzi jakaś inna częstotliwość, to trzeba będzie to filtrować.
Z tego co mam napisane w charakterystyce (pdf.) odbiornika wynika że dla napięcia zasilania 5V:
- Minimalny poziom wyjścia sygnału = 0,8V
-Maksymalny poziom sygnału = 4V ( napięcie zasilania -1V )
Może więc wystarczy tak jak pisałem wcześniej dobra antena na nadajniku (zamówiłem 2dBi) i pe-erka na wyjściu odbiornika?
Mała rezystancja na wyjściu sygnału powinna załatwić sprawę.
W jaki sposób próbowałeś osłonić diodę odbiorczą IR przed nadmiernym oświetleniem ? Jakiego materiału użyłeś?
Skontaktuj się z nami