Close

Strona 38 z 51 PierwszyPierwszy ... 28363738394048 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 371 do 380 z 502

Wątek: Radiowy CLS

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Art Erie Zobacz posta
    Tomek, przecież zantena nie obniży czułości odbiornika a wręcz przeciwnie podniesie jego czułość. Te anteny SMD mają chyba coś około 0,5dBi zysku, a zewnętrzne "patyki" 2-3dBi.
    Zastanawiam się skąd biorą się te zakłócenia na 433MHz u Ciebie, może to odbita od ścian pomieszczenia tak ogłupia CLS?
    Dobrze by było zobaczyć to na oscyloskopie, jeśli w odbiornik wchodzi jakaś inna częstotliwość, to trzeba będzie to filtrować.
    Z tego co mam napisane w charakterystyce (pdf.) odbiornika wynika że dla napięcia zasilania 5V:

- Minimalny poziom wyjścia sygnału = 0,8V
    -Maksymalny poziom sygnału = 4V ( napięcie zasilania -1V )

Może więc wystarczy tak jak pisałem wcześniej dobra antena na nadajniku (zamówiłem 2dBi) i pe-erka na wyjściu odbiornika?
    Mała rezystancja na wyjściu sygnału powinna załatwić sprawę.

W jaki sposób próbowałeś osłonić diodę odbiorczą IR przed nadmiernym oświetleniem ? Jakiego materiału użyłeś?
    Właśnie cichaczem w pracy się douczam nieco o antenach. Dlaczego myślę że problem spowodowany jest antena w odbiorniku, ano dlatego, że phottixowe rozwiązanie działa ok. Spróbuję zmodyfikować obwód anteny odbiornika, ale nie wiem czy dam rade dzisiaj.

Docelowo jak wszystko klapnie to i tak będę chciał zbudować zestaw na 868MHz.

Nie zakumałem - "pe-erka" ?

Co do osłaniania diody ir, to stosowałem polikarbonat "mleczny" i zwykły papier (ileś tam warstw).
    Pozdrawiam,
    Tomek
    TymancjO /Tomasz Tomanek/
    głównie |D800|D700|80-200/2.8|85/1.8|17-35/2.8|
    "...to jest moja wina, i moge ja zwalić na kogo chcę!" Homer Simpson

Domyślnie

Czytam od początku, nie rozumiem 9/10, ale jak to zadziała biore i proponuje skierować wniosek o nadania wzoru przemysłowego, patent podejrzewam że już na to jest
    Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
    Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
    Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć

Domyślnie

Witam,

Tymancjo, czy mógłbyś napisać, na jakim układzie jest zrobiony ten odbiornik Telecontroli ??

Pozdrawiam, Quadman
    Jakieś puszki i słoiki, a fotki takie sobie....

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tymancjo Zobacz posta
    Właśnie cichaczem w pracy się douczam nieco o antenach. Dlaczego myślę że problem spowodowany jest antena w odbiorniku, ano dlatego, że phottixowe rozwiązanie działa ok. Spróbuję zmodyfikować obwód anteny odbiornika, ale nie wiem czy dam rade dzisiaj.

Docelowo jak wszystko klapnie to i tak będę chciał zbudować zestaw na 868MHz.

Nie zakumałem - "pe-erka" ?

Co do osłaniania diody ir, to stosowałem polikarbonat "mleczny" i zwykły papier (ileś tam warstw).
    Pozdrawiam,
    Tomek
    O antenach trochę jeszcze pamiętam z czasów CB i jest tak, że antena to najważniejszy element odbiornika/nadajnika. W przypadku odbiornika ( bo tym się zajmujemy) ważna jest jego czułość, i im większa tym lepiej. Często jest tak, że czułość odbiornika ( dobrego odbiornika ) jest wyższa niż poziom szumów na danej częstotliwości (!), mimo to jest to ważne ze względu na dynamikę sygnału.
    Co do anteny, to jest to „wzmacniacz sygnału radiowego”. Nie będę się zagłębiał w temat, bo to temat na doktorat, a nawet dużo dużo więcej...
    Dla nas wystarczy info, że antena = wzmacniacz sygnału radiowego. Antena przy odpowiedniej budowie ( stosunek długości elektrycznej anteny do długości fali radiowej) wpada w rezonans i fale radiowe zamieniane są na prąd elektryczny. Jak już napisałem wcześniej ważna jest budowa anteny i tu możemy wyróżnić wiele typów anten (co w tej chwili nie jest istotne dla nas ), ale to co nas interesuje to zysk anteny ( czyli jej wzmocnienie ).
    Zysk anteny podawany jest w dB, a dokładniej w dBi lub dBd ( odpowiednio podany w stosunku do anteny izomerycznej i w stosunku do dipola ).
    Większość szanujących się firm podaje zysk w dBi – czyli w stosunku do anteny izomerycznej ( antena izomeryczna nie istnieje w rzeczywistości, jest to antena wyliczona teoretycznie ).

Teorii już chyba wystarczy, więc zajmijmy się naszymi antenami. Anteny SMD mają około 0,5 dBi zysku, natomiast „patyk” 5cm długości, który akurat przyniósł mi listonosz ma 2dBi zysku ( wygląda świetnie, +10 do lansu ), z kolei antena 10cm ma 3dBi ( podobna do tej stosowanej w kartach WiFi ).
    Jeśli antenę 2dBi zastosujemy przy nadajniku, zwiększymy moc sygnału nadajnika (jego zasięg), analogicznie antenę SMD 0,5dBi chcę zastosować przy odbiorniku i tutaj zwiększymy czułość odbiornika.
    Dzięki czemu nasz odbiornik będzie zbierał jeszcze więcej szumów
    Jednak kierując się zasadą, „że im wyższa czułość tym lepiej” - postępujemy prawidłowo
    Teraz na wyjściu sygnału z odbiornika musimy zastosować RF-gain czyli regulację sygnału wyjściowego z odbiornika. Myślę, że w naszym przypadku wystarczy pe-erka – czyli potencjometr montażowy, którym wstępnie możemy określić właściwą rezystancję ( póżniej można wlutować rezystor na stałe). Można też zastosować SQ (squelch) – czyli blokadę, ale nie wiem jak to jest zbudowane od strony elektronicznej).

EDIT

Osłonę diody zrobiłem z czarnej blachy ( puszka po zupie chmielowej ), zobaczymy jak będzie działać
    Ostatnio edytowane przez Art Erie ; 20-05-2010 o 13:16

Domyślnie

widze ze coraz wiecej elementow musi posiadac ten uklad... obysmy nie skonczyli na tym, ze nadajnik bedzie wielkosci pudelka po butach a odbiornik bedzie jezdzil na kipie od stara...

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez R Zobacz posta
    widze ze coraz wiecej elementow musi posiadac ten uklad... obysmy nie skonczyli na tym, ze nadajnik bedzie wielkosci pudelka po butach a odbiornik bedzie jezdzil na kipie od stara...
    Będzie prostszy i mniejszy od od zwykłego wyzwalacza radiowego

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez QuadMan Zobacz posta
    Witam,

Tymancjo, czy mógłbyś napisać, na jakim układzie jest zrobiony ten odbiornik Telecontroli ??

Pozdrawiam, Quadman
    To czysty tor radiowy jest,
    odbiornik:
    http://sensu.pl/download/rr6.pdf

Nie wiem co tam na nim jest dokładnie. W każdym razie nie mamy do czynienia z żadnym kodowaniem.

Cytat Zamieszczone przez Art Erie Zobacz posta
    O antenach trochę jeszcze pamiętam z czasów CB i jest tak, że antena to najważniejszy element odbiornika/nadajnika. W przypadku odbiornika ( bo tym się zajmujemy) ważna jest jego czułość, i im większa tym lepiej. Często jest tak, że czułość odbiornika ( dobrego odbiornika ) jest wyższa niż poziom szumów na danej częstotliwości (!), mimo to jest to ważne ze względu na dynamikę sygnału.
    Co do anteny, to jest to „wzmacniacz sygnału radiowego”. Nie będę się zagłębiał w temat, bo to temat na doktorat, a nawet dużo dużo więcej...
    [cut]

Teorii już chyba wystarczy, więc zajmijmy się naszymi antenami. Anteny SMD mają około 0,5 dBi zysku, natomiast „patyk” 5cm długości, który akurat przyniósł mi listonosz ma 2dBi zysku ( wygląda świetnie, +10 do lansu ), z kolei antena 10cm ma 3dBi ( podobna do tej stosowanej w kartach WiFi ).
    Jeśli antenę 2dBi zastosujemy przy nadajniku, zwiększymy moc sygnału nadajnika (jego zasięg), analogicznie antenę SMD 0,5dBi chcę zastosować przy odbiorniku i tutaj zwiększymy czułość odbiornika.
    Dzięki czemu nasz odbiornik będzie zbierał jeszcze więcej szumów
    Jednak kierując się zasadą, „że im wyższa czułość tym lepiej” - postępujemy prawidłowo
    Teraz na wyjściu sygnału z odbiornika musimy zastosować RF-gain czyli regulację sygnału wyjściowego z odbiornika. Myślę, że w naszym przypadku wystarczy pe-erka – czyli potencjometr montażowy, którym wstępnie możemy określić właściwą rezystancję ( póżniej można wlutować rezystor na stałe). Można też zastosować SQ (squelch) – czyli blokadę, ale nie wiem jak to jest zbudowane od strony elektronicznej).

EDIT

Osłonę diody zrobiłem z czarnej blachy ( puszka po zupie chmielowej ), zobaczymy jak będzie działać
    Nie, no spoko, tyle o antenach to ja wiem, chodziło mi raczej o szczegółowe informacje dopasowanie falowe do obwodów wyjściowych nadajnika i takie tam. Ale to już chyba doczytałem.

Co do regulacji napięcia na wyjściu (potencjometr) to nie bardzo łapie idee, w sensie co by to miało dać. W końcu nasze odbiorniki wystawiają na wyjście sygnał cyfrowy - "jest albo ni ma", chyba że coś źle interpretuję?

Cytat Zamieszczone przez R Zobacz posta
    Nie bój nic. W sumie to ilość elementów względem początkowego ideowego schematu nawet jeszcze spadła.

Pozdrawiam,
    Tomek
    TymancjO /Tomasz Tomanek/
    głównie |D800|D700|80-200/2.8|85/1.8|17-35/2.8|
    "...to jest moja wina, i moge ja zwalić na kogo chcę!" Homer Simpson

Domyślnie

ja nie boje... ja czekam na final...

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

[...]Co do regulacji napięcia na wyjściu (potencjometr) to nie bardzo łapie idee, w sensie co by to miało dać. W końcu nasze odbiorniki wystawiają na wyjście sygnał cyfrowy - "jest albo ni ma", chyba że coś źle interpretuję? [...
    Ten sygnał to określone napięcie w przypadku mojego odbiornika 0,8-4V.

EDIT

Jak będziesz chciał zrobić antenę, to i tak trzeba będzie ją stroić; czyli skrócić o około 5% w stosunku do tego co wyjdzie z obliczeń (różnica pomiędzy próżnią i powietrzem).
    Ostatnio edytowane przez Art Erie ; 20-05-2010 o 13:38

Domyślnie

Witam,

To czysty tor radiowy jest,
    odbiornik:
    http://sensu.pl/download/rr6.pdf

Nie wiem co tam na nim jest dokładnie. W każdym razie nie mamy do czynienia z żadnym kodowaniem.
    Ok, dzięki, wiem że mnie ma tam żadnego kodowania . A może mógłbyś odczytać, co to za scalak ten SO8 ? Albo zrobić fotkę, ale taką makro tego odbiornika, bo w PDF-ie jest taka fotka, że nie da się tego doczytać .

Pozdrawiam, QuadMan
    Jakieś puszki i słoiki, a fotki takie sobie....

Strona 38 z 51 PierwszyPierwszy ... 28363738394048 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów