Close

Strona 24 z 51 PierwszyPierwszy ... 14222324252634 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 502

Wątek: Radiowy CLS

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tymancjo Zobacz posta
    [...]Teraz technicznie, w phottixie wysterowując tranzystor Q2 będę mógł "nadawać" radiowo.
    Tak mi się wydaje, można w ten sposób wysłać sygnał 0 lub 1.

A jak to wygląda w odbiorniku ? Sygnał 0 lub 1 (jest transmisja / nie ma) mogę brać z wyjścia RF-D płytki modułu odbiornika ?
    Próbowałem z wyjścia RF-D w odbiorniku wysterować bezpośrednio Q1 z pominięciem U1.
    Jednak nie udało mi się Jeśli masz oscyloskop możesz sprawdzić poziomy na wyjściu RF-D, to dużo wyjaśni.
    Ostatnio edytowane przez Art Erie ; 13-05-2010 o 13:24

Domyślnie

Sprawdzę,
    na razie się wkręciłem i tez zamówiłem se nadajnik i odbiornik
    tym się jeszcze nie bawiłem
    TymancjO /Tomasz Tomanek/
    głównie |D800|D700|80-200/2.8|85/1.8|17-35/2.8|
    "...to jest moja wina, i moge ja zwalić na kogo chcę!" Homer Simpson

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Przecież napisałeś, że już masz Phottix;a Zamówiłeś jeszcze Telecontrolli ?

Domyślnie

No ... jak się bawić to się bawić

Phottixa zostawie będzie do studia (hhehhe mam już chyba 4 rodzaje wyzwalaczy )

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Z Telecontrolli będzie prościej, bo jest dokumentacja no i masz wiedzę w temacie

Domyślnie

Zatem, koncepcje mam taką:

jak ktoś widzi poważniejsze błędy pisać śmiało

ide spróbować przemierzyć phottixa

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Układ po stronie RX zakończyć za tranzystorem, połączyć z diodą IR w SB 800, dołożyć jeszcze stabilizację zasilania z Sabinowych aku i zamkąć wszystko w jej obudowie

Domyślnie

IMO koncepcja jest słuszna.
    Mam pewne wątpliwości co do "stopnia wejściowego", który jest tak naprawdę wtórnikiem napieciowym. Pytanie, czy prąd diody "wyda" dostatecznie wysterować tranzystor... Ale to kosmetyka.
    BTW, można by pokusić się o użycie zintegrowanych odbiorników do sterowania podczerwienią, jako odbiornika impulsów świetlnych.
    Trzymam kciuki za wynik eksperymentu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marcin_gda Zobacz posta
    IMO koncepcja jest słuszna.
    Mam pewne wątpliwości co do "stopnia wejściowego", który jest tak naprawdę wtórnikiem napieciowym. Pytanie, czy prąd diody "wyda" dostatecznie wysterować tranzystor... Ale to kosmetyka.
    BTW, można by pokusić się o użycie zintegrowanych odbiorników do sterowania podczerwienią, jako odbiornika impulsów świetlnych.
    Trzymam kciuki za wynik eksperymentu
    Tu akurat nie ma strachu, obwód taki jak na rysunku z dioda bd104 już mamy zrobiony i działa cacy na razie "po kablu"

Teraz Phottix, przemierzyłem sobie co jest na wyjściu radia w odbiorniku (punkt B) względem tego co wysterowuje tranzystor Q2 w nadajniku (punkt A)

Nadajnik

Odbiornik

Wyniki - zrzut ekranu oscyloskopu. Niebieski-nadajnik, żółty-odbiornik

Mierzyłem to kilka razy (to czyli sam tor radiowy) i wyniki sa powtarzalne.
    Wyjście odbiornika odwzorowuje nadajnikowe wejście, stany jakie na nim zmierzyłem to ~0V jako stan niski i ~3V stan wysoki (przy zasilaniu 2xAAA = 3,2V).
    czas opóźnienia jaki wnosi transmisja radiowa (na krótkim dystansie - takie miałem sondy do oscyloskopu) to średnio td = 9,5us.
    Nie obserwowałem żadnych przypadkowych impulsów na wyjściu radiowego odbiornika. Jedyne "1" jakie się pojawiały to te wywołane nadajnikiem.

Inaczej mówiąc, wygląda to obiecująco

Pozdrawiam,
    Tomek
    Ostatnio edytowane przez tymancjo ; 13-05-2010 o 18:02

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Tu akurat nie ma strachu, obwód taki jak na rysunku z dioda bd104 już mamy zrobiony i działa cacy na razie "po kablu"

Teraz Phottix, przemierzyłem sobie co jest na wyjściu radia w odbiorniku (punkt B) względem tego co wysterowuje tranzystor Q2 w nadajniku (punkt A)

Nadajnik

Odbiornik

Wyniki - zrzut ekranu oscyloskopu. Niebieski-nadajnik, żółty-odbiornik

Mierzyłem to kilka razy (to czyli sam tor radiowy) i wyniki sa powtarzalne.
    Wyjście odbiornika odwzorowuje nadajnikowe wejście, stany jakie na nim zmierzyłem to ~0V jako stan niski i ~3V stan wysoki (przy zasilaniu 2xAAA = 3,2V).
    czas opóźnienia jaki wnosi transmisja radiowa (na krótkim dystansie - takie miałem sondy do oscyloskopu) to średnio td = 9,5us.
    Nie obserwowałem żadnych przypadkowych impulsów na wyjściu radiowego odbiornika. Jedyne "1" jakie się pojawiały to te wywołane nadajnikiem.[...]
    Hmm, wprawdzie z urządzeń pomiarowych do monitorowania sygnału na RF-D miałem tylko młotek ale nie wiem dlaczego 3V nie wysterowało mi tranzystora Q1 w odbiorniku ?
    A może wysterowało, ale nie udało mi się tego zarejestrować moim "pajączkiem" współpracującym z Audacity?
    Tak czy owak Twoje wyniki sa bardzo zachęcające Nie podoba mi się jedynie opóżnienie na poziomie 9,5us, ale podejrzewam, że jest ono spowodowane koderem w nadajniku, bo chyba go nie wylutowałeś?

Strona 24 z 51 PierwszyPierwszy ... 14222324252634 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów