Close

Strona 14 z 51 PierwszyPierwszy ... 4121314151624 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 502

Wątek: Radiowy CLS

Domyślnie

Tylko, że T3 musi być praktycznie dość bliskie 0. Jeśli przyjmiemy, że synchronizacja zazwyczaj jest robiona dla 1/200", to oznacza, że cały cykl otwierania migawki, naświetlania błyskiem i zamykania migawki trwa tylko 5ms. Trzeba by było poszukać i przeanalizować specyfikacje pracy migawek, ale można założyć, że z tego czasu, dla błysku pozostaje nie więcej niż 1ms (czas błysku SB-800 z pełną mocą to 950 mikrosekund), a na twój czas T3 praktycznie nie ma już miejsca. To dla pełnej mocy SB-800. Dla mniejszych mocy jest lepiej, ale przecież nie chodzi nam o pracę w manualu i nie do końca mamy wpływ na te czasy. Myślę, że należy szacować dopuszczalne opóźnienie (czas T3) na kilka-kilkadziesiąt mikrosekund.
    Jacek

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Z punktu widzenia sekwencji błysków CLS, opóznienie czasowe nie ma żadnego znaczenia, gdyz poszczególne sygnały sa wysłane z jednakowym opóznieniem.
    W tym przypadku nie ma znaczenia, czy sygnały sa wysłane z prędkościa światła, czy tez "listem poleconym".
    Opóznienie T3 ważne jest jedynie dla czasu synchronizacji błysku, a tu nie powinno być rozczarowań i układ powinien synchronizowac do 1/200s.

Domyślnie

A wiesz, co wyznacza moment błysku w CLS? Nie wiesz, bo nie znasz całej specyfikacji.

Tak, czy inaczej masz maksymalnie kilkadziesiąt mikrosekund na całą zabawę z kodowaniem i dekodowaniem sygnalów, żeby to miało jakikolwiek sens.
    Jacek

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    A wiesz, co wyznacza moment błysku w CLS? Nie wiesz, bo nie znasz całej specyfikacji.

Tak, czy inaczej masz maksymalnie kilkadziesiąt mikrosekund na całą zabawę z kodowaniem i dekodowaniem sygnalów, żeby to miało jakikolwiek sens.
    Ale to nie ma znaczenia. jeśli nagram sekwencję CLS na pena i wyslę Ci go pocztą, to otrzymasz dokładnie to samo co nagrałem . Wszystkie czasy trwania sygnałów i odstępy pomiędzy nimi będa zachowane.
    Jeśli wyślę ten sam sygnał za pomocą Phottix'a (który synchronizuje do 1/200s), opóznienie całej paczki otrzymanej przez lampę wyniesie 5ms.

EDIT

Sorki Każdy sygnał będzie opózniony o 5ms

Domyślnie

Czyli lampa błyśnie zbyt późno - już podczas zamykania migawki, albo po jej zamknięciu.
    Wiem, że bardzo chcesz, ale pewnych spraw nie przeskoczysz.
    Jacek

Domyślnie

Witam,

Cytat Zamieszczone przez Art Erie

Cała droga od wygenerowania sygnału przez stopkę aparatu, poprzez czas potrzebny na reakcję nadajnika, wygenerowanie i wysłanie sygnału radiowego, następnie odebranie sygnału przez moduł radiowy i przetworzenie go na sygnał elektryczny na końcu układu ( transpotorze ) trwa stosunkowo długo. Na tyle długo, że zakładasz iż ten czas na tyle opóżni działanie lamp slave, iż nie będą mogły one pracować prawidłowo ( o ile wyciągnąłem prawidłowe wnioski z tego co napisałeś ).
    Z grubsza o to właśnie chodzi.

Jednocześnie podczas oględzin odbiornika Phottix moja uwagę zwrócił kondensator C2, prawdopodobnie może on być odpowiedzialny za wydłużenie czasu trwania impulsu.
    Czy usunięcie tego kondensatora skróci czas trwania impulsu pojawiającego się na transoptorze?
    Ten kondensator nie ma tu żadnego znaczenia. Opóźnienie wprowadzają koder/dekoder. Wyobraź sobie, że w nadajniku krótki - kilkunastomikrosekundowy impuls jest zamieniany na ciąg impulsów, które trwają ok milisekundy.
    Odbiornik też musi najpierw zamienić ten ciąg impulsów na ten pojedyńczy impuls. Aby to zrobić, musi najpierw odebrać ten ciąg impulsów, bo inaczej ich nie zdekoduje.

I druga kwestia

Odrzućmy w tej chwili konieczność zastosowania wszelkich dodatkowych mikroprocesorów dekodujących CLS, a nawet układ zasilający diodę IR po stronie odbiornika.

Jedyna modyfikacja, to podłączenie fotodiody do nadajnika Phottix ( po oświetleniu zwiera styki i inicjuje sygnał).

Po drugiej stronie ( w odbiorniku) poprzez usunięcie kondensatora C2 skracamy sygnał do pojedynczego piku.
    .

Tym kondensatorem niczego nie skrócisz w znaczący sposób. Patrz wyżej.

Następnie styki wyjścia transoptora łączymy bezpośrednio z układem lampy SB 800, w ten sposób by sygnał z transoptora mostkował diodę odbiorczą IR w lampie.
    W ten sposób każdy pojedynczy sygnał radiowy ( cyfrowa 1-ka ) odebrany przez odbiornik, będzie przez lampę interpretowany jako sygnał z diody. Całą kwestię „czytania” sygnałów, oddzielenia szumów itp. Pozostawiam procesorowi w lampie ( do tego został odpowiednio zaprogramowany).
    .

Ale tam ( na wyjściu tego transoptora już nie ma szumów, bo dekoder je "odfiltruje". Gdyby były, to taki Photix nie nadawał by się do wyzwalania lamp bezprzewodowych , one by stale się wyzwalały . Mówie tu o pierwotnym zastosowaniu tego wynalazku. Przeczytaj jeszcze raz, co napisałem powyżej w tym poście - to o to kodowanie / dekodowanie chodzi.

Cytat Zamieszczone przez JK
    ...W przypadku CLS problemem jest to, że nie ma miejsca na takie "opóźnienia" sygnału, bo lampy muszą błysnąć w dokładnie wyznaczonym momencie (otwarcie migawki), a nie trochę później.
    Tak źle na szczęście nie jest, pomiędzy poszczególnymi komendami CLS jest sporo czasu ( kilkanaście ms, a poszczególne komendy trwają nie dłużej niż ok 2ms ), weź pod uwagę że uC lamp zdalnych też muszą je zinterpretować. Jedynie dwa rodzaje "komend" :

1. Uruchom przedbłyski pomiarowe : impuls ok 20 us i drugi taki sam po upływie 150 us.
    2. Uruchom właściwy błysk ( wszystkie lampy ) - to pojedyńczy impuls ok 20us.

Impuls wyzwalający wszystkie lampy ( ten z punktu 2 powyżej ) pojawia się co najmniej kilkanaście ms po ostatniej komendzie "nastawa" dla ostatniej grupy lamp.

Cytat Zamieszczone przez JK
    Jak ktoś już tu napisał, jedynym rozsądnym ratunkiem jest szybki mikrokontroler, który wprowadzi odpowiednie korekty czasowe, zlikwiduje te drobne opóźnienia i odszumi sygnały. No, ale do tego trzeba mieć pełną oryginalną specyfikację CLS lub ją jakoś odtworzyć, choć to również nie gwarantuje pełnego sukcesu, bo zwyczajnie może nie być czasu na te wszystkie operacje.
    ClS jest na szczęście w miarę prosty do złamania, wierz mi, udało mi się zrobić parę o wiele bardziej skomplikowanych rzeczy. Co do zależności czasowych, patrz wyżej, da się. GrzesiekN się nie odzywa, więc z ciekawości obejrzałem to i owo.

Rzeczywistym problemem jest radio jako takie i fakt, że komendy CLS mają nagłówki dotyczące kanału " nie pasujące " do ramki transmisji - pozostałe impulsy są odległe od siebie o 150us - jeśli jest, to umowna jedynka, jeśli go nie ma, to umowne zero.
    Te "niepasujące" impulsy wymagają niestety o wiele większej szybkości transmisji.... Wiesz, teraz właśnie sobie uprzytomniłem, że przecież te nagłówki dotyczące numeru kanału mogę odfiltrować w odbiorniku, w nadajniku je wygeneruję ponownie .

Pozdrawiam, QuadMan
    Jakieś puszki i słoiki, a fotki takie sobie....

Domyślnie

Nie powinno być problemem przekazanie do lampy ustawień (tym się teraz podniecacie). Ale będzie problemem synchronizacja błysku z migawką.
    Jacek

Domyślnie

Witam ponownie :

Cytat Zamieszczone przez Art Erie Zobacz posta
    Ale to nie ma znaczenia. jeśli nagram sekwencję CLS na pena i wyslę Ci go pocztą, to otrzymasz dokładnie to samo co nagrałem . Wszystkie czasy trwania sygnałów i odstępy pomiędzy nimi będa zachowane.
    Jeśli wyślę ten sam sygnał za pomocą Phottix'a (który synchronizuje do 1/200s), opóznienie całej paczki otrzymanej przez lampę wyniesie 5ms.

EDIT

Sorki Każdy sygnał będzie opózniony o 5ms
    Ale to nie jest tak : każdy impuls, który w CLS trwa 20us, Twój Phottix ( bez przeróbek ) zamieni na impuls, który będzie trwał powiedzmy 2 ms, następny znów 2ms, a jest ich co najmniej kilkanaście w każdej komendzie itd...
    Art Erie, nie mam już siły. Spróbuj i przekonasz się, że mam rację.

Pozdrawiam, QuadMan

Domyślnie

Witam ponownie:

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    Nie powinno być problemem przekazanie do lampy ustawień (tym się teraz podniecacie). Ale będzie problemem synchronizacja błysku z migawką.
    Jacku, TYM się na pewno nie podniecam . Wyzwolenie migawki i co za tym idzie właściwego błysku następuje kilkanaście ms po przesłaniu ostatniej nastawy do ostatniej grupy lamp, bo te lampy muszą też to odebrać i zinterpretować. Tego jestem akurat pewien, patrz mój post #137.

Pozdrawiam, QuadMan

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Nie wystarczy każdego czasu po otrzymaniu sygnału na odbiorniku ( 1-dynki ) skróćić o czas opóżnienia (zakładane 5ms) ?

Strona 14 z 51 PierwszyPierwszy ... 4121314151624 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów