Close

Strona 22 z 51 PierwszyPierwszy ... 12202122232432 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 502

Wątek: Radiowy CLS

Domyślnie

"..Dajcież mu pokój, najdziem go w pościeli
    A sami biesiadę bywajmy weseli..."

Sposób zaiste nieco spontaniczny, ale co to komu szkodzi w najgorszym przypadku padnie phottix. Ofiar w ludziach raczej się nie spodziewamy

Zamówiłem sobie taki transmiter, żeby z ciekawości popatrzeć i pomierzyć co się tam dzieje.

Pozdrawiam,
    Tomek
    TymancjO /Tomasz Tomanek/
    głównie |D800|D700|80-200/2.8|85/1.8|17-35/2.8|
    "...to jest moja wina, i moge ja zwalić na kogo chcę!" Homer Simpson

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    Metoda zaiste godna odkrywcy-amatora.
    Jak jeszcze podłączysz tam 230V i nadal to będzie działało, to będę pod wrażeniem.
    To że odbiornik w dalszym ciągu działa nie jest jakimś szczególnym osiągnięciem w tych testach.
    Sprawdziłem jego poprawne działanie, by upewnić się że brak sygnału na poszczególnych wyjściach scalaka nie był spowodowany jego awarią

Myślę, że teraz można spokojnie potwierdzić, że pierwsza część sygnału CLS ginie w ramce wymienianej pomiędzy koderem i dekoderem, nie potrafię też niczego wydobyć z poziomu U1.
    Pozostaje pominięcie scalaków i bezpośrednie wykorzystanie toru radiowego, jeśli pojawią się sygnały CLS o wyższej amplitudzie niż szum, to już będzie coś.

Tomek masz jakiś pomysł jak przeczytać sam sygnał RF? Podpinałem się już pod RXD i nic, może coś żle zrobiłem?

EDIT

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    Nie widzisz bezsensowności takich działań?
    Nawet odkrywca-amator powinien choć trochę pomyśleć zanim coś zrobi.
    Mówią, że najlepiej połączyć wszystko ze wszystkim i włączyć zasilanie.
    W moich warunkach nie mam innej możliwości sprawdzenia, czy na pozostałych pinach U1 jest sygnał. Jeśli by był, to bym go zarejestrował, jeśli go nie ma to co się mogło wydarzyć ?
    Mogłem zmostkować dwie bramki i uwalić scalaka za 2 zeta
    Ostatnio edytowane przez Art Erie ; 11-05-2010 o 22:43

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tymancjo Zobacz posta
    Hej,

Zapewniam, że rozumiem jak to działa, nie oszukujmy się to nie jest "rocket science" jak mawiają amerykanie.
    Tylko, że fakt iż jeden impuls jest kodowany na szeregowe słowo wcale z natury rzeczy nie dyskredytuje takiej
    metody.
    Cieszę się bardzo, że Ty to rozumiesz, przepraszam, że tak szorstko to zabrzmiało, ale nie mam już siły tego tłumaczyć.

Cytat Zamieszczone przez tymancjo
    .....Pytanie tylko, czy to opóźnienie jest na tyle długie że nie "rozwałkuje" nam ramkę CLS czy nie.
    Tak, będzie po transmisji, niestety bo:

Inaczej - czy czas przesłania jednego impulsu jest krótszy niż najmniejszy czas pomiędzy sygnałami CLS.
    Dokładniej mówiąc, czas przesłania jednego impulsu będzie co najmniej kilkunastokrotnie dłuższy niż odstęp pomiędzy impulsami w komendzie CLS.

Ja na prawdę bawię się tym z hobbystyczną przyjemnością, taka inżynierska ciekawość i chyba trochę przekora
    Ja też traktuje czysto hobbystycznie, nie wiążę z tym żadnych planów biznesowych itp. Po prostu myślałem ( miałem nadzieję), że uda się zrobić coś fajnego...

Pozdrawiam, QuadMan
    Jakieś puszki i słoiki, a fotki takie sobie....

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez QuadMan Zobacz posta
    [..]Dokładniej mówiąc, czas przesłania jednego impulsu będzie co najmniej kilkunastokrotnie dłuższy niż odstęp pomiędzy impulsami w komendzie CLS. [...]
    Jest dużo dłuższy, to rząd dziesiątek
    Przynajmniej tak mi to wygląda przy zapisach w Adacity...

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Nadajnik Phottix przed

I po zmostkowaniu

Zwarcie styków za pomoca fotodiody podłączonej do czerwonego i czarnego przewodu ( na dole po prawej) spowoduje wysłanie pojedynczego impulsu (bez ramki sygnałów z kodera, ale za to dużą ilością szumów).
    Oczywiście o ile dobrze zmostkowałem .
    Ostatnio edytowane przez Art Erie ; 12-05-2010 o 00:02

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Minęło dwa i pół tygodnia jakie potrzebowałem na ustalenie że wyzwalacze Phottix są zbyt skomplikowane do realizacji mojego pomysłu.
    A właściwie, to są one zbyt rozbudowane bo konstrukcyjnie są już dla mnie dość proste
    W realizacji przesłania sygnału CLS przeszkadza nam układ koder/dekoder sygnału, który wydłuża czas uniemożliwiając prawidłowe przesłanie sekwencji w wymaganym czasie.
    Oczywiście nie oznacza to mojej rezygnacji z realizacji pomysłu, wręcz przeciwnie
    Do przesłania sygnału CLS wystarczą same moduły nadajnik/odbiornik, ale rozwalanie sprawnych Phottix'ów dla uzyskania samych modułów nie jest oczywiście najlepszym pomysłem
    Zwłaszcza jeśli można kupić takie moduły radiowe na dowolną ogólnodostępna częstotliwość za niewygórowaną cenę
    Zaopatrzyłem się więc w nadajnik RT8-868 http://sensu.pl/?go=products&cat_id=94
    i odbiornik RRQ2-868 http://sensu.pl/?go=products&cat_id=93
    oraz anteny wewnętrzne (czekam na przesyłkę ).
    Tym razem wybrałem inną częstotliwość ( mniej zaśmiecona, a ceny modułów podobne).
    Sądzę, że przy pomocy samych modułów radiowych, bez koderów, dekoderów, procesorów przechwytujących i kontrolujących sekwencję CLS, da się sterować lampami.
    Do przesłania tak prostej i niewielkiej informacji wystarczy sygnał radiowy, lub jego brak.

Poniżej wklejam obrazek znaleziony w internecie, który wyjaśni chyba już wszystko, również tym kolegom którzy z takich czy innych powodów podchodzą do mojej idei sceptycznie.

Domyślnie

Panowie -- bardzo mnie interesuje ten watek. Tzn. moze nie watek, ale wyniki Waszej pracy. Jako, ze nie bede tego czytal (bo nawet gdybym spedzil nad nim cala noc, to i tak bym nic nie pojal), moglby ktos lopatologicznie i w skrocie przedstawic dotyczasowe efekty Waszych testow, pomiarow, lutowania, etc.? Tzn. czy z tego wszystkiego da sie okreslic, czy jest mozliwe zaprojektowanie i zbudowanie przez Was taniego "CLSa radiowego"?
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    [...]Tzn. czy z tego wszystkiego da sie okreslic, czy jest mozliwe zaprojektowanie i zbudowanie przez Was taniego "CLSa radiowego"?
    Zdania są podzielone, moja zaś odpowiedż brzmi: tak można.
    Poczatkowy pomysł opierał się na użyciu wyzwalaczy Phottix, teraz wiem że wystarczą do tego same moduły radiowe ( element tych wyzwalaczy) i układ składający się z kilku drobnych części elektronicznych.
    Koszt nadajnika + 3 odbiorniki jakie zamówiłem to 230zł + ok. 10zł za dodatkowe elementy, niech będzie 250 zeta za taki zestaw

Domyślnie

Z chin można kupić moduły radiowe sporo (10-krotnie) taniej, ale nie są to na pewno układy Telecontrolli.
    Pytanie tylko, czy lampy poradzą sobie z szumami, nie będą się np. wieszać?

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Nie chce mi się czekać na paczkę z Chin przy tak małym zamówieniu, zresztą Telecontrolli ma najlepsze opinie ( tak przeczytałem ).
    Co do lamp, to powinny pracować tak samo jak w normalnych warunkach, gdy posługujemy się CLS na podczerwień (oczywiście przy założeniu, że czujniki IR widzą dobrze błysk sterujący).
    Odnośnie zakłóceń toru radiowego jestem optymistą. Wprawdzie będę dążył do uzyskania zasięgu 100m w otwartej przestrzeni, ale użytkowo odległość ta będzie z pewnością mniejsza
    Na tak krótkim dystansie zakłócenia nie powinny być zbyt dokuczliwe ( nawet przy przeszkodach typu filary, ściany etc.).
    Chcę zastosować zasadę słaba antena (wbudowana) w odbiorniku i mocna antena (zewnętrzna) w nadajniku co powinno zmniejszyć do minimum zakłócenia tła.
    Zobaczymy jak będzie wyglądał sygnał radiowy i przesłana nim sekwencja, w razie czego podciągnie się to ME555, albo w inny sposób ( nie ma się co martwić na zapas ).
    Nad końcową weryfikacją sygnału ma panować procesor w Sabinie, choć spodziewam się, że nie będzie miał zbyt wiele do roboty

Strona 22 z 51 PierwszyPierwszy ... 12202122232432 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów