A Ty wyciągnąłeś dwie rzeczy z kontekstu i się do nich przyczepiłeś stawiając sobie dziwną tezę.
Rozumiem, że argument o 400/2.8 był znacznie lepszy?
Każdy system ma jakieś swoje "perełki". Sęk w tym, że tak jak pisałem - w pentaksie to było realną zaletą w czasach analogowych, a dziś nie ma szans z aparatami optymalizowanymi pod rozmiar, chociaż doskonale sobie zdaję sprawę z tego, że każdy pentaksjanin robi z tej cechy absolutnie najważniejszy ficzer, a z dziwnego powodu uważają, że wszystko inne na byle mgle zaraz przestanie działać.
Nie wystarcza, osiągi tego obiektywu wahają się pomiędzy słowem porażka, a tragedia.
Parametrami owszem jest świetny (na papierze), w rzeczywistości to zmarnowane pieniądze. Czy pentaks ma coś innego, ale używalnego?
Widzisz - nie, po pierwsze interesuje mnie bądź zmienne światło i świetny MTF, bądź f/2.8 w wyższej cenie ale też relatywnie dobre osiągi. 17-70 ma światło f/4, ale na w pełni otwartej przysłonie jest słaby czyli domknąć musisz jeszcze. Wychodzi to mocno średnio.
Do canona całkiem niedawno - ale nikon i sony mają swoje szkiełka dłuższy czas.
Prawie dwa razy krótszy zakres sprawia że ciężko jakkolwiek to porównać. Tak samo jak bym się nie zgodził z porównaniem do stałki jeszcze.
Masz rację, pojawił się stosunkowo niedawno i u nas wciąż średnio dostępny. Cenowo tak dwa razy tyle co wymienione przeze mnie obiektywy.
No i widzisz - mnie taki limited zupełnie nie interesuje. Przy tej ogniskowej na innych cropach ludzie kupią tańsze i jeszcze deko dłuższa 85/1.8, a w tej cenie pewnie będzie ich stać na 85/1.4. 135/2 lub 135/1.8 daje pełnoklatkowy ekwiwalent około 200/2.8.
Swoją drogą to szkło też jest nieporównywalne (a już napewno nie do 135/2) bo małe i śliczne, co mnie jak wspomniałem wcale urządza. Od stałki oczekuję innych cech.
Czemu wszyscy związani z pentaksem jednocześnie nie znoszą optycznych, a jednocześnie przywołują wiecznie ich argumenty w dyskusji?
Piszę o swoich wrażeniach dotyczących porównań zdjęć, których akurat w sieci jest mnóstwo (świetnym źródłem porównań jest np imaging resource). Z całą pewnością mogę powiedzieć, że matryca k20d wypada na tle reszty raczej słabo. IMHO gorzej jest tylko w E-3, ale to fizycznie mniejsza matryca, jeszcze bardziej dopakowana i na szczęście nie cierpi na banding (a przynajmniej ja tam go nie widziałem). Porównując do dzisiejszych najnowszych matryc dystans się tylko zwiększa, dlatego jak wspominałem jeśli to ta sama matryca siedzi w samsungu to jedyne wyjście dla niego to walka na ceny, bo chociażby to co w takim k-x znacząco odstaje na plus.
Nikt nic nie musi na szczęście![]()
Raczej k7 powinieneś porównywać do D300, to wydawałoby się ta sama kategoria, ew. D90. Pełnej klatki narazie nie ma w segmencie amatorskim i ekonomicznym.
Nie, on był w nawiązaniu do coraz to mniejszych aparatów, gdzie wypadają do menu przyciski lub robią się maciupkie, a mniejszy akumulator zazwyczaj ma mniej pary. Tylko tyle bez jakichkolwiek sugestii.
A ja nie jestem miłośnikiem byle małych rzeczy, a za to z słabymi parametrami czy jakością obrazu. Zoom niech tam sobie waży o ile jest tego wart. Taki nikkor 14-24/2.8 pokonuje wszelkie stałki w tym zakresie i dopiero 24/1.4 jest realnie lepsza dzięki cztery razy lepszemu światłu. Że waży jeden i drugi to już trudno. Sigma 12-24 będzie lżejsza, będzie mieć dodatkowe 2mm na dole i gorsze światło (za to lepszą cenę), jednak wszyscy zdają sobie doskonale sprawę z tego że to zupełnie nie ta liga optyki.
Znaczy chodzi Ci o to dwa razy droższe krótkie macro? Naprawdę już nie wiem czy jak sprawdzałem jeszcze go nie było, czy się uśmiałem na widok ceny.
No co to jest dowód?
Czyli dokładnie z czym się nie zgadzasz?
Czy zamiast dokładać oliwy przedstawisz argument, prosze?
Też się cieszę, ale jakoś tak uważam, że zupełnie nie bez powodu pentaks jest raczej na odległym miejscu, chociaż jak komuś jego cechy odpowiadają - niech sobie kupi i będzie szczęśliwy.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami