Widzisz, w poście wcześniej pisałeś o tym czy jest sprzęt a nie o tym czy jest dostępny. Dla mnie to różnica.Proszę, nawet nie próbuj bronić tezy o tym jak to nie ma różnicy w dostępności elementów do pentaksa w stosunku do canona czy nikona.
Z dostępnością w Polsce się zgodzę. N i C są wszędzie tzn w każdym markecie i sklepie foto - pentax zwykle nie w każdym i tu się zgodzę.
Jest mniejszyW stosunku do canona i nikona jest mały, musi więc zachęcać dodatkowo w zamian za wady które niestety niesie to z sobą. Jedynym plusem są póki co te dodatkowe uszczelki, ale marne to pocieszenie dla większości, która akurat o sprzęt i tak dba. Gdyby nie alternatywni producenci byłoby bardzo źle pod względem np. optyki.Dla mnie to nie jest jedyny plus i też bym go nie bagatelizował. Ale o tym można wejść na -talibostwo z jednej i z drugiej strony... Jaki koń każdy widzi: ktoś chce uszczelek i dobrego body za ok 2,2 tys - kupuje k20d. Luz inny TYLKO do studia na pewno pentaksa nie weźmie - zdecydowanie lepszy jest CLS.
Widzisz ja wierzę w inteligentnego konsumenta. Czym się charakteryzuje: nie takiego co patrzy na to ile czego jest i kto to poleca (np. Pani Martyna to Pan Jacek to) tylko określa sobie budżet, robi listę cech który aparat musi mieć (nadaje im czasem rangi: np. musi być mały i fajnie by było gdyby robił filmy acz niekoniecznie). Myśli sobie - wystarczy mi zoom 16-50 i może jakaś portretówka. Wylicza i wychodzi mu aha ten aparat kosztuje tyle ma to i to ten tyle ma to i to i już. I tak się powinno robić! Jeśli pentax np. celuje dwiema puszkami to fakt - trafi pewnie na mniejszą grupę odbiorców. Ale mnie (i pewnie wielu) grzeje ni to ziębi ile osób ma puszkę taką jak ja lub takie logo! Robię zdjęcie i tyle! To sprzęt i wsio.Reklama kosztuje i to słono, trzeba być absolutnie pewnym, że się zwróci. Tymczasem użytkownik widząc reklamę zobaczy też, że do wyboru ma słownie jeden korpus w segmencie, wyjątkowo słabą dostępność na półkach, a jak poczyta opinie o serwisie to zacznie krzyczeć. Inni producencie pokażą w zamian za to kilka puszek, co więcej będzie się dało je dotknąć w najbliższym fotojokerze czy vobisie, który mijają w hipermarkecie przy zakupach. Jak widzisz to znacznie bardziej złożona sprawa i nie tak łatwo mówić, że "gdyby tylko puszczali głupie reklamy".
nie wiem co to określa: dla mnie pentax ma na tyle porządne szkła że da się z nimi zrobić cuda. Żaden argument. Że nie szkieł że tak to nazwę specjalistycznych? Ni to grzeje mnie ni ziębibrak naprawdę porządnych szkieł do niej to druga sprawanp. nikkor 400mm / 2,8 za 30 kafli. Że mam możliwość?! Że w życiu z niej nie skorzystam?
![]()
Tego nie rozumiem... Jeśli twierdzisz że APS-C straciło swoje zalety generalnie to mogę się tylko nie zgodzić. Jeśli komuś mam doradzać aparat oferujący bardzo dobrą jakość i lekkość to tylko APS-C .. FF jest dużo cięższy ie tylko puszkowo ale i szklarnia... 4/3 - może być większy problem z uzyskaniem fajnej GO - choć jak ktoś tylko na ptaszki itp to polecam też bez wahaniaAPS-C jakby straciło swoje zalety
Generalnie wisi mi polityka koncernu z którego mam tylko aparat (gdybym miał udziały.... hmmmm) . Wiem tylko, że biorąc np. na parotygodniowy trekking sprzęt foto pentaxa to wiem, że: otrzymam bardzo dobrej jakości (technicznej, artystycznej to nie bardzo
) zdjęcia; dobrze uszczelniony korpus zapewni mi swoboe fotografowania np. w gęstej mgle, deszczu i nie umrę z wycieńczenia taszcząc kilogramy stuffu (patrz ltd). To dla mnie priorytet. Dla kogoś np. canon i tylko canon bo coś ...
Chodzi o to, że z pentaxem dużo ludzi się zajmuje i go skreśla nie wiem czemu... Nie wiem też czemu przejmują się jego polityką, czy tym żeby mnóstwo polskich fotografów nim fociło. To jest po prostu świetny sprzęt (jak i innych marek C i N) który warto brać po uwagę przy zakupie niezależnie od tego czy akurat jest dostępny w fotojokerzeWobec tego gdzie będzie pentaks? W jaki sposób zachęcisz użytkownika do kupna i pozostania w systemie przy tej polityce?
pozdrawiam,
Sinster
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami