Close

Strona 12 z 31 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 305

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sal_ Zobacz posta
    Znaczy w Japonii teraz wszyscy sprzedają Nikony, Canony i co tam jeszcze, bo jest moda na Leicę?
    ja tego nie powiedziałem...
    "Często kończy się na formie, nic z tego nie wynika. Po tym jak Marcel Duchamp ogłosił, że pisuar ustawiony na środku jest dziełem sztuki - artystą może być każdy..." - R. Opałka

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Dalekie, blisko jeziora

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eldritch Zobacz posta
    ja tego nie powiedziałem...
    Jasne, przepraszam, wydawało mi się tylko że ktoś napisał:
    chyba nie byłeś na zachodzie... czasy w których duży aparat był uważany za profesjonalny już dawno minęły, nie ma nic bardziej "lansownego" jak Leica właśnie
    Anyway - wracając do tematu - ostatnie zdjęcie naprawdę nie powala, wręcz przeciwnie (biorąc pod uwagę cenę takiego zestawu).
    Nie mam czasu...

Domyślnie

Też bym chciała obejrzeć prawdziwe zdjęcia z tego cuda. Takie wiecie, normalne - np reporterskie. Dotychczas poznałam możliwości obiektywów - minimalna GO, bokeh, kolorki - OK. Jednak wszędzie "mówi się" o tym jaki jest to idealny sprzęt do reporteki - takiej prawdziwej, gdzie wszystko jest dyskretne i bardzo szybkie, niepozowane. Bardzo jestem ciekawa manualnego ostrzenia w takich ...powiedzmy ulicznych warunkach akcji. Gdzieś czytałam że ostrzenie ręczne w Leice może być jednakowo szybkie jak przy AF w innych systemach (!)- nie bardzo sobie potrafię to wyobrazić...
    "Nie istnieje takie zdjęcie, którego nie można było zrobić lepiej" - ja
    Mój niekomercyjny link

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jm Zobacz posta
    Też bym chciała obejrzeć prawdziwe zdjęcia z tego cuda. Takie wiecie, normalne - np reporterskie. Dotychczas poznałam możliwości obiektywów - minimalna GO, bokeh, kolorki - OK. Jednak wszędzie "mówi się" o tym jaki jest to idealny sprzęt do reporteki - takiej prawdziwej, gdzie wszystko jest dyskretne i bardzo szybkie, niepozowane. Bardzo jestem ciekawa manualnego ostrzenia w takich ...powiedzmy ulicznych warunkach akcji. Gdzieś czytałam że ostrzenie ręczne w Leice może być jednakowo szybkie jak przy AF w innych systemach (!)- nie bardzo sobie potrafię to wyobrazić...
    Setki zdjęć dla Magnum. Zdjęcia z konfliktów, wojen i miejsc klęsk żywiołowych. Reportaże z parad wojsk III Rzeszy i przemarszu Wojsk Alianckich przez wyzwalane miasta. Google znajdzie tysiące zdjęć. Na szybko wygrzebałem kilka uznanych, którzy korzystali z Leica.

André Kertész
    Yousuf Karsh
    Fred Maroon
    Jim Marshall
    Hanns-Peter Cohn
    Joe Marvullo
    Sebastiao Saldago
    Robert Frank
    Erich Salomon
    Alexander Rodchenko
    André Kertész
    Alfred Eisenstaedt
    Ilse Bing
    Ben Shahn
    Leni Riefenstahl
    Herbert List
    Walker Evans
    Margaret Bourke
    Ellen Auerbach
    Henri Cartier-Bresson
    Gisèle Freund
    George Rodger
    David Seymour
    Robert Doisneau
    Robert Capa
    Luis Marden
    Emil Schulthess
    Werner Bischof
    Cornell Capa
    W. Eugene Smith
    Ernst Haas
    Diane Arbusn
    Inge Morath
    Edouard Boubat
    Garry Winogrand
    Leonard Freed
    Jeanloup Sieff
    Philip Jones Griffiths
    Alberto Korda
    Didier Lefèvre
    Pozdrawiam
    Janusz

Domyślnie

Miałem okazję używać manualnej Leiki M6 przez jeden dzień na Photokinie. Był to mój pierwszy kontakt z takim aparatem i obsługa okazała się być niebywale intuicyjna. Zrobiłem trzy rolki filmu (24 i 2x36 klatek) i wszystkie zdjęcia były dobrze naświetlone i ostre. Aparat był z jakimś standardowym obiektywem, niestety nie pamiętam już jakim, jednak po powrocie i wywołaniu filmów zachorowałem na taki aparat. Niestety nie zdecydowałem się go nigdy kupić, ale kto wie? A ostrzy się rzeczywiście bardzo szybko i łatwo.
    Ech, zazdroszczę sprzętu, zazdroszczę...

Domyślnie

Jakich problemach z aparatem?
    Jakie to problemy niesie ze sobą używanie Nikona, Canona, czy innego Sony?
    Wybacz, ale to co napisałeś wyżej, brzmi jak jakaś papka z marketingowego folderu.

No to faktycznie wielka zaleta, jak na taką cenę

A masz coś bez takich aberracji?
    Kurcze no - a już się chciałem przejechać i obejrzeć to cudo techniki i obiekt westchnień tysięcy, ale znowu mi przeszła ochota po tym samplu...
    Może źle się wyraziłem z "problemami". Tutaj aparat po prostu "nie przeszkadza w robieniu zdjęć".

Nie mam bez abberacji, bo niewiele robiłem. Nie usuwałem ich także.
    Z drugiej strony wyjść poza obiekt się nie da, bo to sprzęt sklepowy. Zrobiłem takie jak się dało.
    Następnym razem trzeba będzie sfotografować pana sprzedawcę - będzie ciekawiej
    | N

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fushiro Zobacz posta
    Google znajdzie tysiące zdjęć. Na szybko wygrzebałem kilka uznanych, którzy korzystali z Leica.
    A tak z ciekawosci - skad masz ta liste?
    Bo z tego co pamietam to Diane Arbus robila kwadratowymi Rolleiflexami i Mamiyami, a Eugene Smith to podobno dalmierzowek wrecz nienawidzil. Czy to nie jest troche naciagane? Zrobic dwa zdjecia lajka, to nie to samo co fotografowac lajkami.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Dalekie, blisko jeziora

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fushiro Zobacz posta
    Setki zdjęć dla Magnum. Zdjęcia z konfliktów, wojen i miejsc klęsk żywiołowych. Reportaże z parad wojsk III Rzeszy i przemarszu Wojsk Alianckich przez wyzwalane miasta.
    O kurcze, to w czasie II WŚ już mieli M9???
    Ja wiem jak wyglądają zdjęcia z analogowej Leici, pytałem konkretnie o _ten_ model (M9).
    Nie mam czasu...

Domyślnie

to bylo wszystko na szybko ostrzone, czysta reporterka
    a na miasto mysle ze po weekendzie mi sie uda wyskoczyc z aparatem w reku
    Road to Manila

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez [rK] Zobacz posta
    A tak z ciekawosci - skad masz ta liste?
    Bo z tego co pamietam to Diane Arbus robila kwadratowymi Rolleiflexami i Mamiyami, a Eugene Smith to podobno dalmierzowek wrecz nienawidzil. Czy to nie jest troche naciagane? Zrobic dwa zdjecia lajka, to nie to samo co fotografowac lajkami.
    Pozbierałem z sieci, Wikipedi i forów o manualnych Lejkach. Tutaj jest najwięcej nazwisk zebranych razem: http://www.l-camera-forum.com/leica-...Leica_cameras:

O kurcze, to w czasie II WŚ już mieli M9???
    Ja wiem jak wyglądają zdjęcia z analogowej Leici, pytałem konkretnie o _ten_ model (M9).
    Gdzie pytałeś i kogo pytałeś? W ostatnich dwóch wpisach nic nie widzę. Poza tym mój post wyraźnie odpowiada na pytanie jm, gdzie jest w nim cytowana.

Zdjęcia z M8 i M9 też się znajdą. Wystarczy poszukać.
    http://www.james-roberts-photography.com/
    http://www.neilpalmerblog.co.uk/
    http://willyfoo.com/2009/10/leica-m9...wongs-wedding/

Ogólnie sporo tego jest i nie wiem, czy jest sens przeklejać wszystko jak leci...
    Pozdrawiam
    Janusz

Strona 12 z 31 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów