Close

Strona 22 z 31 PierwszyPierwszy ... 122021222324 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 305

Domyślnie

pamiętaj też, że obiecałeś test/porównanie na wysokim ISO
    Mamiya + Sony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawel Zobacz posta
    Nie zamierzam deprecjonować możliwości M9, bo sprzęt jest fantastyczny - nikt nie będzie polemizował.

Ale... ja bym tak strasznie nie przeceniał "lekkości barwy", w końcu mówimy o RAWach i programach do nich dzieki czemu kolory są zależne w 95% od czlowieka a w 5% od niesamowitych mozliwości matrycy.

Jak ktoś nie umie, to z tego samego zestawu otrzyma płaskie zdjęcia o kiepskiej kolorystyce.
    Pewnie się da uzyskac podobne kolory tyle ze nad kazdym zdjeciem trzeba by było ślęczeć nie małą chwilę, W Leice masz wszystko od razu w światłach i cieniach pieknie wyciagniete pastelowe kolory. Wydaje mi się że nie załatwisz tego suwakami w ACR, bo mówiąc lekkość nie chodzi mi tylko o odcien np. niebieskiego ale i o jego rozłozenie, przejscia gradientów, separacje od innych barw i przedewszystkim specyficzny kontrast.

ps.To chyba oczywiste ze jak ktoś nie umie, to z tego samego zestawu otrzyma płaskie zdjęcia o kiepskiej kolorystyce.
    make pictures, not war

Zbanowany
    Miasto
    na górce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sevenoo Zobacz posta
    ale porównaj cenowo jak sytuacja wygląda

50tka kosztuje jakies 1500zl

fakt ze ja zakochany jestem w Noctiluxie
    Jest drogo, nie zaprzeczam, ale D3X + 50/1.4 też 5 zł nie kosztuje.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mistrzucieczki Zobacz posta
    wlasnie sie zastanawiam czy w wolnej chwili nie zrobic porownania z d3 +50/1.4
    Nie ma sensu. Przeciez to widac (po dobrze technicznie wykonanych zdjeciach) w poprzednim porownaniu z Canonem, ze jakoscia obrazowania, przewyzsza dotychczasowe DSLRy. Tu nie ma sie na temat czego spierac -- ostrosc, detal, DR sa na bardzo wysokim poziomie. Tyle, ze nie oszukujmy sie -- takie rzeczy wychodza na naprawde duzych powiekszeniach (wydrukach) -- a na obrazkach ktore nam tutaj serwujesz widac jedynie malo kiedy ladny bokeh papierowej GO i koszmarna winiete (ktora czesto wyglada jak po prostu domalowana). Tej mitycznej przestrzennosci, to ja sie jakos tutaj dopatrzec nie potrafie.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

tak jak wczesniej pisalem zrobilem wydruki 30x45 i efekt jest niesamowity
    Road to Manila

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bust Zobacz posta
    ps.To chyba oczywiste ze jak ktoś nie umie, to z tego samego zestawu otrzyma płaskie zdjęcia o kiepskiej kolorystyce.
    Hmmm... A podobno ma wychodzic samo, skoro to zasluga aparatu i obiektywu. Przeciez uzytkownicy Leici "nic nie musza robic, oprocz naciskania spustu"... To jak to w koncu jest -- ta "plastyka", "przestrzebnnosc" i "rozseparowane kolory", to w koncu zasluga sprzetu czy czlowieka?
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mistrzucieczki Zobacz posta
    tak jak wczesniej pisalem zrobilem wydruki 30x45 i efekt jest niesamowity
    Wierze, wierze... Ale z D3 robilem tez powiekszenia 90x60, i przy okladaniu z normalnej odleglosci tez ludziom kopary opadaly. Oczywiscie, ze z Leici wyszloby lepiej (wiecej pikseli, lepsza ostrosc optyki) -- ale...
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    To jak to w koncu jest -- ta "plastyka", "przestrzebnnosc" i "rozseparowane kolory", to w koncu zasluga sprzetu czy czlowieka?
    Każdy, kto naprawdę dużo rzeźbił w PS wie, że pewne rzeczy nie są łatwe do uzyskania w postprocessingu. Przykładowo "dorobienie" na zdjęciu bokehu to straszne rzeźbienie w g..., w dodatku na kilkudziesięciu warstwach. Wrażenie przestrzenności można uzyskać zwiększając kontrast śródtonowy, tylko znowu jest sporo zabawy z maskowaniem, żeby zwiększyć go to i tam, a nie tam i sram. A mocniejsze rozseparowanie kolorów i wyciągnięcie chrominancji z jasnych walorów czasem możliwe jest tylko za pomocą color brusha...

Gdyby to wszystko było takie szybkie, proste, łatwe i przyjemne, to ludzie kupowaliby grafików zamiast cyfrowych systemów średnioformatowych.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Gdyby to wszystko było takie szybkie, proste, łatwe i przyjemne, to ludzie kupowaliby grafików zamiast cyfrowych systemów średnioformatowych.
    Marcinku... Mi takich oczywistosci nie musisz tlumaczyc. Ja probuje jedynie polemizowac z obecnymi tutaj dwoma roznymi nurtami wspolnych ochow i achow na temat Leici. Jedni zachwycaja sie, ze te doskonalosci to wlasnie zasluga tego pierunsko drogiego pudeleczka i sloiczka, a inni klaruja, ze dupa nie fotograf jednak z takim zestawem nic nie zrobi. Rozumiem jeszcze to stwierdzenie w stosunku do trudniejszych w "konfiguracji" aparatach -- ale przeciez jednoczesnie klarowane jest tutaj, ze Leice sie "ino wlacza i robi zdjecia -- niczym sobie glowy nie trzeba zawracac".
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Marcinku... Mi takich oczywistosci nie musisz tlumaczyc. Ja probuje jedynie polemizowac z obecnymi tutaj dwoma roznymi nurtami wspolnych ochow i achow na temat Leici. Jedni zachwycaja sie, ze te doskonalosci to wlasnie zasluga tego pierunsko drogiego pudeleczka i sloiczka, a inni klaruja, ze dupa nie fotograf jednak z takim zestawem nic nie zrobi. Rozumiem jeszcze to stwierdzenie w stosunku do trudniejszych w "konfiguracji" aparatach -- ale przeciez jednoczesnie klarowane jest tutaj, ze Leice sie "ino wlacza i robi zdjecia -- niczym sobie glowy nie trzeba zawracac".
    Sprawa jest prosta - dobra fotografia przyrządzona na matrycy M9-tki i podana w sosiku z luxów mimo wszystko zyskuje na smaku. Nie jest to aparat z preselekcją arcydzieł, ani niezbędny warunek do uzyskania pięknych fotografii, ale rozszerza spektrum środków wyrazu świadomego fotografa.

Strona 22 z 31 PierwszyPierwszy ... 122021222324 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów