pamiętaj też, że obiecałeś test/porównanie na wysokim ISO![]()
Szukaj
pamiętaj też, że obiecałeś test/porównanie na wysokim ISO![]()
Mamiya + Sony
Pewnie się da uzyskac podobne kolory tyle ze nad kazdym zdjeciem trzeba by było ślęczeć nie małą chwilę, W Leice masz wszystko od razu w światłach i cieniach pieknie wyciagniete pastelowe kolory. Wydaje mi się że nie załatwisz tego suwakami w ACR, bo mówiąc lekkość nie chodzi mi tylko o odcien np. niebieskiego ale i o jego rozłozenie, przejscia gradientów, separacje od innych barw i przedewszystkim specyficzny kontrast.
ps.To chyba oczywiste ze jak ktoś nie umie, to z tego samego zestawu otrzyma płaskie zdjęcia o kiepskiej kolorystyce.
make pictures, not war
Nie ma sensu. Przeciez to widac (po dobrze technicznie wykonanych zdjeciach) w poprzednim porownaniu z Canonem, ze jakoscia obrazowania, przewyzsza dotychczasowe DSLRy. Tu nie ma sie na temat czego spierac -- ostrosc, detal, DR sa na bardzo wysokim poziomie. Tyle, ze nie oszukujmy sie -- takie rzeczy wychodza na naprawde duzych powiekszeniach (wydrukach) -- a na obrazkach ktore nam tutaj serwujesz widac jedynie malo kiedy ladny bokeh papierowej GO i koszmarna winiete (ktora czesto wyglada jak po prostu domalowana). Tej mitycznej przestrzennosci, to ja sie jakos tutaj dopatrzec nie potrafie.
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
tak jak wczesniej pisalem zrobilem wydruki 30x45 i efekt jest niesamowity
Road to Manila
Hmmm... A podobno ma wychodzic samo, skoro to zasluga aparatu i obiektywu. Przeciez uzytkownicy Leici "nic nie musza robic, oprocz naciskania spustu"...To jak to w koncu jest -- ta "plastyka", "przestrzebnnosc" i "rozseparowane kolory", to w koncu zasluga sprzetu czy czlowieka?
![]()
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
www.SALDAT.pl
Każdy, kto naprawdę dużo rzeźbił w PS wie, że pewne rzeczy nie są łatwe do uzyskania w postprocessingu. Przykładowo "dorobienie" na zdjęciu bokehu to straszne rzeźbienie w g..., w dodatku na kilkudziesięciu warstwach. Wrażenie przestrzenności można uzyskać zwiększając kontrast śródtonowy, tylko znowu jest sporo zabawy z maskowaniem, żeby zwiększyć go to i tam, a nie tam i sram. A mocniejsze rozseparowanie kolorów i wyciągnięcie chrominancji z jasnych walorów czasem możliwe jest tylko za pomocą color brusha...
Gdyby to wszystko było takie szybkie, proste, łatwe i przyjemne, to ludzie kupowaliby grafików zamiast cyfrowych systemów średnioformatowych.
Marcinku... Mi takich oczywistosci nie musisz tlumaczyc. Ja probuje jedynie polemizowac z obecnymi tutaj dwoma roznymi nurtami wspolnych ochow i achow na temat Leici. Jedni zachwycaja sie, ze te doskonalosci to wlasnie zasluga tego pierunsko drogiego pudeleczka i sloiczka, a inni klaruja, ze dupa nie fotograf jednak z takim zestawem nic nie zrobi. Rozumiem jeszcze to stwierdzenie w stosunku do trudniejszych w "konfiguracji" aparatach -- ale przeciez jednoczesnie klarowane jest tutaj, ze Leice sie "ino wlacza i robi zdjecia -- niczym sobie glowy nie trzeba zawracac".![]()
www.SALDAT.pl
Sprawa jest prosta - dobra fotografia przyrządzona na matrycy M9-tki i podana w sosiku z luxów mimo wszystko zyskuje na smaku. Nie jest to aparat z preselekcją arcydzieł, ani niezbędny warunek do uzyskania pięknych fotografii, ale rozszerza spektrum środków wyrazu świadomego fotografa.
Skontaktuj się z nami