Close

Strona 13 z 22 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 305

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez donkiszot Zobacz posta
    Jeżeli ktoś nie potrafi się powstrzymać, to zawsze może kupić kartę na którą wchodzi 30 RAWów.
    Ja robię dokładnie w ten sposób! Po włożeniu 1GB karty do aparatu daje znać, że można zapisać 24klatki RAW+JPG. Ostatnio miałem przygotować 1-3 prace na wystawę Grupy Fotokujawy. Wymyśliłem więc, że chcę zrobić architekturę. Padło na katedrę w Gloucester. Byłem tam już wielokrotnie, wiedziałem więc, że chce zrobić tryptyk - grobowiec króla Edwarda. Pomyślałem więc, spakowałem, przybyłem. Obejrzałem scenę i stwierdziłem, że idiotyczny halogen z boku psuje mi całe ujęcie. Rozłożyłem więc statyw, podpiąłem szkło i zrobiłem kilka zdjęć testowych, żeby ustawić WB i dobrać odpowiedni tryb i moc lampy wyzwalanej w CLS. Stwierdziłem, że chcę mieć kilka źródeł światła, które będą kontrą dla halogenu. Mając jednak tylko jedną lampę, muszę naświetlić kilka klatek, które później połączę ze sobą. Pomierzyłem, strzeliłem w sumie ok 10klatek (po dwa/trzy na jedno ujęcie tryptyku) i zacząłem się pakować.

Przychylam się do zdania Czornyj, że jak ktoś nie myśli, to mu nawet Leica nie pomoże.

Co więcej - statyw też nie jest zawsze remedium na twórczą wenę i rozstawiony nie wytwarza aury która natchnie fotografa do perfekcyjnego kadrowania. Drugie zdjęcie, które zaplanowałem sobie na ten dzień miało przedstawiać krużganki ciągnące się wokół wewnętrznego ogrodu. Niestety najciekawsze ujęcie jakie pasowało mi do pracy musiałem wykonywać spod ciężkich i dość wąskich drzwi do głównej sali. Samo rozstawianie statywu było irytujące, trzeba było zwracać non stop uwagę, na przeciskających się ludzi i gimnastykować co nie miara, żeby dobrze ocenić kadr. Po tym jak raz łupnąłem łokciem a raz głową wiedziałem już, że jeżeli tylko będę miał możliwość wykonania podobnego zdjęcia z ręki zrobię to z ochotą.

Cyfra i automatyka tak na prawdę we wszystkim pomaga a nie przeszkadza a jeżeli ktoś nie potrafi tego wykorzystać, cóż... Nie mój problem, nie moje zmartwienie.
    Pozdrawiam
    Janusz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    (...)
    Co do Leicy, (...)
    Et tu, Brute, contra me?
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wpkx Zobacz posta
    Et tu, Brute, contra me?
    óps - hyba ftórny analfabetysm mnje dopatł. Asz mie dźf bjeże, rze tak napisauem...

Cytat Zamieszczone przez Mavierk Zobacz posta
    Dowód na to, że gloryfikujecie średni format :P
    Ja nie gloryfikuję średniego formatu - po prostu mam Mamiyę 7 i wiem co potrafi wyrabiać na dużych formatach...

Cytat Zamieszczone przez wolnyslimak Zobacz posta
    M9 jednak wywołuje emocje...i to obojętne czy "za" czy "przeciw" Ciekawe czy konstruktorom z Leici świeciło nad łóżkiem wielkie i jasne: EMOCJE
    Konstruktorom Leiki to przyświecało wielkie VERDIENEN ODER STERBEN!
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 10-02-2010 o 18:37

Domyślnie

Sprzęt sprzętem. Jedyną miarą zawsze powinien być produkt finalny czyli zdjęcie . Wtedy jest widoczne, co kto potrafi i co komu przeszkadza lub pomaga w uzyskaniu końcowego efektu.
    Leica MP, 28/2, 35/2, 50/1.4, 75/2.8

Domyślnie

Święte słowa.
    "Nie istnieje takie zdjęcie, którego nie można było zrobić lepiej" - ja
    Mój niekomercyjny link

Domyślnie

M9 jednak wywołuje emocje...i to obojętne czy "za" czy "przeciw" Ciekawe czy konstruktorom z Leici świeciło nad łóżkiem wielkie i jasne: EMOCJE

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj
    Ja nie gloryfikuję średniego formatu - po prostu mam Mamiyę 7 i wiem co potrafi wyrabiać na dużych formatach...
    Chyba nie wziąłeś tego na poważnie
    Naucz się czytać

Domyślnie

ale w sumie zakładając, że ilość mpix to nie rozdzielczość, to nie ma co się dziwić, że leika daje świetne powiększenia
    Naucz się czytać

Ostatnio edytowane przez ranbir kapoor ; 13-02-2010 o 20:15
    Road to Manila

Domyślnie

Mario, jedynka utrzymuje mnie w przekonaniu
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Strona 13 z 22 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów