Close

Strona 11 z 31 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 305

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez conik Zobacz posta
    Mam takie...moze troche gupie pytanie... czy da sie te szkla (w sensie leica M) bezprobleomow podpiac po jakiejs przejsciowce do canona lub nikona?
    Nie da sie. Odleglosc robocza za krotka. Chyba, ze do Canona 7 lub Nikona S.
    Na drugie pytanie, to az sie boje odpowiedziec.

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez conik Zobacz posta
    I pytanie kontrolne...na rynku sa rowniez szkla voigtlandera i zeissa z cenami nieco sympatyczniejszymi niz Leica....jak sie ma miodnosc obrazka z leicowych do tych innych z bagnetem M
    Hehe, to ja odpowiem

Powiedzenie "you get what you pay for" sprawdza sie tu IDEALNIE Szkla Voigtlandera sa na poziomie dobrych czy bardzo dobrych szkiel do lustrzanki, szkla Zeissa sa pieterko wyzej - ostre, piekny bokeh, rewelacyjne szerokie katy - a Leika jest ukoronowaniem tego co najlepsze w dalmierzowych szklach. Oczywiscie jest to uogulnienie spore jako ze sa lepsze szkla i gorsze z kazdej z wyzej wymienionych ale zsumuje tak - szkla Leiki sa absolutnie warte swej ceny a dla mnie osobiscie i Voigtlandera i Zeissa szkla byly tylko przejsciowym kompromisem z racji braku funduszy

Domyślnie

Po przeczytaniu tematów o M9 postanowiłem zajrzeć do salonu z aparatami Leica
    Bardzo przyjemnie fotografowało się Leicą, tym bardziej, że do dyspozycji były lux 24/1.4 i noct 50/1.0.

Aparat wykonany rewelacyjnie. Patrząc na zdjęcia nie ma możliwości, żeby tego doświadczyć.
    Wszystko dopracowane i z najlepszych materiałów. Fotografując znowu można skupić się na kadrowaniu
    i zapomnieć o problemach z aparatem.

Cena jest wysoka, ale jak za to co otrzymujemy nie jest chyba wygórowana. Oczywiście boli to,
    że tylko nielicznie mogą sobie na niego pozwolić.
    Co do jakości zdjęć - trudno mieć jakieś zastrzeżenia. Każdy oceni to pod własne potrzeby.
    Chyba ważniejszy jest sposób robienia samego zdjęcia - cichy i dyskretny.

Przykładowe zdjęcie z zestawu:
    M9 + LEICA 24 f/1.4 SUMMILUX-M ASPH
    (standardowe ustawienia LR - wyostrzanie na 25, nic nie ruszane).
    ISO 800, 1/250s, f1.4

Crop 100%.

Raw mogę wysłać na maila, jeśli ktoś będzie zainteresowany...

| N

Domyślnie

Z powyższych zdjęć niewiele wynika, poza tym, że i szkła z górnej półki miewają aberracje.

Może ktoś pokusiłby się o wykonanie dwóch identycznych ujęć Leica'ą i Nikonem... wtedy moglibyśmy porównać co tracimy.
    "Często kończy się na formie, nic z tego nie wynika. Po tym jak Marcel Duchamp ogłosił, że pisuar ustawiony na środku jest dziełem sztuki - artystą może być każdy..." - R. Opałka

Domyślnie

napewno zyskujemy sporo gramow na wadze, jeszcze wiecej mm. i pkt. do lansu (no bo co duze to profesionalne )

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MR Zobacz posta
    napewno zyskujemy sporo gramow na wadze, jeszcze wiecej mm. i pkt. do lansu (no bo co duze to profesionalne )
    chyba nie byłeś na zachodzie... czasy w których duży aparat był uważany za profesjonalny już dawno minęły, nie ma nic bardziej "lansownego" jak Leica właśnie.
    "
    ale skończmy rozmowę na tym poziomie i skupmy się na zdjęciach...
    "Często kończy się na formie, nic z tego nie wynika. Po tym jak Marcel Duchamp ogłosił, że pisuar ustawiony na środku jest dziełem sztuki - artystą może być każdy..." - R. Opałka

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Dalekie, blisko jeziora

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eldritch Zobacz posta
    chyba nie byłeś na zachodzie... czasy w których duży aparat był uważany za profesjonalny już dawno minęły, nie ma nic bardziej "lansownego" jak Leica właśnie.
    Z ciekawości - na którym to "Zachodzie" Ci profesjonalni reporterzy biegają z Leicami?
    Bo jakoś nie zauważyłem...
    Nie mam czasu...

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Dalekie, blisko jeziora

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iceman Zobacz posta
    Wszystko dopracowane i z najlepszych materiałów. Fotografując znowu można skupić się na kadrowaniu
    i zapomnieć o problemach z aparatem.
    Jakich problemach z aparatem?
    Jakie to problemy niesie ze sobą używanie Nikona, Canona, czy innego Sony?
    Wybacz, ale to co napisałeś wyżej, brzmi jak jakaś papka z marketingowego folderu.
    Chyba ważniejszy jest sposób robienia samego zdjęcia - cichy i dyskretny.
    No to faktycznie wielka zaleta, jak na taką cenę
    Przykładowe zdjęcie z zestawu:
    M9 + LEICA 24 f/1.4 SUMMILUX-M ASPH
    [...]
    Raw mogę wysłać na maila, jeśli ktoś będzie zainteresowany...
    A masz coś bez takich aberracji?
    Kurcze no - a już się chciałem przejechać i obejrzeć to cudo techniki i obiekt westchnień tysięcy, ale znowu mi przeszła ochota po tym samplu...
    Nie mam czasu...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sal_ Zobacz posta
    Z ciekawości - na którym to "Zachodzie" Ci profesjonalni reporterzy biegają z Leicami?
    Bo jakoś nie zauważyłem...
    hmm,
    czy ja coś pisałem o profesjonalnych reporterach biegających z Lecia'mi?
    a gdzie jest zachód to chyba raczej powszechnie wiadomo - możemy uznać że kończy się na Japonii

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Dalekie, blisko jeziora

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eldritch Zobacz posta
    hmm,
    czy ja coś pisałem o profesjonalnych reporterach biegających z Lecia'mi?
    a gdzie jest zachód to chyba raczej powszechnie wiadomo - możemy uznać że kończy się na Japonii
    Znaczy w Japonii teraz wszyscy sprzedają Nikony, Canony i co tam jeszcze, bo jest moda na Leicę?
    Fajnie.
    Fakt, do lansu to ten aparat dodaje +10, ale tylko wtedy kiedy ktoś wie co to Leica
    Nie mam czasu...

Strona 11 z 31 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów