Szukaj
Hehe, to ja odpowiem
Powiedzenie "you get what you pay for" sprawdza sie tu IDEALNIESzkla Voigtlandera sa na poziomie dobrych czy bardzo dobrych szkiel do lustrzanki, szkla Zeissa sa pieterko wyzej - ostre, piekny bokeh, rewelacyjne szerokie katy - a Leika jest ukoronowaniem tego co najlepsze w dalmierzowych szklach. Oczywiscie jest to uogulnienie spore jako ze sa lepsze szkla i gorsze z kazdej z wyzej wymienionych ale zsumuje tak - szkla Leiki sa absolutnie warte swej ceny a dla mnie osobiscie i Voigtlandera i Zeissa szkla byly tylko przejsciowym kompromisem z racji braku funduszy
![]()
Po przeczytaniu tematów o M9 postanowiłem zajrzeć do salonu z aparatami Leica
Bardzo przyjemnie fotografowało się Leicą, tym bardziej, że do dyspozycji były lux 24/1.4 i noct 50/1.0.
Aparat wykonany rewelacyjnie. Patrząc na zdjęcia nie ma możliwości, żeby tego doświadczyć.
Wszystko dopracowane i z najlepszych materiałów. Fotografując znowu można skupić się na kadrowaniu
i zapomnieć o problemach z aparatem.
Cena jest wysoka, ale jak za to co otrzymujemy nie jest chyba wygórowana. Oczywiście boli to,
że tylko nielicznie mogą sobie na niego pozwolić.
Co do jakości zdjęć - trudno mieć jakieś zastrzeżenia. Każdy oceni to pod własne potrzeby.
Chyba ważniejszy jest sposób robienia samego zdjęcia - cichy i dyskretny.
Przykładowe zdjęcie z zestawu:
M9 + LEICA 24 f/1.4 SUMMILUX-M ASPH
(standardowe ustawienia LR - wyostrzanie na 25, nic nie ruszane).
ISO 800, 1/250s, f1.4
Crop 100%.
Raw mogę wysłać na maila, jeśli ktoś będzie zainteresowany...
![]()
| N
Z powyższych zdjęć niewiele wynika, poza tym, że i szkła z górnej półki miewają aberracje.
Może ktoś pokusiłby się o wykonanie dwóch identycznych ujęć Leica'ą i Nikonem... wtedy moglibyśmy porównać co tracimy.
"Często kończy się na formie, nic z tego nie wynika. Po tym jak Marcel Duchamp ogłosił, że pisuar ustawiony na środku jest dziełem sztuki - artystą może być każdy..." - R. Opałka
napewno zyskujemy sporo gramow na wadze, jeszcze wiecej mm. i pkt. do lansu (no bo co duze to profesionalne )
"Często kończy się na formie, nic z tego nie wynika. Po tym jak Marcel Duchamp ogłosił, że pisuar ustawiony na środku jest dziełem sztuki - artystą może być każdy..." - R. Opałka
Jakich problemach z aparatem?
Jakie to problemy niesie ze sobą używanie Nikona, Canona, czy innego Sony?
Wybacz, ale to co napisałeś wyżej, brzmi jak jakaś papka z marketingowego folderu.
No to faktycznie wielka zaleta, jak na taką cenę
A masz coś bez takich aberracji?
Kurcze no - a już się chciałem przejechać i obejrzeć to cudo techniki i obiekt westchnień tysięcy, ale znowu mi przeszła ochota po tym samplu...
Nie mam czasu...
Skontaktuj się z nami