Close

Strona 24 z 292 PierwszyPierwszy ... 1422232425263474124 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 2916

Wątek: Co wybrać?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez streetfighter69 Zobacz posta
    Z taka kwota nie bralbym chyba pod uwage Nikona. Zastanawialbym sie nad najtanszym Canonem lub Pentaxem z kitem, a reszte kasy zainwestowalbym w przejsciowke i szklarnie M42, np. Helios 55/2 i Zeiss 135/3.5. Oba szkla M42 optycznie pokazuja miejsce w szeregu wiekszosci tanszych zoomow Nikkora, a zaplacisz za nie w sumie ok. 300zl. Wybralbym Canona lub Pentaxa, gdyz o wiele lepiej wspolpracuja z M42 niz tanie body Nikona. Przy okazji z M42 nauczysz sie wiele o fotografii, zamiast pstrykac kitem na automacie.
    mam heliosa m44 i po przymknięciu do 4 kładzie kita (18-70)z d70 na łopaty kolory ostrość boher wykonanie.
    szkło ideał tylko jedna wada ostrość do ok 2,5m na przysłonie 2 ;(.

coffee
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kolecik Zobacz posta
    Na automacie to nie pstrykam nawet teraz więc nie zamierzam profanować lustrzanki fotografując na auto. Zamierzam też na dłużej związać się z Nikonem i stopniowo wzbogacać szklarnię...
    Myślę, że dobrze byłoby gdybyś pomyślał już teraz jakie faktycznie szkła Cię interesują i policzył sobie w jakim systemie ile Cię, to będzie kosztowało. Nie wiem czy tak do końca warto pakować się w body za 1000zł, bo w momęcie kiedy będziesz chciał coś dokupić, może się okazać, że te body to za mało...(ja właśnie teraz tak mam)... także zamiast pakować kasę w szkła, zdecydowałam się na zmianę body...ale w z drugiej strony D50, czy D70 są wg mnie bardzo fajnym wyborem Ale może warto ciut dozbierać i wziąć D80?

kolecik
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez coffee Zobacz posta
    Myślę, że dobrze byłoby gdybyś pomyślał już teraz jakie faktycznie szkła Cię interesują i policzył sobie w jakim systemie ile Cię, to będzie kosztowało. Nie wiem czy tak do końca warto pakować się w body za 1000zł, bo w momęcie kiedy będziesz chciał coś dokupić, może się okazać, że te body to za mało...(ja właśnie teraz tak mam)... także zamiast pakować kasę w szkła, zdecydowałam się na zmianę body...ale w z drugiej strony D50, czy D70 są wg mnie bardzo fajnym wyborem Ale może warto ciut dozbierać i wziąć D80?
    Daliście mi teraz trochę do myślenia... ale to bardzo dobrze. Im więcej wątpliwości zostanie rozwianych wcześniej to później będzie mniej problemów. Co do D80 to myślałem też o tej puszce, a innych systemów raczej nie biorę pod uwagę. Co do M42 to w ogóle się nad tym nie zastanawiałem a widzę, że warto. Dzięki!

Domyślnie

Pomiar światła z obiektywami M42 mają tylko d200 i wyższe modele. Wspominałeś, że chcesz wykorzystywać go do reportażu. Przy manualnym ostrzeniu pewnie jest możliwe ale będzie wymagało sporej wprawy. Za 1000 zł można coś znaleść na allegro np. teraz jest d70 z 18-70. Ewentualnie polować na samo body a potem 35/1.8 w granicach 500 zł.
    Teraz jest na alle D70s w bardzo dobrym stanie, cena 'kup teraz' 850 zł. Świetny aparat z silniczkiem w body.
    Ostatnio edytowane przez bckp ; 18-01-2010 o 19:25

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bckp Zobacz posta
    Pomiar światła z obiektywami M42 mają tylko d200 i wyższe modele.
    Dlatego proponowalem C (ktory oprocz lepszej wspolpracy z M42 ma takze lepsza matryce CMOS) lub P, ale skoro musi byc N to juz nic nie bede dodawal

Wspominałeś, że chcesz wykorzystywać go do reportażu. Przy manualnym ostrzeniu pewnie jest możliwe ale będzie wymagało sporej wprawy.
    Do dynamicznego repo moze byc kit poki co. M42 do bardziej statycznych ujec i tam, gdzie potrzeba duzej swiatlosily.

D70s w bardzo dobrym stanie, cena 'kup teraz' 850 zł. Świetny aparat z silniczkiem w body.
    Poza KOSZMARNYM wyswietlaczem (dla amatora moze to miec znaczenie), wysokimi szumami juz na iso400 i mala, jak na dzisiejsze standardy, rozdzielczoscia matrycy, to calkiem niezly aparat.
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Question d40 czy d3000

Witam
    Jestem nowym użytkownikiem tego forum i mam do was pytanie.
    Chce kupić lustro zastanawiałem się nad nikonem i canonem ale uznałem że nikon jest fajniejszy.
    Markę już wybrałem ale teraz który model zastanawiam się nad d40 i d3000.
    Czy możecie mi pomóc wybrać który model mam wybrać.
    Mam 1500zł i mogę się skusić na inne modele nikona do 1500zł.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez matimatrix Zobacz posta
    Witam
    Chce kupić lustro zastanawiałem się nad nikonem i canonem ale uznałem że nikon jest fajniejszy.
    Markę już wybrałem ale teraz który model zastanawiam się nad d40 i d3000.
    Czy możecie mi pomóc wybrać który model mam wybrać.
    rzuciłbym monetą to jest to samo prawie tylko model inny , zastanów się lepiej nad obiektywami , przejrzyj ceny i pomyśl czy nie potrzebne Ci są szkła z AF na tzw "śrubokręt" jeśli tak to wybór obu mija się z celem
    Sabinki dwie, Nikony dwa ,nikkory dwa ,tamrony dwa i ryba

WWW-makro widoki itd [/COLOR]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez matimatrix Zobacz posta
    Witam
    .........................

d40 ma 3-polowy af
    d3000 11 polowy......to jest konkretna różnica....

jeżeli już to d3000 jeśli chcesz nowy aparat, natomiast d80 byłoby jeszcze lepsze ale używka.... zresztą nowej d40-tki też raczej nie dostaniesz....
    Ostatnio edytowane przez Antonioo ; 31-01-2010 o 11:06

Domyślnie

ostatni myślałem że wezmę jakiś fajny aparat z dobrym obiektywem i część kasy wpłacę a resztę wezmę na raty
    to chyba dobry pomysł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Antonioo Zobacz posta
    d40 ma 3-polowy af
    d3000 11 polowy......to jest konkretna różnica....

jeżeli już to d3000 jeśli chcesz nowy aparat, natomiast d80 byłoby jeszcze lepsze ale używka.... zresztą nowej d40-tki też raczej nie dostaniesz....
    i co to za różnica... i tak większość osób używa tylko 1 pola, poza tym jeżeli chodzi o wybór między d40 a d3000 wybrałbym d60 i nie dla tego, że taki posiadam ale dlatego że jest ulepszonym modelem d40 (d60 między innymi posiada czyszczenie matrycy, czujnik zbliżeniowy i nie pamiętam w tym momencie czym jeszcze sie różni). Natomiast d3000 jest nieudanym następcą d60(takie opinie czytałem). d3000 nie wnosi raczej nic nowego poza innym numerkiem i większą ceną no i tym 11 polowym af.
    D800 | D60 + Grip | N18-55VR | N70-300VR | N28/1.8 | N35/1.8 | N85/1.8 | N24-70/2.8 | SB-900 | + gadżety
    www.rafalwisniewski.com.pl

Strona 24 z 292 PierwszyPierwszy ... 1422232425263474124 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów