Bierz D300, a nastepnie N17-55 - zestawik idealny.
Tamron taki zły nie jest a D200 w porównaniu do D300 to niemal przepaść.
Uważam że lepszeym połączeniem bedzie D300 z Tamronem niż N17-55 z D200 do ślubów.
Szukaj
Bierz D300, a nastepnie N17-55 - zestawik idealny.
Tamron taki zły nie jest a D200 w porównaniu do D300 to niemal przepaść.
Uważam że lepszeym połączeniem bedzie D300 z Tamronem niż N17-55 z D200 do ślubów.
Czyli jak na razie wymiana na D300 wygrywa.
Martwię się tylko, czy mój Tamron będzie dobrze współpracował z nowym body (FF, BF), ale taki urok tego szkła.
Na d300 masz korektę FF i BF.
No to faktycznie, D300 wydaje się być lepszym wyborem.
Trochę poczytałem o tym szkle (N17-55) i różnie z nim bywa, potrafią być problemy, a lepsze body zawsze się przyda.
Witam.
kolecik. Najważniejsze abyś odpowiedział sobie po co Ci w ogóle lustrzanka...czy na pewno jest Ci potrzebna? Wybór modelu owszem jest istotny ale nie najważniejszy. Najistotniejsza jest dobór odpowiednich obiektywów do swoich potrzeb i efektów jakie chcesz uzyskać. Twój budżet jest skromy, nie liczyłabym na to że za taką kwotę kupisz nowy aparat (chyba że Ci w ogóle na tym nie zależy), jednak możesz kupić faktycznie jakaś przyjemną używaną puszkę. Jaką? To już zależy od Twoich potrzeb. Ja np. wybierając aparat patrzałam pod kątem kompatybilności aparatu z obiektywami jakie mnie interesują.
Przepraszam, wysłało mi się 2x.
Proszę o usunięcie.
Dzięki coffee za odpowiedź. Wiem, że mój budżet nie jest oszałamiający, ale niestety takie jest życie.... Co do lustrzanki to już się zdecydowałem, że będę startował od używanego Nikona i dlatego po głowie chodzi mi D50 lub D70/D70s /z racji budżetu/. Teraz mam Panasonica FZ18 i nie ukrywam, że ustawienia manualne nie powalają. Z racji tego iż fotografia to hobby a nie sposób do zarabiania pieniędzy aparat będę wykorzystywał do zdjęć "rodzinnych" /szeroko rozumianych/, jakiś reportaż i amatorskie zdjęcia sportowe i lotnicze... Czy wybór puszki jest trafny?
Z taka kwota nie bralbym chyba pod uwage Nikona. Zastanawialbym sie nad najtanszym Canonem lub Pentaxem z kitem, a reszte kasy zainwestowalbym w przejsciowke i szklarnie M42, np. Helios 55/2 i Zeiss 135/3.5. Oba szkla M42 optycznie pokazuja miejsce w szeregu wiekszosci tanszych zoomow Nikkora, a zaplacisz za nie w sumie ok. 300zl. Wybralbym Canona lub Pentaxa, gdyz o wiele lepiej wspolpracuja z M42 niz tanie body Nikona. Przy okazji z M42 nauczysz sie wiele o fotografii, zamiast pstrykac kitem na automacie.
Ostatnio edytowane przez streetfighter69 ; 15-01-2010 o 14:38
Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
Skontaktuj się z nami