Szukaj
Myślę, że dobrze byłoby gdybyś pomyślał już teraz jakie faktycznie szkła Cię interesują i policzył sobie w jakim systemie ile Cię, to będzie kosztowało. Nie wiem czy tak do końca warto pakować się w body za 1000zł, bo w momęcie kiedy będziesz chciał coś dokupić, może się okazać, że te body to za mało...(ja właśnie teraz tak mam)... także zamiast pakować kasę w szkła, zdecydowałam się na zmianę body...ale w z drugiej strony D50, czy D70 są wg mnie bardzo fajnym wyboremAle może warto ciut dozbierać i wziąć D80?
Daliście mi teraz trochę do myślenia... ale to bardzo dobrze. Im więcej wątpliwości zostanie rozwianych wcześniej to później będzie mniej problemów. Co do D80 to myślałem też o tej puszce, a innych systemów raczej nie biorę pod uwagę. Co do M42 to w ogóle się nad tym nie zastanawiałem a widzę, że warto. Dzięki!
Pomiar światła z obiektywami M42 mają tylko d200 i wyższe modele. Wspominałeś, że chcesz wykorzystywać go do reportażu. Przy manualnym ostrzeniu pewnie jest możliwe ale będzie wymagało sporej wprawy. Za 1000 zł można coś znaleść na allegro np. teraz jest d70 z 18-70. Ewentualnie polować na samo body a potem 35/1.8 w granicach 500 zł.
Teraz jest na alle D70s w bardzo dobrym stanie, cena 'kup teraz' 850 zł. Świetny aparat z silniczkiem w body.
Ostatnio edytowane przez bckp ; 18-01-2010 o 19:25
Dlatego proponowalem C (ktory oprocz lepszej wspolpracy z M42 ma takze lepsza matryce CMOS) lub P, ale skoro musi byc N to juz nic nie bede dodawal
Do dynamicznego repo moze byc kit poki co. M42 do bardziej statycznych ujec i tam, gdzie potrzeba duzej swiatlosily.
Poza KOSZMARNYM wyswietlaczem (dla amatora moze to miec znaczenie), wysokimi szumami juz na iso400 i mala, jak na dzisiejsze standardy, rozdzielczoscia matrycy, to calkiem niezly aparat.
Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
Witam
Jestem nowym użytkownikiem tego forum i mam do was pytanie.
Chce kupić lustro zastanawiałem się nad nikonem i canonem ale uznałem że nikon jest fajniejszy.
Markę już wybrałem ale teraz który model zastanawiam się nad d40 i d3000.
Czy możecie mi pomóc wybrać który model mam wybrać.
Mam 1500zł i mogę się skusić na inne modele nikona do 1500zł.
Ostatnio edytowane przez Antonioo ; 31-01-2010 o 11:06
ostatni myślałem że wezmę jakiś fajny aparat z dobrym obiektywem i część kasy wpłacę a resztę wezmę na raty
to chyba dobry pomysł
i co to za różnica... i tak większość osób używa tylko 1 pola, poza tym jeżeli chodzi o wybór między d40 a d3000 wybrałbym d60i nie dla tego, że taki posiadam ale dlatego że jest ulepszonym modelem d40 (d60 między innymi posiada czyszczenie matrycy, czujnik zbliżeniowy i nie pamiętam w tym momencie czym jeszcze sie różni). Natomiast d3000 jest nieudanym następcą d60(takie opinie czytałem). d3000 nie wnosi raczej nic nowego poza innym numerkiem i większą ceną no i tym 11 polowym af.
D800 | D60 + Grip | N18-55VR | N70-300VR | N28/1.8 | N35/1.8 | N85/1.8 | N24-70/2.8 | SB-900 | + gadżety
www.rafalwisniewski.com.pl
Skontaktuj się z nami