Close

Strona 26 z 292 PierwszyPierwszy ... 1624252627283676126 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 251 do 260 z 2916

Wątek: Co wybrać?

Domyślnie

Mam podobny problem co kolega w pierwszym poście. -

Jestem amatorem z kilkuletnim doświadczeniem z Liceum Sztuk Plastycznych - profil foto - 15 lat temu

Chcę kupić lustrzankę i obiektywy i nie wydać fortuny max 8 tys. na początek
    Aparatu będę używał do:
    - portretów mojego dziecka
    - zdjęć we wnętrzach - dodłogi drewniane - meble - wyposażenie wnętrz - detale
    - przyrody

Bardzo proszę o pomoc i propozycje zestawów - lustro + obiektywy.

Z góry wielkie dzięki!
    Kuba B.

Domyślnie

LordRamzes: Dziękuję. Stwierdziłem, że wejde w dobre szkła a za 1-2 lata zmienie puchę. Ceny idą tego na łeb na szyję więc FX znacznie do tego czasu powinien stanieć bo narazie to jeszcze novum. jak możesz to byłbym wdzięczny za kilka jeszcze argumentów przewagi sb900 nad sb600 patrząc przez perspektywę mojego sporadycznego wykorzystania lampy

gromi: dzięki za wypowiedź. dobry statyw i filtry cokin'a (i kołowe) już posiadam. o tych obiektywach będę musiał poczytać.

Zastanawiam się tylko nad wyborem szkieł. Nie wiem czy brać Sigmę 10-20 3,5 czy Tokinę AT-X 116 Pro DX 11-16 mm f/2.8.. Druga rzecz to budowanie szklarni pod DX może się zemścić przy chęci przejścia na FX w przyszłości.. Co o tym sądzicie ?
    Ostatnio edytowane przez pseudonim_art ; 19-02-2010 o 08:23

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pseudonim_art Zobacz posta
    LordRamzes: Dziękuję. Stwierdziłem, że wejde w dobre szkła a za 1-2 lata zmienie puchę. Ceny idą tego na łeb na szyję więc FX znacznie do tego czasu powinien stanieć bo narazie to jeszcze novum. jak możesz to byłbym wdzięczny za kilka jeszcze argumentów przewagi sb900 nad sb600 patrząc przez perspektywę mojego sporadycznego wykorzystania lampy

gromi: dzięki za wypowiedź. dobry statyw i filtry cokin'a (i kołowe) już posiadam. o tych obiektywach będę musiał poczytać.
    bardzo rozsądna wypowiedz , prawda jest taka ,że puszka bez dobrych jasnych szkieł nie rozwinie pełnych możliwości rozważ jeszcze tylko czy nie lepiej zostać przy d80 i dokupić kilka jasnych szkieł , zrób tak kup 2 szkła które tak czy tak kupisz i zobacz, bo może zaoszczędzisz pieniądze na kolejne szkło które mógłbyś przeznaczyć na body, prawda sam robię d80 i owa puszka zarabia na siebie i długo jeszcze będzie . jaka przewaga więc tak

Sb900 znacznie mocniejsza , wyzwalanie za pomocą błysku innej lampy co przydaje się bardzo przy portretach gdzie można błyskać "przez parasolkę" , rozróżnia czy to dx czy fx i dopasowywuję się ,bardzo dobry system rozprowadzania światła , ewentualnie choć nie wiem czy dopadniesz sb 800 możesz w nią celować jednak jak ma być nówka i masz tyle sb 900 i znowu może d80 ożyję , nigdy nie zakładaj,że teraz nie robię zdjęć to lamapa mi nie potrzebna dokupisz szkło portretowe i zestaw z parasolką za 130 zł i może okażę się ,że tak CI się to spodoba ,że będziesz robił tylko portrety albo doświetlał ludzi przy widoczkach pozdrawiam,

na prawdę d80 jeszcze daje i będzie dawał rade kup jasne szkła i lampę a zobaczysz jak "zmieni" się Twoja puszka
    Sabinki dwie, Nikony dwa ,nikkory dwa ,tamrony dwa i ryba

WWW-makro widoki itd [/COLOR]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Korban77 Zobacz posta
    Mam podobny problem co kolega w pierwszym poście. -

Jestem amatorem z kilkuletnim doświadczeniem z Liceum Sztuk Plastycznych - profil foto - 15 lat temu

Chcę kupić lustrzankę i obiektywy i nie wydać fortuny max 8 tys. na początek
    Aparatu będę używał do:
    - portretów mojego dziecka
    - zdjęć we wnętrzach - dodłogi drewniane - meble - wyposażenie wnętrz - detale
    - przyrody

Bardzo proszę o pomoc i propozycje zestawów - lustro + obiektywy.

Z góry wielkie dzięki!
    D90+SB 900+nikkor 17-55 F2,8 jak coś zostanie to na spacery w słoneczny dzień nikkor 70-300VR i możesz maluchowi z dalsza robić zdjęcia przez co będzie naturalnie się zachowywał .

Domyślnie

D90 + Metz (jeśli na bogato 58 a jeśli liczy się kasa to 48 ). może nowa sigma 17-70 2,8-4,0? Cena podobna do Tamiego 17-50 a zakres dużo bardziej użyteczny. 70-300 vr fajne szkiełko.
    Z5II; Z5; N17-28; N50Z; T28-75G2; Lampy; Statywy; Torby; Plecaki itd.itp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Badol Zobacz posta
    D90 + Metz (jeśli na bogato 58 a jeśli liczy się kasa to 48 ). może nowa sigma 17-70 2,8-4,0? Cena podobna do Tamiego 17-50 a zakres dużo bardziej użyteczny. 70-300 vr fajne szkiełko.

wypadało by dodać ,że tamron to światło stałe a w sigmie czar pryska po dotknięciu pierścienia przysłony -nie polecam

Domyślnie

Rozumiem, że d90 to optymalne rozwiązanie dla mnie.

czy do d300 szkła bedą znacznie droższe?

Zdjęcia we wnętrzach będę robił przy świetle naturalnym tak więc myślę, że będę potrzebował jasnego szkła.
    Co możecie polecić?

Z góry dzięki wielkie.
    P.S. Nie mogę założyć nowego wątku - postu- nie wiecie o co chodzi? Z odpowiadaniem jak widać problemu nie ma...
    Kuba B.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Korban77 Zobacz posta
    Rozumiem, że d90 to optymalne rozwiązanie dla mnie.

czy do d300 szkła bedą znacznie droższe?

Zdjęcia we wnętrzach będę robił przy świetle naturalnym tak więc myślę, że będę potrzebował jasnego szkła.
    Co możecie polecić?

Z góry dzięki wielkie.
    P.S. Nie mogę założyć nowego wątku - postu- nie wiecie o co chodzi? Z odpowiadaniem jak widać problemu nie ma...
    przecież d90 a d300 to bez różnicy jakie szkła podepniesz to i to dx ale zrozum wydasz na d300 a te pieniądze możesz przeznaczyć w dobre jasne szkło

Rycerz
    Gość

Domyślnie

i nie zapomnij do krajobrazu solidnego statywu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rycerz Zobacz posta
    i nie zapomnij do krajobrazu solidnego statywu
    święte słowa polecam VELBON SHERPA 600R tak na wszelki wypadek