Close

Strona 4 z 15 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 149

Wątek: D300 vs D300s

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grr Zobacz posta
    tych kilka zmian wymienionych przez Moonbeam to są tylko IMO zbędne dodatki. Poza tym zaoszczędzone 1000-1300zł to już 1/5 na dobre szkło ; )
    nie wiem jak na ceneo bo nie sprawdzałem ale na cyfrowych.pl
    róznica między D300-D300s to raczej 5999zł - 5799 zł na korzyść D300s
    czyli innymi słowy w tej chwili te kilka drobiazgów jest za fri

wiecie co ,pisanie ze lepiej juz kupic D700 bo to tylko pare złoty dołożyć i jest to takie puste gadanie
    to tylko 2000 zł
    ale jakby dołozyc jeszcze 2000 to bedzie D800 potem dozbierać jeszcze 3000 i bedzie D3 i tak jakby jeszcze pare złotych to bedzie 150-cio metrowy dom na wsi

jezeli ceny tych dwóch aparatów sie tak nie oddala diametralnie a ja juz uciułam te kilka tysi to jasne że wybiore D300s bo zawsze chyba lepiej miec te kilka gadżetów za stówkę więcej lub mniej (jak na tą chwilę)
    a nóż widelec trafi sie okazja skamerowania jakiejś śmiesznej sceny a nie zawsze zdjecia oddadzą to co moze pokazać film

ale to tylko moje zdanie
    Nikon Nie sztuka zabić muchę przednią szybą,sztuka zrobić to boczną

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mariush777 Zobacz posta
    wiecie co ,pisanie ze lepiej juz kupic D700 bo to tylko pare złoty dołożyć i jest to takie puste gadanie
    to tylko 2000 zł
    ale jakby dołozyc jeszcze 2000 to bedzie D800 potem dozbierać jeszcze 3000 i bedzie D3 i tak jakby jeszcze pare złotych to bedzie 150-cio metrowy dom na wsi

jezeli ceny tych dwóch aparatów sie tak nie oddala diametralnie a ja juz uciułam te kilka tysi to jasne że wybiore D300s bo zawsze chyba lepiej miec te kilka gadżetów za stówkę więcej lub mniej (jak na tą chwilę)
    a nóż widelec trafi sie okazja skamerowania jakiejś śmiesznej sceny a nie zawsze zdjecia oddadzą to co moze pokazać film

ale to tylko moje zdanie
    Odniosłem się do konkretnych preferencji autora wątku: "Tak więc muszę wybrać body, które z paroma szkiełkami będą moim narzędziem pracy w fotografii portretowej,albumowej i okolicznościowej a także krajobrazu i architektury"
    dlatego napisałem o d700 i proszę czytać ze zrozumieniem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Moonbeam Zobacz posta
    Dla tych co twierdzą że jest różnica w obrazowaniu między D300 a D300s - wejdźcie sobie na http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM i porównajcie te dwa aparaty. Dla mnie nie widać żadnej różnicy. Co innego D300 vs. D90, tu D90 ma zauważalną przewagę na wysokich ISO.

wydaje mi się, iż Digital Foto Video podchodzi rzetelnie do swoich tekstów/testów, więc jeżeli piszą, że jest różnica w uzyskiwanym obrazku, to nie widzę powodu, żeby im nie wierzyć.... jak napisałem wcześniej :

d300s ma wg nich przeprogramowaną matrycę w stosunku d300 i wpływa to m in. na iso (oczywiście na lepsze rezultaty)

Domyślnie

Na Nikon roadshow zarzekali się, że jeśli chodzi o obraz, szumy to działa tak samo.
    Ostatnio edytowane przez mazziek ; 09-11-2009 o 06:49
    Takie male czarne body i takie malutkie szkielko i jeszcze taka malutka blyszczaca czarna kostka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MikeS Zobacz posta
    wolę dołożyć ten 1tys by podczas sprzedaży mniej stracić na nim. D300 wyszedł z produkcji więc i z ewentualnym opchnięciem może być więcej problemu.
    D200 wycofano już dawno z produkcji, a problemów ze sprzedażą używanego nie ma. Raczej z zakupem, po okazyjnej, niskiej cenie.
    ...

Domyślnie

co do sprzedaży d300 to jeszcze miesiąc temu jak się orientowałem w używkach, to nie tylko nie straciłbym na sprzedaży jakiejś strasznej kwoty ale jeszcze bym na tym zarobił. Tylko co innego mieć w portfelu więcej złotówek a co innego kupić za to coś
    teraz w cenie w jakiej d300 rok temu można było mieć d700, rok temu pożałowałem tych kilkuset złotówek więcej, teraz żałuję, że nie mam d700
    Takie male czarne body i takie malutkie szkielko i jeszcze taka malutka blyszczaca czarna kostka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Antonioo Zobacz posta
    wydaje mi się, iż Digital Foto Video podchodzi rzetelnie do swoich tekstów/testów, więc jeżeli piszą, że jest różnica w uzyskiwanym obrazku, to nie widzę powodu, żeby im nie wierzyć.... jak napisałem wcześniej :

d300s ma wg nich przeprogramowaną matrycę w stosunku d300 i wpływa to m in. na iso (oczywiście na lepsze rezultaty)
    optyczne stwierdzili na podstawie swoich pomiarow imatestem (RAW)
    iz jakosc obrazu jest identyczna

poza tym ze iso 6400 jest minimalnie gorsze w d300s

najwyzej zrobili cos z jpgami
    d300, sigma 10-20mm, sigma 30mm, tamron 28-75mm, sigma 150mm 2.8, nikkor 50mm f1.4, nikkor 85mm f1.8, nikkor 18-55 vr, peleng 8mm, sb900

Domyślnie

Z testu na optyczne.pl:
    Nikon D300s to nieco zmodyfikowany D300, ale pod względem systemu obrazowania niczym się nie różnią.
    Ponieważ w D300s matryca nie została zmieniona w stosunku do D300, to nie należy się spodziewać zmian w systemie obrazowania.
    Pod względem ilości szumu i ogólnej wizualnej jakości zdjęć także nie widać różnic pomiędzy D300 a D300s.
    Różnice pomiędzy D300 i D300s są niewielkie wobec dwóch lat dzielących premiery obu aparatów.
    I podsumowanie...
    Główna różnica między nimi, czyli funkcja nagrywania filmów, to tylko marketingowy krok dorównujący konkurencji, natomiast fotograficzne zalety D300 na szczęście pozostały w D300s niezmienione.
    ... które mnie osobiście tylko utwierdziło w przekonaniu, że jeśli nie ma się ciągot do bycia filmowcem amatorem i nie posiada zestawu kart SD, to nie warto dopłacać ponad tysiąc zł by mieć literkę s.
    ...

Domyślnie

... i nie posiada zestawu kart SD, to nie warto dopłacać ponad tysiąc zł by mieć literkę s.
    Docenia to jedynie ci, ktorzy stracili materiał wart kilka tysięcy złotych...
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 09-11-2009 o 21:04 Powód: pis. (Ci---->ci)

Domyślnie

taaak. Jak masz pecha to ci nie tylko karta, ale i cały aparat padnie.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 4 z 15 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów