W ogóle dyskusja przypomina troche: coż to takiego ma d300 czego nie ma d90. A dla mnie właśnie najlepszą cechą d300 jest AF Fine Tuning, co dla niektórych jest herezją, i byłem skłonny za tę funkcję zapłacić każde (rozsądne) pieniądze.
Szukaj
W ogóle dyskusja przypomina troche: coż to takiego ma d300 czego nie ma d90. A dla mnie właśnie najlepszą cechą d300 jest AF Fine Tuning, co dla niektórych jest herezją, i byłem skłonny za tę funkcję zapłacić każde (rozsądne) pieniądze.
D800
ciebie nie liczyłem. No te jesteś czwarty
Dlaczego lekceważysz sobie 2-gi slot? Bo teoria teorią, ale w praktyce ludzie nie używają backupu. Tak jak i ty. Napisz dlaczego nie używasz, to pomoże innym wyciągnąć wnioski.
Czyli i tak w jakims momencie sie myśli o zmianie karty. Czy pod koniec 1-szej, czy pod koniec 2-giej. Ja nie widze problemu by mając kartę 16 GB podmienic ja na nowa w momencie gdy sie ma chwile przerwy na sesji, a karte zapełniona np do 12 GB. Wkłada sie kolejną 16 GB i potem kolejną ... Ile GB zdjęć można zrobic w ciągu dnia? Nie przesadzajmy, nawet na D3x to juz sa ogromne ilości.
jak widać tak małą wygodę jak brak potrzeby przekładania karty przedkładasz nad backup. I nie tylko ty. Inni też. Wnioski o powszechności stosowania backupu prosze sobie wyciągnąć samemu.
Zapomniał bym - 2-ga lampa błyskowa. I 2 samochody by dojechac na slub gdy w jednym będzie awaria.
Po części pisze ironicznie, ale zabezpieczanie się na wypadek czegoś co się zdarza w 0,000001% przypadków jest bardzo trudne. I nigdy sie nie da przewidziec wszystkiego. Bo np w drodze na ślub można sobie złamac nogę. Złudne jest takie zabezpieczenie 2-gim slotem. Wyznaje teorię, że jak sie ma pecha to i tak cie dopadnie coś czego nie przewidziałeś.
A generalnie to polegam tylko na sobie, wzystko mam zdublowane, na plener do gospodarstw agroturystycznego zabrałem nawet młotek i gwoździe by przybijac tło, najczęsciej woże ze soba nawet bezpieczniki do lamp błyskowych i dodatkowe żarówki pilotujące. Jak widzisz staram sie wszystko przewidzieć. Prawie nic nigdy mi nie było potrzebne z tych zabezpieczeń, używam po prostu dobrego sprzętu. 2-gi slot nie da mi poczucia bezpieczeństwa, dopiero drugi aparat.
Czym sie rózni D300 od D300s?
- ma gorszą klapke do zamykania gniazda kart
+ ma guzik LV
+ ma wideofilmowanie
czy to nie trochę za mało by uzasadnić nowy model?
dorzucili więc 2-gi slot. Dla mnie to zabieg bardziej marketingowy niż wynikający z rzeczywistych potrzeb fotografów. Fotoreporterzy prasowi go oleją jak ich znam, ślubniacy będa go stosować. To niemała grupa fotografów, OK. Zdaje się, że to najliczniejsza grupa na forum i każde body (i nie tylko) jest rozpatrywane pod kątem ich potrzeb.
największy plus nowego D300s jest taki o jakim nie piszą, bo marketing nie pozwala. Byłoby to przyznanie sie do kłopotów z D300. A mianowicie o poprawę AF w D300s. W starej 300-ce szczególnie w pierwszych seriach dość nagminna była konieczność strojenia szkieł do body (także nikkorów). W nowych nie słychac nic o tym problemie. A i sam AF podobno lepiej chodzi.
marketing rządzi.
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 10-11-2009 o 13:34
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
ja moge potwierdzic![]()
to znaczy tak
- zarowno w d300 jak i d300s nie mialem zadnych problemow typu bf/ff i de facto zadne ze szkiel ktore mi sie przez rece przewinelo nie wymagalo zadnej regulacji (poza stalkami DC, ale one wymagaly regulacji na kazdym korpusie - ten typ tak ma)
- na chwile obecna podpinalem do d300s - 14-24/2.8, 12-24/4, 10.5 fish, 35G, 85/1.4, 70-300VR, 300/2.8 AFS VR gole oraz z TC i wszystko chodzi bezproblemowo
ponadto
majac przyjemnosc uzywac w tym samym czasie D300 oraz D3 roznice miedzy szybkoscia AF miedzy tymi puszkami bylo czuc (szczegolnie przy uzywaniu trybow Auto oraz tych korzystajacych z wiekszej ilosc punktow AF)... uzywajac D3 dluzszy czas i biorac D300 do reki czuc bylo ze AF chodzi wolniej, na chwile obecna tych roznic
jesli chodzi o szybkosc AF miedzy D3 a D300s nie odczuwam
podobne wrazenia mial wilku, ktory przez wiekszosc sezonu lotniczego korzystal z d300 + 200-400 do focenia samolotow i po wzieciu do reki d300s od razu stwierdzil, ze af jest szybszy
Jacek Z
Żeby dużo nie pisać: Ty nie używasz - Twoja sprawa. Do czasu podejrzewam.
Dalsze Twoje analogie są daleko przesadzone, nie są to też wypadki w 0.0000001%.
Dyski padają, tak samo może Ci paść karta w momencie wkładania do czytnika. I wtedy powiedz młodym że byłeś zabezpieczony swoim drugim korpusem a w kieszeni masz młotek i gwoździe.
Kwestie BF/FF to nie jest przypadłość tylko d300. Znane mi d50 i d80 na określonych szkłach miały to samo. Skłaniam się do opinii że to kwestia raczej szkieł i ich dogadywania się z korpusem.
Ostatnio edytowane przez maki ; 10-11-2009 o 15:47
D800
D700 | F5 | F4 | F3 | F2 | F | FM2n | NIKOMAT FTn | FUJIFILM X100
AF16/2.8D | AF18/2.8D | AF28/1.4D |AF20-35/2.8D | AF85/1.4D | AF105/2D DC | AF135/2D DC | AF180/2.8D | AF70-180/4.5-5.6D ED Micro | AF80-200/2.8D ED
MF16/3.5Ai | MF20/4Ai | MF28/2Ai | MF55/1.2Ai | MF105/2.5Ai
Czyli co stało się jak wykrakałPrzemo. Zamiast dopracować AF w D300 wypuścili nowy model D300S.
Czy rzeczywiście ten AF w nowej 300-tce skuteczniej działa ? np w trudnych ciemnicowych warunkach nie strzela focha w postaci FF ?
Bo przy zdjęciach lotniczych to chyba i D300 spokojnie wystarcza..... chyba...
Skontaktuj się z nami