Można nic nie kupować, ale za to ładnie opowiadać co się widziało.
Drugi slot jest dużo warty.
Szukaj
Można nic nie kupować, ale za to ładnie opowiadać co się widziało.
Drugi slot jest dużo warty.
D800
nie da się wszystkich funkcji uruchamiać wygodnie. Zabrakło by guzików na puszce. Ja bym chciał miec guzik L oraz guzik ADL na puszce, bo czasami używam (L nagminnie). A LV nie używam, bracketingu zreszta też, więc moga sobie być zakopane głęboko w menu.
Konstruowanie puszki to jednak także jakieś kompromisy. Nie da sie dogodzić wszystkim.
bo masz D50 i karty SD ? Gdybym ich nie miał, a kupił D300s to zapewniam cię, że karty SD bym nie kupił. Też nie mogę sobie pozwolić na utratę zdjęć, ale nie popadajmy w paranoję.
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 10-11-2009 o 11:31
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Uwazasz ze posiadacze D3 popadaja w paranoje uzywajac 2 slotu jako backup ?Też nie mogę sobie pozwolić na utratę zdjęć, ale nie popadajmy w paranoję.
Tez ich nie lubie - z powodu gabarytow. Nie mniej skoro mialbym trzymać tam tylko najmniejsze jpgi a karta miałaby nigdy nie zostac wyjeta ze slotu to mysle ze warto miec taka mozliwosc.bo masz D50 i karty SD ? Gdybym ich nie miał, a kupił D300s to zapewniam cię, że karty SD bym nie kupił.
Tak uważam. Skąd wiesz, że używają go jako back-up? Ja nie znam nikogo, kto uzywa zapisu równoległego na 2 kartach, a niby to jest ta funkcja dająca bezpieczeństwo. 3 osoby które dobrze znam z D3, D3x, D300s używaja opcji zapisu na drugiej karcie po przepełnieniu pierwszej. Bo "nie wystarcza" im karta pamięci ... 16GB.
Sądzę jednak, że idzie sobie tak zorganizowac pracę, że da się wymienić w trakcie pracy kartę pamięci. I oni pytani o to nie zaprzeczają. Body po prostu jest magazynkiem kart. 32 GB wystarcza. Na razie. Zreszta sa większe karty.
Drugi slot uważam za absolutnie zbędny pierdołek, wolałbym w body wiele innych rzeczy, które kosztują zapewne mniej (guzik L czy ADL)
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
No to BARDZO się dziwię.
Dysk na mirrorze (w raidzie) też uważasz za zbędny pierdołek???
Drugi slot byłby mi potrzebny TYLKO i WYŁĄCZNIE do równoległego zapisu. Stać mnie na karty SD i nie tylko.
Nie życzę tego nikomu, ale niejeden już pewnie żałował że nie miał takiej możliwości.
D800
Ale takie są fakty. Ja znam ludzi używających te body i nie pracuja oni na 2-gim slocie jako backupie. Pewnie sa i tacy, co pracują (ślubniacy), ale ja ich nie znam. Znam paru co robia sluby, ale o ni nie mają D3. I jakoś latami funkcjonują mając aparaty z 1 slotem na kartę.
Są różne metody na poprawę bezpieczeństwa. Ja używam kilku dysków zewnętrznych i co jakis czas przenosze na nie pliki, nie pracuję na RAID.
Jesli chodzi o body preferuje inne zadbanie o zdjęcia z sesji. Na równi z padem karty obawiam sie padu body. Noszę wiec na ważne sesje 2 aparaty (mam tez kilka kart i akku). Za analoga tez tak nosiłem.
PS na okrągło przeglądam zdjęcia na LCD, więc szybko bym zauważył nawet wade karty, bo byłby kłopot z wyświetleniem pliku.
OK. Tu nie chodzi o cene karty, bo druga karta CF tez cos kosztuje, a te aparaty maja ludzie których stać na wydanie kolejnych kilkuset zł na kartę.
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 10-11-2009 o 12:32
Jacku ja rozumiem, ze ktos moze nie korzystac, bo nie potrzebuje osobiscie, natomiast z backupem jest tak jak z ubezpieczeniem. Docenia sie wylacznie wtedy, gdy mialo sie okazje z niego korzystac. A osoby lekcewazaco wypowiadajace sie w tym temacie robia to zazwyczaj do pierwszej mocno dolegliwej dla nich awarii.
Sam nie korzystam z mirrora majac dwa sloty, bo kwestia ta nie ma dla mnie osobiscie wiekszego znaczenia,
natomiast calkowicie rozumiem osoby, ktore korzystaja i sobie ten ficzer cenia.
Z kolei overflow jest o tyle wygodny, ze pozwala nam w trakcie dynamicznej pracy zmienic karte wtedy, kiedy
nam to jest wygodne, a nie wtedy kiedy dyktuje to konczaca sie pojemnosc karty... czyli pracuje, az mi zapis
nie przeskoczy na drugi slot i wtedy mysle o zmianie karty (jednoczesnie dzieki temu mam wykorzystana pojemnosc
pierwszej na max), a nie odwrotnie bawiac sie w kotka i myszke (czy juz zmieniac i nie ryzykowac, ze sie karta
skonczy, czy tez jeszcze poczekac, ale jak sie cos zacznie dziac to moge sie obudzic z pelna karta).
Generalnie profi puszka ma 'pomagac', a jednoczenie 'nie przeszkadzac' w robieniu zdjec, i mysle, ze temu podwojny slot sluzy (pomagac - mirror, separacja raw od jpeg) oraz nie przeszkadzac (przepelnienie).
No więc własnie o to mi chodzi, że jestem zabezpieczony na weselu 2gim slotem i drugim body (niech to bedzie nawet d50).
Ogólnie zabezpieczenia przed utratą danych to sprawa upierdliwa, ale możliwości jakie daje RAID (czyli w body 2gi slot) są megawygodne (choć kosztują dodatkowy dysk). Miałem w życiu 2 pady dysków. Za pierwszym razem nie miałem takiego rozwiązania. Bolało bardzo.
D800
Skontaktuj się z nami