Hmmmm banding to raczej kwestia oprogramowania czyli obróbki sygnału na późniejszym etapie, tak siak czy inaczej w efekcie pojawiają się pasy, ale innego rodzaju i nie koniecznie powtarzalne w tym samym miejscu. W przypadku bandingu sporo zależy od warunków świetlnych-fotograficznych, że tak w uproszczeniu wielkim ujmę
W powyższym przykładzie moim zdaniem zakłócenie powstaje zaraz po wyjściu sygnału z matrycy na jakimś wyprowadzeniu które uległo uszkodzeniu tzn pogorszyły się parametry przewodnictwa na płytce gdzie osadzona jest matryca, albo w samej strukturze na połączeniach bondowanych (połączenia wykonywane maszynami do produkcji mikroukładów zwane bonder, możliwe, że teraz inną technologią się to robi) Podobne uszkodzenia (nie mówię o efekcie paska) powstają na skutek udarów mechanicznych lub wpływu środowiska zewnętrznego bądź felernie wykonanego połączenia w mikroukładach krzemowych.
Z mojej strony nie ma problemu, ale to co napisałem to tylko oparte o wiadomości ze starej radzieckiej szkoły o produkcji mikroukładów krzemowych, tzw szkoła Moskiewska
ps.
sprawdziłem u siebie na najwyższym wzmocnieniu, w moim S5 poza gwiazdkamipaska nie ma. Na razie nie ma....
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami