Szukaj
Jak pytasz mnie to ja powiem krótko to zupełnie, zupełnie inne obrazki mimo, że oba syfrowe są
Długo by pisać w czym rzecz i w czym różnica i wcale nie koniecznie na korzyść S5. Najlepiej to samemu zobaczć i to na zdjęciach w róznych okolicznościach w różnym świetle. Bezpośrednio moim zdaniem tych dwóch aparatów, a co za tym idzie obrazowania nie powinno sie porównywać. Fuji swoje fochy ma, ale trzeba być tego swiadomy przy wyborze sprzętu.
Nie bardzo potrafię bo to kwestia osobniczych doznań wizualnych i tego co się podoba, albo nie. Można by długo dyrdymały prawic o przewadze jednego obrazka nad drugim. Dla mnie są tak różne, że nie bardzo porównywalne szczególnie przy powiększaniu bo na papierze 15x21 sam nie rozpoznaje czy to z D700 czy z S5zwłaszcza jak coś kolorystycznie nagmeram w pliku. Żeby jednak coś z sensem powiedzieć to S5 bardziej realistycznie naturalniej oddaje barwy choć często idzie w magnetę. Temat szumu na powiększeniu D700 jest bezkonkurencyjny choć ostatnio przez pomyłkę na ISO 2000 zrobiłem parę fotek Fujikiem i po małym praniu są BDB. matryca Fuji lubi świtało, dużo światła, z tego powodu używam tego aparatu zasadniczo na plenerki gdzie na jednym zrobię ze 100 kadrów i jestem zadowolony
ps
za parę chwil będę swego fijika sprzedawal wiec nie chcę aby to było odebrane jako reklama![]()
Ostatnio edytowane przez robin102 ; 14-09-2009 o 19:13
mogę to potwierdzić - do plenerów z w miarę dobrym światłem fuji jest genialny, gdy światła nie ma za dużo to już niestety podczas obróbki jest walka.
Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
czy ja wiem, wydaje mi się, że wcale nie jest tak źle z mała ilością światła, chociaż tutaj przeszkadza głownie podbijanie ISO i szum który wychodzi. Wydaje mi się również, że trochę zimniejsze kolory wychodzą wtedy,,
Zdecydowanie plenery dzienne i studio to najlepsze środowisko tego aparatu..
Aparat spokojnie radzi sobie z ISO800 i zostawia nawet miejsce na obróbkę. Po lekkim odszumieniu koloru zostaje tylko monochromatyczne ziarno.
Nikon Z6 II, 14-30/4S, 24-120/4S, 50/1.8S, 85/1.8S, 50/2.8MC, 40/2, Tamron 70-180/2.8 G2
Fuji S5 Pro, 35/2D, 50/1.4D
nie mogę rozgryźć jednej rzeczy w S5
robie w RAF wielkość mam ustyawioną na M czyli 3024x20126 (czyli dla 6MP) a pliki mają po 4256px czyli są interpolowane.
czy w RAF nie można robić 6MP plików?
Skontaktuj się z nami